Slik blir grillen vinterklar

Har du husket å gjøre dette?

<b>UNNGÅ VÅRRENGJØRINGEN:</b> Før du sender grillen inn i vinterdvalen er det et par ting du bør huske på. Foto: ANDERS S. FOUGNER
UNNGÅ VÅRRENGJØRINGEN: Før du sender grillen inn i vinterdvalen er det et par ting du bør huske på. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med grillsesongen på hell er det snart på tide å pakke sammen grillforkleet og plassere doningen et lunt sted.

Men hvis du vil at grillen skal virke like godt når du henter den fram igjen til våren, er det et par ting du bør gjøre nå.

Og det beste av alt: Gjør du det nå, kan det aller meste ordnes med såpe og vann.

LES OGSÅ: - Ikke vask grillen din for ofte

- Nordmenn slurver

MØKKETE: Etter en lang sesong trenger grillen som oftest en god rens. Foto: STINE OKKELMO
MØKKETE: Etter en lang sesong trenger grillen som oftest en god rens. Foto: STINE OKKELMO Vis mer


Å gjøre grillen klar til vinteroppbevaring krever slettes ikke så mye innsats, men likevel er det flere som slurver med renholdet - noe man betaler for senere.

- Generelt sett er Ola Nordmann dårlig til å rengjøre grillen, sier André Rusthen, daglig leder i Landmann.

- Det som ofte skjer er at man blir overrumplet av et snøfall, drar grillen inn i garasjen og lar den ligge til neste sesong. Da kan den være full av matrester, som vil kreve en ekstra tøff rens neste år. Det er heller ikke alle griller som tåler vinteren like godt, og ting kan bli ødelagt.

For å unngå den brysomme og ekle vaskejobben neste vår, og eventuelle skader som kommer i løpet av vinteren, kommer Rusthen med noen enkle tips for å få grillen vinterklar på null komma niks.

#1. Brenn bort skiten

Det første man bør gjøre når man setter i gang er å sette brennerne på full guffe i 10-15 minutter, slik at man brenner bort matrester og fett. Deretter lar man grillen avkjøle seg, før man fjerner risten og andre løse deler.

LES OGSÅ: Slik renser du grillen raskt og effektivt

De fleste griller har også et dreneringsystem med oppsamlingboks. Den boksen kan det være lurt å fjerne og heller erstatte med en ti-liters-bøtte, slik at det skitne vannet kan renne ned i den.

SKYLL: Husk på å skylle vekk såpen med rent vann. Foto: KRISTIN SØRDAL
SKYLL: Husk på å skylle vekk såpen med rent vann. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Så er det bare å begynne å skrape vekk fastbrente rester inni grillen, gjerne med en malingskrape, for å så gå over med lunkent såpevann og kjøkkenskrubb, anbefaler Rusthen.

Ristene er som regel laget i emaljert stål eller støpejern. Hvis du har emaljert stål så vasker du med kjøkkenskrubb og såpevann (gjerne oppvaskmiddel).

Hvis du har støpejernrist er det bare til å gyve løs med stålbørster og såpevann for å få det skikkelig rent. Tørk den, og smør på et tjukt lag matolje som støpejernet kan trekke til seg.

#2. Stopp rusten: Smør inn og spray

BØR BEHANDLES: Selv om stålet er rustfritt, betyr det ikke at det er vedlikeholdsfritt. Foto: Landmann
BØR BEHANDLES: Selv om stålet er rustfritt, betyr det ikke at det er vedlikeholdsfritt. Foto: Landmann Vis mer


Utsiden er også bare å vaske med såpevann og svamp. Hold deg langt unna stålverktøy. Hvis lokket er av rustfritt stål anbefaler Rusthen å smøre det inn med en poleringskrem, polere den utover og spraye på et tynt lag WD-40, for å unngå overflaterust.

LES OGSÅ: Gjør dette før grillsesongen starter for fullt

Når grillen er ren og tørr kan du legge på plass de løse delene igjen, og lagre den på et tørt sted.

Hvis du ikke har tilgang til en garasje eller egen bod, kan man også la den stå utendørs, så lenge man tar visse forholdsregler.

- Mange har grillen på terrassen hele vinteren, og det går greit. Det man må huske på da er å sette på trekket når grillen er helt tørr, og børste av snøen i løpet av vinteren.

#3. Pass på gassflasken

KALDT ELLER VARMT:Gassflasken tåler både kulde og varme, men bør lagres unna folk. Foto: KRISTIN SØRDAL
KALDT ELLER VARMT:Gassflasken tåler både kulde og varme, men bør lagres unna folk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Du bør også være obs på hvor du lagrer gassflasken. Hvis flasken lekker kan det oppstå farer, og den bør derfor oppbevares unna folk.

- Det er best å oppbevare gassflasken i ventilert en bod eller garasje. Legg den for all del ikke i en tett kjeller. Hvis flasken skulle lekke, vil gassen sige utover gulvet og det vil være en stor eksplosjonsfare. Plasser den heller over bakkenivå, slik at eventuell gass kan renne ut, sier Rusthen.

LES OGSÅ: Sjekk om gassflasken din er for gammel

VINTERBRUK: Grillen kan også brukes med god samvittighet på vinteren. Foto: SE.NO
VINTERBRUK: Grillen kan også brukes med god samvittighet på vinteren. Foto: SE.NO Vis mer


Hvis du skulle være en av dem som griller hele året, får du to tomler opp av grillekspert André Rusthen.

- Vi ser jo at sesongen blir lengre og lengre. Jeg hører om mange som griller ribba på julaften. Det eneste man må huske på da er at ting tar litt lengre tid å grille grunnet kulden, men det smaker enda bedre på vinteren.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!