Slik blir du kvitt sølvkre

Nesten alle har sølvkre i hus, for eksempel på badet.

SØLVKRE PÅ BADET? Rengjør sluket ofte, det kan være effektivt mot sølvkreene. Men det finnes flere tips. Foto: Elisabeth Dalseg
SØLVKRE PÅ BADET? Rengjør sluket ofte, det kan være effektivt mot sølvkreene. Men det finnes flere tips. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sølvkre eller skjeggkre. De er harmløse gjester i hjemmet ditt, men de sølvgrå vingeløse sølvkreene kan oppleves som sjenerende på bad, kjøkken og i vaskerom. Observerer du småkrypene kan det også være en indikasjon på fuktskade.

– Sølvkre lever innendørs og holder til på fuktige steder, spesielt baderom. De er sårbare for tørke, og finner gjerne fukt fra sluk. Sølvkre er et av de vanligste dyrene vi har i Norge og gjør ingen skade, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen hos Folkehelseinstituttet.

Nesen avslører fuktskader

Lever av cellulose

SØLVKRE: Harmløse insekt uten vinger. Observerer du sølvkre på badet ditt kan det være indikasjon på fuktskade. Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet
SØLVKRE: Harmløse insekt uten vinger. Observerer du sølvkre på badet ditt kan det være indikasjon på fuktskade. Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet Vis mer
Stine Skaug Jensen skremmer sølvkre med lys. Foto: Privat
Stine Skaug Jensen skremmer sølvkre med lys. Foto: Privat Vis mer


Sølvkre kan ikke klatre oppover loddrette flater og fanges ofte i badekar, kummer, skåler og lignende. Eggene legges i sprekker, bak lister, under fliser og gulvbelegg, eller direkte på næringsstoffer.

– De er også allsidige i matveien. Ved siden av å leve av cellulose, er de glad i sukkerstoffer, brødsmuler, gryn, muggstoff, papir, tapetklister og lignende. Andre døde insekter fungerer ofte som en proteinkilde, legger Ottesen til.

Nå flagrer de rundt ørene dine: Men gjør gulløye egentlig skade?

La lyset stå på

Student Stine Skaug Jensen (22) er bosatt i en kjellerleilighet i Trondheim og er godt kjent med småkrypene som blir opptil 7-12 millimeter.

– De har vært på badet siden oktober 2011. Det var flere som krøp rundt, nærmere ti stykker. De har også vist seg på kjøkkenet, men det er en stund siden nå, forteller Skaug Jensen.

22-åringen er klar over at småkrypene er harmløse, men føler likevel et ubehag av å ha dem i nærheten, og skrur på lyset for å skremme dem unna.

– Det er ekkelt at de er på badet, i hvert fall når det er så mange, sier hun.

De store edderkoppene: Skummel, men ikke farlig

Tørre og ryddige omgivelser

Trond Dyrli, skadetekniker ved Oslo skadedyrkontroll forteller at lys og god ventilasjon er med på å holde sølvkreene unna, men det er ikke det eneste man kan gjøre for unngå dem.

Sølvkre finner du gjerne på badet, som denne krabaten fotografert på et bad i Belgia. Foto: Ori/Wikimedia Commons
Sølvkre finner du gjerne på badet, som denne krabaten fotografert på et bad i Belgia. Foto: Ori/Wikimedia Commons Vis mer

– Skru opp varmekablene og tørk opp fuktighet. Det er lurt å holde det ryddig og pent, og gamle vaskekluter bør ikke ligge løst omkring. Frata dem muligheten for fuktige omgivelser og finn ut hvor de skjuler seg, sier Dyrli.

I enkelte tilfeller er støvsuging å foretrekke fremfor vasking. Hyppig vask kan gi tilstrekkelig fuktighet til at noen individer overlever, siden man da skaper gunstige forhold der insektene skjuler seg. Skulle problemet være til stor sjenanse, finnes det andre løsninger.

– I verste fall kan man behandle sølvkre kjemisk. Få hjelp av et skadedyrfirma, eller kjøp en enkel insektsspray som fint klarer å ta knekken på dem, sier Dyrli.

Vepseskrekk? Slik blir du kvitt dem