Slik blir du kvitt ribbefettet i stekeovnen

Men klarer Jif eller Mr Muscle å fjerne de fastbrente matrestene? Sjekk vår rengjøringstest.

BLIR STEKEOVNEN REN? Begge ovnsproduktene gjør en ok jobb, men klarer ikke å fjerne fastbrente matrester. Foto: Berit B. Njarga
BLIR STEKEOVNEN REN? Begge ovnsproduktene gjør en ok jobb, men klarer ikke å fjerne fastbrente matrester. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten du tok julevasken før jul, eller resignerte og tenkte at du like godt kunne ta den etterpå - ribbefett i stekeovnen er vanskelig å få vekk, selv om den er fastbrent.

Produsenten Lilleborg lover at det finnes håp for selv de mest inngrodde stekeovner, og vi aner håp. Jif Ovn og Grill. Klarer det å få stekeovnen ren, slik produsenten påstår?

Vi har testet

Det er disse to produktene vi har testet ut på en relativt skitten stekeovn.        Foto: Berit B. Njarga
Det er disse to produktene vi har testet ut på en relativt skitten stekeovn. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Slik gikk det

Vi har testet Jif-sprayen og et konkurrerende produkt, Mr Muscle Ovn, på en stekeovn som ikke har vært vasket på lenge.

Vi har også testet Jif-sprayen på ribbefett en dag etter steking av den tradisjonelle julematen, ettersom produsenten reklamerer spesielt for at produktet er effektivt mot ribbefett.

Med utgangspunkt i produsentens egne lovnader, kan ikke dette bli noe annet enn en gladsak:

"Hvis det går lang tid mellom hver vask av stekeovnen, blir matrester fastbrente og dermed vanskelige å få av. Heldigvis finnes det produkter som er spesielt egnet for dette! Jif Ovn&Grill er en spray som er spesielt effektivt på fett og fastbrente matrester", lyder lovnadene på Jifrent.no.

Ivrige etter å komme i gang med julevasken sprayer vi Jif Ovn & Grill på flatene inni stekeovnen, som har flust av fastbrente matrester.

Slik så glasset på innsiden av stekeovnen ut, etter rengjøring. Verken Jif eller Mr Muscle taklet denne utfordringen. Foto: Berit B. Njarga
Slik så glasset på innsiden av stekeovnen ut, etter rengjøring. Verken Jif eller Mr Muscle taklet denne utfordringen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Men neida. Til tross for at vi lar sprayen virke i 60 minutter, som er den lengste oppgitte virketiden i bruksanvisningen, får vi slett ikke bort de mest fastbrente matrestene.

En møkkajobb, rett og slett. Og kluten så faktisk enda verre ut tidligere i vaskingen, noe undertegnede ikke fikk dokumentert i redsel for å skitne til kamera. Foto: Berit B. Njarga
En møkkajobb, rett og slett. Og kluten så faktisk enda verre ut tidligere i vaskingen, noe undertegnede ikke fikk dokumentert i redsel for å skitne til kamera. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Jif-sprayen fjerner heller ikke flekkene på stekeovnglasset, selv om produktet er tiltenkt brukt også der.


Resultatet var tilsvarende med produktet fra Mr Muscle. Heller ikke dette produktet fjernet de verste flekkene, verken inni ovnen eller på glasset.

Det Jif Ovn&Grill derimot klarte å fjerne, var ribbefett, som vi vasket bort 12 timer etter steking av kjøttet. Vi lot sprayen være på i 15 minutter, og fikk bort ribbefettet som hadde satt seg i stekeovnen.

Les også: Her gjorde kjøkkenspray den beste jobben

Fordeler og ulemper ved Jif:

De mest fastbrente flekkene fikk vi ikke bort med dette produktet, og heller ikke glasset på stekeovnsdøren ble rent.

Ved bruk var det også vanskelig å vite hvor mye man måtte spraye på av produktet.

Fjerning av sprayen var en grisete jobb. Siden Jif-sprayen har en såpeaktig konsistens, ble dette sammen med fett og matrester i ovnen til skittent og ekkelt skum, som det måtte mange kluttørk til for å få bort.

Vi tørket av og skylte kluten uttalige ganger før vi fikk fjernet alt.

Sprayen luktet derimot ikke så sterkt som man gjerne forventer av denne typen produkter.

Pris: 53,50 kroner

Fordeler og ulemper ved Mr Muscle:

Med denne sprayen tok det kortere tid å vaske de skitneste ovnene, sammenlignet med Jif. Dessuten var det enkelt å spraye på produktet, som dekker flatene mye jevnere enn Jif-sprayen.

Mr Muscle Ovn var langt mindre grisete å få av, men lukten er veldig sterk, og ubehagelig. Og til tross for sterkt innhold, fjernet heller ikke denne de mest fastbrente flekkene verken inni ovnen eller på stekeovnglasset.

Pris: 17,50 kroner

Her kan du lese flere av DinSide tester av rengjøringsprodukter og kjerringråd:

Derfor bør du teste ut vidundermiddelet majones!
Når oppvaskmaskinen ikke vasker rent, bør du gjøre dette
Kjerringrådet fungerte ikke på flekkene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!