Lilleborgs flekkekspert svarer deg i nettmøte fra klokken 12. Foto: Lilleborg
Lilleborgs flekkekspert svarer deg i nettmøte fra klokken 12. Foto: LilleborgVis mer

Slik blir du kvitt flekkene

Se hva Lilleborgs Forbrukerekspert Malin Skaar svarte.

Spray på, la det virke i noen sekunder, før du tørker av. Og voilà, flekken er borte.

Hadde det bare vært like enkelt å fjerne flekker i virkeligheten som i reklamen...

Men virkeligheten er gjerne en helt annen. Og picnicpleddet blir aldri kvitt grønskeflekkene, den fine hvite duken er rødflekkete av rødvin, tomatsaus, rødbetsøl og fjorårets blåbærpai. Og det hvite stakittgjerdet du malte i fjor er dekket av et prikkete grågrønt lag.

Les også: Få et skinnende rent uterom.

Må man kjøpe nytt hver gang, eller er det noen som sitter på noen ekstra smarte triks? Konsulentene i Lilleborgs forbrukertelefon svarer hver dag på en rekke spørsmål fra nordmenn som lurer på: Hvordan blir jeg kvitt flekken?

I dag stilte Malin Skaar fra Lilleborgs svartjeneste i nettmøte og svarte på lesernes spørsmål om flekkfjerning. Under kan du lese hva hun svarte.

Se også vår test av Cilit Bang.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Rødvin på malte overflater

Innsendt av Mette
04.06.2009 09:59
Vi har sølt rødvin på uteplassen, det kom flekker oppover veggen, og dette har etterlatt seg en falmet flekk vi ikke får vekk. Er det noen måte å få dette bort på uten å male om?
Hei.

Her vil jeg anbefale at du vasker over flekken med en klorløsning (nb! du bør prøve på et mindre synlig sted først). Blandingsforhold til dette formålet bør være 1/2 dl Klorin til 1 liter vann. Vask over flekken med en klut, la det virke i ca 1/2-1 time og spyl godt etterpå. NB! Husk vernebriller

Hilsen Malin

skitten markise

Innsendt av mor
04.06.2009 11:51
Det er svarte flekker på markisen (jordslag?) hvordan blir jeg kvitt disse?
Hei.

Et effektivt middel for å få vekk jordslag på markise er Domestos Fresh (uten klor). Følg blandingsforhold som står på flasken og vask over markisen med en fuktig klut. NB! Prøv blandingen på et mindre synlig sted først, for å se at det ikke reagerer med stoffet. La det virke i ca 5 minutter og spyl deretter med hageslange. Gjenta behandlingen om nødvendig.

Hilsen Malin

Grønskeflekker

Innsendt av petter
04.06.2009 11:53
Det heter at omo skal fjerne flekker selv på 40 grader, men jeg får ikke bort grønsken fra fotballshortsen min. Noen tips?
Hei Petter.

Grønske kan være litt vanskelig å få av, men absolutt ikke umulig. Jeg vil anbefale deg å helle litt flytende vaskemiddel på flekken (feks Omo eller Blenda flytende), trykk det litt inn i stoffet og la det virke i ca 30 minutter før du vasker som anvist på plagget. Dersom plagget er lyst bør du bruke et blekemiddelholdig vaskemiddel (feks OMO Ultra Hvitt)

Hilsen Malin

Grillrist

Innsendt av grillkongen
04.06.2009 11:56
Uansett hvor mye jeg skrubber, grillristen blir IKKE ren. Hva skal jeg gjøre?
Hei :)

Aller først vil jeg anbefale deg å prøve nye Svint Pads. De er svært effektive og lette å jobbe med. Du kan gjerne kombinere denne med en dråpe Zalo. Muligens må du la risten ligge litt i bløt i Zalo-vann før du setter i gang prosessen.

Det finnes forøvrig mange spesielredskapet til vask av grillrist og mange av disse er veldig effektive til å få vanskelig og fastbrent smuss.

Hilsen Malin

Flekker på impregnert stoff

Innsendt av Mille
04.06.2009 12:01
Vi har fått endel flekker på hageputene, som er i stoff som skal være ipregnert og tåle regn. kan jeg putte disse i vaskemaskinen, eller har du en annen ide for hvordan jeg kan få vekk flekken?
Hei.

Dette er dessverre litt vanskelig å svare på uten å vite om det står noen vaskeanvisning på putene. Kan du se etter?
Ta evnt kontakt med meg via kontaktskjema på www.lilleborg.no

Hilsen Malin

Flekker på skinn

Innsendt av Carrie
04.06.2009 12:10
Kansje litt feil sted å spørre, men trenger hjelp! Fine skinnstøveletter ødelagt av veisalt. Hvordan får jeg dette bort?
Hei.

Dette er dessverre litt utenfor mitt område og jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en skoforhandler/skomaker.

Hilsen Malin

Melkeflekker på babytøy

Innsendt av snart mor
04.06.2009 12:13
Hei.
Jeg har arvet litt babytøy. Noe av dette tøyet har litt gulaktige melkeflekker på seg.
Hvordan får jeg bort disse og samtidig ikke ødelegger tøyet?
Hei.

