<strong><strong>UPOPULÆR GJEST:</strong></strong> Vepsen er ekstra nærgående på sensommeren. Foto: Colourbox.com
UPOPULÆR GJEST: Vepsen er ekstra nærgående på sensommeren. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slik blir du kvitt dem

Vepsen kan virke ekstra plagsom på sensommeren, og i år er det ekstra mange av dem.

Publisert
Sist oppdatert

I disse dager surrer de gjerne rundt matfatet ditt. Utover sensommeren legger vepsedronningen egg som blir til hanner og nye dronninger. Deretter avtar eggleggingen helt. Av den grunn får vepsearbeiderne mindre å gjøre, og surrer rundt i hus og hager til sjenanse for mennesker som oppholder seg her.

Og i år er det muligens flere av dem enn du har opplevd på en stund. Entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum i Oslo mener at årets sommervær er perfekt for vepsen.

- Det er en mangedobling fra tidligere år. Det varme været med variasjonen regn, sol, regn og sol gir et veldig godt grunnlag for vepsen, sier Hansen til TA.no.

Les også: De store eddekoppene - en skummel, men ikke farlig høstgjest

Slik beskytter du deg

Veps

  • Et vepsebol brukes bare en sesong. Når dronningen forlater bolet på senhøsten, dør alle arbeiderne ut.
  • Veps danner nye bol hver vår, av dronningen som gjerne overvintrer i nærheten av det gamle bolet.
  • Bolene finnes gjerne i hulrom i jorden eller på mørke steder i hus, i hule trestammer eller sprekker i bergvegger.
  • Mer om veps fra Wikipedia.


  • Mange spiser ute sommerstid, men da kommer også vepsen. Dekk mat med lokk - det gjelder spesielt kjøtt og søte saker.
  • Se etter på mat og drikke før du spiser/drikker, slik at du ikke får med en stripete blindpassasjer inn i gapet.
  • Vepser tiltrekkes av fargerike og duftende blomster. Men vi har fått tips om at lavendel virker frastøtende på veps. Lignende erfaringer og råd? Del med andre i debatten under.
  • Parfymeduft kan være like tiltrekkende som blomsterduft.
  • Lyse klær virker mindre tiltrekkende enn svarte og fargerike klær.
  • Vepsen kan også bli ekstra nærgående om du svetter.

Les også: Slik blir du kvitt de plagsomme bananfluene

Fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam skriver i fagbladet Bygg.no at det er effektivt å ta ibruk støvsugeren.

- Det er mest effektivt å fjerne veps med støvsuger på dagen når det er stor aktivitet ut/inn av bolet. Da kan man fange både veps som er på vei inn og de som skal ut for å hente mat. I løpet av 20-30 minutter kan man fange opp flere hundre vepser og tømme selv store vepsebol i løpet av noen få timer.

Men da må du sjekke at støvsugeren er i stand til å jobbe så lenge. Om du må ta pauser, så tett åpningen i støvsugeren slik at ikke insektene kommer seg ut.

Ser du hele bolet, og det henger på et greit tilgjengelig sted, kan du rett og slett tre en plastsekk over bolet for å fjerne det. Da bør du gjøre det tidlig på morgenen, eller når det regner kraftig, for å sikre det at flest mulig av vepsene er på plass inne i bolet.

Du kan også få hjelp av skadedyrfirmaer.

Vi anbefaler IKKE at du lar deg inspirere av disse flammesprutende gutta som fjerner vepsebolet på en relativt ukonvensjonell måte ... Få med deg denne videosnutten.

Les også: Billig skadedyrbekjempelse

Tar liv hvert år

Men er det så farlig da? Jo, vepsene er skumlere enn mange tror. Hvert år tar disse insektene liv her i landet, og personer som er disponert for allergiske reaksjoner bør passe seg.

- 60 prosent av dem som dør av vepsestikk, dør i løpet av den første halvtimen etter stikket, sa Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, for tre år siden.

Stukket?

Skyll området godt med vann, og legg en kald klut på for å døyve smerte. Merker du tegn til allergisk reaksjon, bør du umiddelbart oppsøke lege. Det gjelder også om du blir stukket i hals eller munn. Har du allergimedisin, kan det bremse reaksjonen noe å ta denne. Eksempelvis tabletter som Zyrtec.

Les også: Allergisk? Det vet du ikke etter første stikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer