Slik blir billigkniven like god som proffenes

Det er utstyret det kommer an på.

Mr Global viser hvordan du får mest mulig ut av kniven din. Se mer i videoen under.  Foto: Per Ervland
Mr Global viser hvordan du får mest mulig ut av kniven din. Se mer i videoen under. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle sier de lager de beste knivene. Også vi i Global. Det kan jo ikke stemme? Men alle kan den beste kniven, sier Mino Tsuchida til DinSide og blunker lurt.

Mino Tsuchida sier deg kanskje ikke så mye, men hva om vi sier at han foretrekker å bli kalt Mr Global? For Tsuchida er mannen som har gjort den japanske statuskokkekniven viden kjent i den vestlige verden.

Skarpest? Se resultatet av stor dansk kjøkkenknivtest

Slik får du den skarpeste kniven i skuffen

Hemmeligheten ligger i slipeteknikken, nærmere bestemt forskjellen mellom hvordan østlige og vestlige kniver slipes. Kniver som lages her har en relativt liten og "bratt" slipeflate, mens den flaten som slipes er mye større på tradisjonelle asiatiske kniver. (Se bildet til høyre.) Selve knivseggen er også langt skarpere.

Østlig (til venstre) vs vestlig (i midten og ti lhøyre) måte å slipe kniven på. Foto: Per Ervland
Østlig (til venstre) vs vestlig (i midten og ti lhøyre) måte å slipe kniven på. Foto: Per Ervland Vis mer

Hvilken kniv du har som utgangspunkt spiller ikke så stor rolle, så lenge du får slipt den riktig. Og med det rette utstyret, skal du, ifølge Mr Global, kunne transformere nesten en hvilken som helst kniv til en proffkniv.

- Europeere er late. Vi har i årevis prøvd å fortelle dere hvordan knivene bør slipes, og våre kniver kommer med god vinkel. Men når dere sliper selv ... Ja da bruker dere et lite rundt slipejern, eller drar to kniver mot hverandre, sier Tsuchida.

Resultatet blir da den klassiske europeiske knivseggen, som må slipes om igjen og om igjen, gjerne flere ganger i måneden dersom kniven er i flittig bruk. Selv, sliper Tsuchida sine egne kniver kun en gang i halvåret.

I videoen under kan du se Mr Global fortelle mer om hvordan du gjør nettopp dette:

 

(Foto og tekst: Per Ervland)

Dette trenger du

Dersom du ønsker å prøve deg på knivekspertens slipeteknikk, trenger du en slipestein, og et par holdere. Selve slipesteinene koster fra 429 (modell Shinkansen) til 1.550 kroner (gul slipestein med holder). Vi anbefaler at du starter med en pakkeløsning, der du får de smarte styreklipsene med på kjøpet. For medium pro-varianten (brun stein med to klips for å styre kniven under sliping) må du ut med 799 kroner.

Verdens beste kniv?

Global-kniven ble designet i 1985 av Komin Yamada. Den japanske stat var med på å finansiere utviklingen og budsjettet var tilnærmet ubegrenset, men det skulle kanskje bare mangle. For oppgaven var intet mindre enn å designe "verdens beste kniv".

Fikk han det til? Hva er din erfaring med Global-kniver? Og hvilken kniv foretrekker du? Diskuter under.

Global-knivene er produsert av en ekstra sterk ståltype, cromova 18 stål (Crom molybden vanadium stål), som er kaldherdet og skal være motstandsdyktig mot rust og korrosjon. Stålet blir varmet opp til 1070 grader for deretter å nedkjøles til -80 grader. Denne herdingsprosessen gjør stålet meget sterkt, slik at eggen kan slipes skarpt som et barberblad.

Når du kjøper kniv, bør du se etter Rockwell-verdien, som måles i HRC. Dette indikerer hardhet. Billige kniver ligger gjerne på cirka 55 HRC, mens dyrere kniver ligger på 57-58 HRC. Global-knivene ligger i det øvre sjiktet, 58 HRC.

Rosendahl har agenturet på Global og du kan ringe dem på tlf 21 51 81 65 for nærmeste forhandler av slipesteinene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!