Det er ikke bare å male over med vanlig maling. Sotflekket underlag må vaskes og grunnes med spesiell grunning for at det skal holde seg pent. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
Det er ikke bare å male over med vanlig maling. Sotflekket underlag må vaskes og grunnes med spesiell grunning for at det skal holde seg pent. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer

Slik blir peisen fin igjen

Sot er ikke bare-bare å fjerne.

Publisert
Sist oppdatert

Fyringssesongen er over oss, og med vedfyringen følger ofte sotmerker. Uansett hvor effektiv ovn eller peis du har, så vil aktiv fyring som regel føre til at noe røyk kommer inn i boligen, og at det blir sotskjolder på peishetten, veggen bak eller i taket.

Noe lar seg vaske bort, men sot er ikke det letteste å fjerne. Og til sist er det kun et nytt lag maling som kan gjenopprette fargen på veggen. Da er det imidlertid ikke bare å rulle på et nytt malingslag.

Fyre med ved? Bjørkeved er ikke det beste

Gammel sot lager skjolder

Maler du over sotede overflater, risikerer du at soten løser seg opp og lager skjolder i fargen. Enten må du gå for en grålig farge som soten ikke synes på, eller så er malingsekspertenes råd å starte med en malingstype som sperrer soten inne (grunning for sperring og isolering/sperregrunn). Forhør deg hos malingsutsalget for å få riktig type.

Ikke få flekker på gulvet: Smart underlag du kan bruke igjen og igjen

Vask først

Før du maler over med sperregrunning, må du vaske underlaget godt. Bruk gjerne vaskemiddel med litt lut, som løser opp sot. Husk å beskytte hendene mot middelet - bruk hansker, og hold vaskemiddelet unna flater som ikke skal males. Rengjør godt med rent vann. Når overflaten er tørr, kan du male med sperregrunning, før du maler over med interiørmaling i ønsket farge.

Det er forøvrig ikke bare vegger og tak som blir sotete. Vi har testet to kjerringråd for vask av peisvindu mot hverandre: Aske og vann vs. oppvaskmiddel og vann:

Slik blir peisglasset renest.

Ikke bare mot sot

Skal du male over en gammel pipe eller andre typer murflater, risikerer du også at malingen blir flekkete eller skjoldete etter en stund, om du ikke grunner riktig. Det kan være sot du ikke ser som slår gjennom. Det kan også komme på grunn av fukt eller jernholdig sand i murpussen.

Lei av at penselen drypper? Mindre søl med smart knep

Det er ikke sikkert det er vanlig sot

Svarte skjolder på tak og vegger? Det er ikke sikkert det er fyring som er årsaken. I moderne boliger opplever mange å få problemer med heksesot. Et av midlene som kan fungere for å fjerne det sorte belegget er forøvrig fettløsende spray fra plumbo. Får du problemer med heksesot, kan det være du kan få erstatning.

Les mer: Ny maling kan være en av grunnene til heksesot

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer