Slik blir du kvitt bananfluene

Søppelsorteringen inviterte en uvelkommen gjest tilbake. Da måtte vi ta grep.

Eddik, vann og zalo tar knekken på de ekle, ekle fluene.  Foto: ELISABETH DALSEG
Eddik, vann og zalo tar knekken på de ekle, ekle fluene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter mye om og men har søppelsorteringen kommet til den delen av Oslo der vi bor. Bra for miljøet - globalt. Ikke fullt så bra lokalt. For søppelsorteringen har bragt med seg en uvelkommen kjenning. Mange uvelkomne kjenninger. Bananfluene.

Den var ikke en gang daggammel, den grønne posen til matavfall, da vi skulle knytte den sammen og kaste den. Det skulle ikke mer enn en liten bevegelse til, før det lettet en brun sky av bananfluer.

Vi tok knekken på en fem-seks av dem. Manuelt. Men den svermen som forlot matavfallet må ha vært på et par titalls av de ekle insektene. Heldigvis visste vi råd.

Les også: Insektene du ikke vil ha besøk av i sommer

Eddik, vann og zalo

Etter en liten ulykke med en gjenglemt halv sitron på benken i ferien i fjor sommer, testet vi en rekke ulike varianter av bananfluefeller. Vi ga dem god hvitvin, rødvin og eddik. Og det var det gode gamle altmuligmiddelet eddik som viste seg å være mest effektivt, blandet ut med vann, og en dråpe zalo.

Så hvor lang tid tok det før vi ble kvitt alle fluene?

Vi satt ut fellen en kveld, og morgenen etter hadde vi tatt ti av rakkerne. Vi laget en ny felle før jobb, og ti timer senere hadde vi tatt åtte til. Neste morgen to, og neste kveld? Ingen. Vi lar fellen stå et par dager til, for å være på den sikre siden. Men vi håper og tror at vi igjen har boligen for oss selv.

Hva vi gjorde med søppelsorteringen? Vi har skaffet en boks med tett lokk. Helt tett lokk.

Les også: DinSide-lesernes beste bananfluefeller.

Har du hatt problemer med fluer eller andre skadedyr i forbindelse med søppelsortering? Send oss en mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer