Finn Salvesen skulle si opp i protest mot drøy prisøkning, men fikk 30 prosent rabatt på avtalen i stedet for.  Foto: Viasat/Privat
Finn Salvesen skulle si opp i protest mot drøy prisøkning, men fikk 30 prosent rabatt på avtalen i stedet for. Foto: Viasat/PrivatVis mer

Slik ble Viasat 30 prosent billigere

Finn Salvesen skulle egentlig bare si opp avtalen.

«- Det er nokså umoderne at man ikke kan si opp på internett, men må ringe et telefonnummer for å få sagt opp.Finn Salvesen »


DinSide-leser Finn Salvesen hadde vært Viasat-kunde i en lengre periode, da han i fjor ble oppringt med et knalltilbud på litt flere kanaler til en rimelig pris: 215 kroner i måneden i ett år.

- I dag fikk jeg et brev der det sto at prisen økte til 329 kroner i måneden. Det synes jeg var litt drøyt, så jeg bestemte meg for å avslutte avtalen og bytte til en annen leverandør, sier Salvesen til DinSide.

I prisendringsbrevet ble han også gjort kjent med hva han betalte nå.

- Jeg glemte selvfølgelig å følge med på tiden, og det ene året med lave månedsavgifter var over. Det viste seg at jeg nå ble trukket 299 kroner i måneden. Dette skjedde automatisk, sier Salvesen.

TV i flere rom? Se hvilken avtale som lønner seg for deg

Vanskelig å si opp

Det å si opp avtalen var imidlertid lettere sagt enn gjort.

- Jeg ble henvist til en telefonkø som var svært lang: Ventet i 20 minutter, fikk snakke med en person, som så satt meg over i en ny kø da hun skjønte at jeg skulle si opp abonnementet, forteller Salvesen. Etter nye femten minutter i kø gav han opp, og la på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Viasats nettsider fant han ingen e-post han kunne bruke, og kundebehandleren som satte ham videre ville heller ikke oppgi noen e-post for avbestilling av abonnementet.

- Det går heller ikke an å avbestille vi innlogging på "Mine Sider" på Internett. Eneste mulighet er da via post, og da helst rekommandert for å være sikker på at posten blir mottatt. Men dette er jo svært tungvint, sier Salvesen.

- Det jeg reagerer på er at de hele tiden har kontaktet meg for å tegne eller endre avtaler. Det er altså lett å bli kunde, men tungvint å avslute kundeforholdet, sier Salvesen.

Alarm-fellen: Koster mer å si opp enn å kjøpe.

Ønsker å ordne opp

Øystein Hygen Christensen forklarer at Viasat ønsker å snakke med kunder som vil si opp avtaler for å se om det er snakk om problemer de kan løse. Foto: Viasat
Øystein Hygen Christensen forklarer at Viasat ønsker å snakke med kunder som vil si opp avtaler for å se om det er snakk om problemer de kan løse. Foto: Viasat Vis mer


- Vi vil ikke at det skal være vanskelig å avslutte avtaler med oss, snarere tvert imot, sier Øystein Hygen Christensen, presse- og informasjonsansvarlig i Viasat til DinSide.

Han forklarer at det er et poeng for dem å komme i kontakt med kundene, for å få klarhet i årsaken til at de ønsker å avslutte avtalen.

- Litt av grunnen til dette er at oppsigelser kan handle om mye, og dersom det er noe vi kan løse der og da, for eksempel om det er en mottaker som ikke fungerer, eller fakturaspørsmål som kan løses, så ønsker vi jo å ordne det.

Viasat mottar oppsigelser på telefon eller brev, men foretrekker telefoner, nettopp fordi de ønsker å kunne hjelpe dersom det er et problem de kan løse. De har et eget telefonnummer man kan ringe når man ønsker å si opp; 815 22 044.

Hygen Christensen beklager at Salvesen hadde problemer med å komme i kontakt med dem. - Det er jo ikke til å legge skjul på at vi har hatt stor trafikk de siste dagene i forhold til prisøkningen, så det har vært uheldig at han har måttet gå en så lang runddans som han har måttet gjøre, men vanligvis skal det ikke være ventetid på det nummeret. Og er det det, har vi en callbackfunksjon, sier han.

Visste du at ... vi bruker ti ganger så lang tid på å velge kanalpakke som å bestemme oss for å kjøpe en bolig?

Fikk introduksjonsrabatt

Senere samme dag bestemte Salvesen seg for å gjøre et nytt forsøk på å si opp avtalen.

- Jeg fikk omsider tak i en kundebehandler som hadde myndighet til å ta imot avbestilling, men ble da tilbudt en kraftig rabatt da jeg sa jeg skulle si opp, forteller Salvesen.

Månedsavgiften ble satt ned fra 329 til 224 kroner, altså drøye 30 prosent rimeligere enn den varslede månedsprisen.

- Sannsynligvis er dette grunnen til at man må avbestille via telefon og ikke e-post. Da sikrer man ved å tilby ekstrarabatt til de som vil avslutte abonnementet, slik som jeg, sier Salvesen, som nå fortsetter som fornøyd Viasat-kunde.

Problemer med TV-leverandøren? Viasat positive til ny tvistenemd

Ikke til alle

- Dette et godt eksempel på at vi løser sakene ved å være i kontakt med kunden. Vi ønsker jo selvfølgelig å beholde kundene våre, sier Hygen Christensen. Men han understreker at Viasat ikke nødvendigvis vil gi alle kunder som ønsker å si opp en rabatt.

- Men igjen er det dette dialogprinsippet vi ønsker å etterleve. Har en kunde et problem og ønsker å si opp, ønsker vi å være lydhøre overfor hva dette er, og møte kunden på halvveien, eller lenger enn halvveien.

En avsluttende samtale vil få en av to utfall, ifølge Hygen Christensen. Enten klarer de å komme til enighet og kunden fortsetter avtalen, eller sier kunden opp, men skal ha opplevd at Viasat har prøvd å komme ham i møte.

- Det er jo ikke dermed sagt at alle fortsetter, men vi ønsker selvfølgelig å være lydhøre og løse problemene der vi kan, avslutter Hygen Christensen.

Det er uansett verdt et forsøk, dersom du er en av dem som har fått prisøkning fra selskapet, tror Salvesen:

- Hadde jeg lest dette på DinSide nå i høst, hadde jeg ringt inn og sjekket om jeg kunne få det billigere. Det er i hvert fall slik jeg forstår systemet. Jeg tviler på at han jeg snakket med synes jeg hørtes så snill ut at det bare er meg som får en rimeligere pris.