Slik blir framtidas TV

Sjekk disse godbitene fra årets CES-messe i Las Vegas!

<B>JODA, LCD KAN OGSÅ LAGES SVÆRT TYNT</B>: Disse TV-ene fra Samsung benytter LCD-panel, men er likevel kun 3mm tykke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
JODA, LCD KAN OGSÅ LAGES SVÆRT TYNT: Disse TV-ene fra Samsung benytter LCD-panel, men er likevel kun 3mm tykke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS: Årets CES-messe er over, og vi har boltret oss med banebrytende nye teknologier innen alt fra bemannede droner til nye trådløse standarder og virtuell virkelighet. Men fortsatt dominerer lyd- og bildeproduktene på verdens største forbrukerelektronikkmesse, og i særdeleshet TV-ene.

Koreansk dominans

Mange av utstillerne var TV-produsenter de færreste av oss har et forhold til, som Changhong, Konka og Hisense - alle tre med store stands og en rekke tilsynelatende fine produkter. De ble derimot som miniputter å regne i forhold til standene til gigantene Samsung og LG.

Disse to koreanske selskapene dominerer nå både markedet og innovasjonstakten, og setter sine japanske konkurrenter stadig mer i skyggen.

Les også: Slik får du hele Netflix-utvalget

OLED på 2,57 mm

LG Electronics er verdens nest største TV-produsent, og verdens største produsent av TV-paneler. Det betyr at mange av konkurrentene baserer sine TV-er på et panel som kommer fra en av LGs fabrikker. Ikke minst gjelder dette OLED, der LG har kommet lengst av alle i utviklingen.

På årets messe viste de fram en 4K OLED-TV med et panel som målte 2,57 mm, samme tykkelse som fire kredittkort. Denne kommer i størrelser på 65 og 77 tommer, og kommer på markedet senere i år. Ifølge TrustedReviews vil prisene starte på rundt 10.000 dollar i USA (ca 90.000 norske kroner).

Se video under:

Produsenten vil også lansere sin første 8K TV i år. Vi så mange 8K TV-er under årets messe, men de fleste vil komme på markedet først senere.

Det er for øvrig verdt å merke seg at årets toppmodeller fra LG vil være flate. Fra LG sin stand får vi opplyst at interessen for buede TV-er ikke har vært så stor som de hadde forutsett.

LG viste også frem både gjennomsiktige TV-er og rullbare TV-er, men disse vil ikke komme på markedet med det første. På sikt ser LG blant annet for seg at gjennomsiktige TV-er kan erstatte vinduer, og at skjermer kan rulles opp og ned i TV-benken som en rullegardin.

Rullbar TV på 18 tommer fra LG. Foto: LG
Rullbar TV på 18 tommer fra LG. Foto: LG Vis mer


Sjekk våre forventninger til teknologien i 2016

LCD-panel på under 3 mm

Verdens største TV-produsent, Samsung, ville ikke være noe dårligere, og viste også frem en TV med et panel på under 3 millimeter. Dette panelet er et klassisk LCD-panel, og viser at denne teknologien også åpner for å lage syltynne TV-er, til tross for at panelet består av langt flere lag enn OLED.

Quantum Dot-teknologien som Samsung benytter i årets modeller, sørger samtidig for bedre kontrast og innsyn fra sidene, og det er vårt inntrykk at bildekvaliteten allerede nå absolutt tåler sammenligning mot OLED.

Den syltynne TV-en var imidlertid kun en prototype. Se video:

Modulbasert TV

Produsenten viste også fram flere andre prototyper, som gir et lite innblikk i hva vi kan forvente oss i tiden som kommer. En av dem var en modulbasert TV bestående av to deler. Den kunne enkelt transformeres fra en vanlig TV i 16:9-format, til mer filmvennlige 21:9 - se videoen under:

I framtida ser Samsung for seg at modulbaserte TV-er kan brukes til å bygge store rigger, men også at du skal kunne bygge ut TV-en din hjemme når du synes den begynner å bli for liten ...

Under har vi samlet bilder av flere av TV-nyhetene vi fikk se under årets CES.

Verdens største SUHD-TV på 170 tommer kommer fra Samsung. Da er det på tide å pakke bort projektoren. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
JODA, LCD KAN OGSÅ LAGES SVÆRT TYNT: Disse TV-ene fra Samsung benytter LCD-panel, men er likevel kun 3mm tykke. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Changhong var bare én av mange produsenter som viste fram TV-er med 8K-oppløsning. Denne var på 98 tommer.
Brilleløs 4K TV fra Stream TV. Egen artikkel kommer senere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Rullbar TV på 18 tommer fra LG. Foto: LG
ULED er Hisense sitt svar på OLED. TV-ene koster 1/3, og skal ifølge produsenten by på nesten like god bildekvalitet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Konka er kanskje et navn som klinger dårlig i norske ører, men TV-ene deres er helt på høyden. De har også OLED-modeller i sin portefølje.


Flere ferske saker fra årets CES-messe i Las Vegas