Flekker som har sittet i stoffet en stund kan dessverre være vanskelig å få av, men jeg skal gi deg noen tips du kan prøve. Forbehandle flekkene med et flytende vaskemiddel (feks Blenda Sensitive Flytende), la det virke i ca 30 minutter og vask med et blekemiddelholdigvaskemiddel (feks Blenda Sensitive Hvitt). Dersom flekkene fortsatt ikke går bort kan du prøve deg frem med en blanding av Domestos Frsh (uten klor) og vann. (NB! bør prøves på et mindre synlig sted først pga blekningsfare) Hell litt av blandingen på flekkene, la det virke i ca 10 minutter og vask som anvist. Jo høyere temperatur du tør å bruke jo større sjanse er det for å få vekk flekkene.

Hilsen Malin

Oljete terrassebordd

Innsendt av pirkat
04.06.2009 12:13
Vi har oljet terrassebord, men det har likevvel kommet endel flekker. Hvordan får jeg fjernet flekkene uten at oljen forsvinner samtidig?
Hei.

Her kan det nesten høres ut som om oljen alledere kan være slitt av på de områdene hvor dere opplever vanskelige flekker. Jeg vil anbefale dere å vaske over flekkene gjentatte ganger med en blanding av Krystal grønnsåpe og vann (følg doseringsanvisning på flasken)

Hilsen Malin

Svetteringer

Innsendt av perspiratoren
04.06.2009 12:19
Hvordan blir man kvitt de gule flekkene som kommer på alle de hvite t-skjortene?
Hei.

Grunnen til disse flekkene kan både være kun svette, men også kombinert med deodorant. Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig rengjøring også kunne sette seg i tekstilfibrene under armene. Blekemiddelholdige vaskemiddel (feks OMO Ultra Hvitt Tabletter)er å anbefale til disse typer flekker og gjerne forsterket vaskekraft i form av forbehandling på utsatte steder. Forbehandling kan være å helle flytende tøyvaskmiddel rett på flekken og la det virke opptil en halvtime før tøyet vaskes som normalt. NB! Bomull bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent. For å forhindre at deodorant søles utover plagget, er det viktig å la den tørke godt før klær settes på.

Hilsen Malin

Blå flekker av vaskemaskin

Innsendt av Husfar
04.06.2009 12:23
Noen ganger når vi vasker hvitt tøy kommer det blå flekker, som ser ut som falmete blekkflekker på tøyet. HVor kommer dette fra? Og hvordan får vi det bort?
Hei.

Aller først bør du utelukke at flekkene ikke kommer fra noe i lommene på plaggene som vaskes eller feks en kulepenn som ligger igjen i belgen.

Striper eller flekker som har et perforeringsmønster, kan stamme fra maskinen.
Stripene kommer oftest fra maskinens pakninger, dørpakninger etc., eller fra uren belg, og disse flekkene lar seg som regel lett fjerne ved gjentatt vask.

Flekkene kan også komme fra maskinens lager. Disse er gjerne en olje/metallblanding og er veldig vanskelige å få fjernet. Det kan også ligge noe mellom ytter- og innertrommel som avgir perforeringsmønstrede flekker på tøyet.

Vi anbefaler å tørke over pakninger og innsiden av trommelen med en hvit klut, for om mulig å kunne oppspore steder som avgir flekker. For å rense maskinen skikkelig anbefaler vi at du bruker OMO Maskinrens.

Ta kontakt med maskinforhandler dersom problemet skulle vedvare.

Hilsen Malin

Melkespreng på silke

Innsendt av Ammo
04.06.2009 12:24
Jeg ammer, og fikk dessverre melkespreng på favorittblusen, som nå har blitt skjoldete. Hjelp! Hvordan får jeg det bort uten å ødelegge resten?
Hei.

For å få vekk vanskelige flekker på silke anbefaler jeg at du forbehandler med Milo. Hell Milo rett på flekken, la det virke i en halv time og vask deretter som anvist på plagget.
Lykke til!

Hilsen Malin

Kattetiss på tregulv

Innsendt av Pusur
04.06.2009 12:25
Hei, katten vår tisset i et hjørne i et rom med tregulv, og gulvet ble etterpå litt mørkere der det skjedde. Er det mulig å gjøre noe med dette?
Hei.

Jeg anbefaler at du vasker over området med en blanding av Domestos Fresh (uten klor) og vann. Domestos Fresh har i dette tilfellet flere funksjoner; det fjerner lukt meget effektivt, har noe blekende effekt på området og avgir en duft som gjør at katten ikke vil tisse på samme sted like eterpå.

Hilsen Malin

Oljesøl på klær

Innsendt av Hjalmar
04.06.2009 12:29
Hva er den mest effektive måte å fjerne oljesøl fra klær på?

Hei.

Zalo er svært effektiv til å fjerne oljeflekker. Drypp noen dråper på plagget, la det virke i ca 15 minutter og skyll veldig godt gjennom før du vasker plagget etter anvisning. Hvis lyse tekstiler vil jeg råde deg til å bruke et blekemiddelholdig vaskemiddel, som feks OMO Ultra Hvitt i tablett/pulver form.

Hilsen Malin

Flekkete sofa

Innsendt av Sofaguri
04.06.2009 12:41
Har fått en del flekker på sofaen min. Og føler generelt for å vaske den etter å ha hatt hunder og småbarn på besøk. Finnes det noen god flekkfjerner eller vaskeprodukter for stoff-sofaer? (trekket kan ikke tas av).
Hei.

Min beste anbefaling er å lage en blanding av flytende Blenda Sensitive og vann. Dypp en klut oppi blandingen og vask forsiktig over flekkene. Avslutt med å vaske over med ren klut.
NB! Aller første gang kan det være lurt å prøve seg frem på et mindre synlig sted først.

Hilsen Malin

Grønnske på linbukse

Innsendt av Jesper
04.06.2009 12:48
Heisann

Jeg har en hvit linbukse som jeg har fått grønnskeflekker fra plen på, hvordan får jeg det av?

Hei Jesper.

Grønskeflekker fjerner du best ved å forbehandle med et flytende vaskemiddel (feks Blenda eller OMO), la det virke i ca 30 minutter og vask som anvsit på plagget. Vanligvis tåler lin opptil 60 grader. I og med at buksen din er hvit bør du bruke et vaskemiddel for hvitt tøy (feks OMO Ultra Hvitt Tabletter/Pulver).

Hilsen Malin

Rust

Innsendt av Rusty
04.06.2009 12:56
Rustflekker på betongdekke ute ... ikke pent. Hvordan blir vi kvitt det? Og det samme går for rustflekker på klær ... Pft for svar!
Hei.

Rustflekker på betongdekke bør gå bort ved å spyle godt med vann samt benytte seg av en kost med kraftig bust.

Når det gjelder klær så kan du ta litt rustfjerner direkte på flekken og la det virke til flekken er borte. Skyll godt med vann og vask etter anvisning på tekstilen. NB! vær obs på eventuell advarseltekst om helsefare for rustfjerner.
Du kan også prøve rustfjerner på betongdekke dersom ovennevnte råd ikke fungerer.

Hilsen Malin

flekker på dusjkabinett av plastik

Innsendt av Bjarne
04.06.2009 12:57
Hei

Jeg har et dusjkabinett av plastikk. Det er fullt av flekker, type vanndråpe flekker, tror det er kalket i vannet som skaper disse. Hvordan får jeg vasket dette rent og pent. Det går lett å vaske bort tilsvarende flekker på blandebatteriet som er av metall. Da bruker jeg Salmiakk.
Hei Bjarne.

JIF Baderom er spesielt utviklet for å fjerne kalkflekker. Spray JIF Baderom på de aktuelle områdene, la det virke et par minutter og skyll/tørk over.

Hilsen Malin

Bensin på skjorten

Innsendt av Calle
04.06.2009 13:05
Jeg har vært uheldig å få bensinsøl på en farget skjorte. Dette har ikke gått av i vanlig (skånsom) maskinvask med fargevaskemiddel. Hva er det neste jeg bør forsøke?
Hei Calle.

Jeg vil anbefale deg å forbehandle flekken med Zalo. La det virke i ca 15 minutter og skyll godt gjennom skjorten før vask. Vask som anvist på plagget, gjerne på så høy temperatur som mulig. Heng deretter skjorten ut til lufting og gjenta behandlingen om nødvendig.

Etter denne behandlingen vil jeg anbefale deg å rense maskinen din skikkelig - med OMO Maskinrens. Da unngår du vond lukt i trommelen.

Hilsen Malin

Takk for meg! Dersom noen har flere spørsmål eller om noen har spørsmål som ikke ble besvart er dere velkommen til å ta kontakt med meg via Kontaktskjema på www.lilleborg.no eler via grønt nummer: 800 33 444.

For flere råd og tips gå inn på www.plusstid.no

Ha en fortsatt fin dag! Hilsen MalinSvettelukt

Innsendt av Anonym
04.06.2009 13:21
Hei,

Så at du hadde et svar vedr. svetteflekker / deodorant, men hva gjør man dersom det fremdeles er svettelukt i plagget etter vask på 60°C (Bomull). Det kjennes rent og fint med det samme, men man merker sterk svettelukt med en gang plagget blir ørlite fuktig igjen.
Har prøvd å ta en spiseskje og gni oppløst pulver inn i fibrene under armene, men fremdeles uten hell.

mvh
Rådvill
Hei.

Da kan du evnt prøve en blanding av Domestos Fresh (uten klor) og vann. Kan ha noe blekende effekt, så du bør prøve deg forsiktig frem. Bruk en klut og fukt området med blandingen. La det virke i ca 15 minutter og vask deretter på 60 grader (fortrinnsvis med et blekemiddelholdig vaskemiddel, som feks OMO Ultra Hvitt Tabletter/pulver)

Hilsen Malin