Slik behandler du kyllingen

Ha kontroll på kjøkkenhygienen, enten du er redd for antibiotikaresistente bakterier eller ikke.

<b>PASS PÅ HYGIENEN:</b> Det er ekstra viktig med god kjøkkenhygiene når du skal håndtere rått kjøtt. Foto: COLOURBOX.COM
PASS PÅ HYGIENEN: Det er ekstra viktig med god kjøkkenhygiene når du skal håndtere rått kjøtt. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kylling kan være et risikoprodukt, sier forsker ved Folkehelseinstituttet, Marianne Sunde, til Nationen i dag. Hun mener kyllingkjøtt burde merkes bedre i butikkene.

Årsaken er en rapport om utvikling av antibiotikaresistens hos dyr, og faren for at dette kan overføres til mennesker.

Selv tar hun aldri i kylling uten hansker på hendene.

Nå peker Sunde på at vi ikke med sikkerhet vet hvilke konsekvenser det har for oss å ta på kyllingkjøttet. Rådene om behandling av kylling og redskaper er likevel de samme, uavhengig av om du velger å bruke hansker fordi du ikke vil håndtere kyllingen direkte.

Det er viktig å ikke bli for hysterisk: Dette må du faktisk tåle

Pass på kjøkkenhygienen

SLOW COOKED Med langtidssteking av kyllingen på lav varme blir den både forsvarlig varmebehandlet - og saftig.  Foto: ELISABETH DALSEG
SLOW COOKED Med langtidssteking av kyllingen på lav varme blir den både forsvarlig varmebehandlet - og saftig. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er ikke bare antibiotikaresistente bakterier som kan finnes i kylling. Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön testet bakterieinnholdet i kyllingfileter i svenske og danske butikker i fjor, og resultatet var ikke hyggelig lesning:

Majoriteten av kyllingen i svenske butikker inneholder både magesykebakterier og antibiotikaresistente bakterier. Heldigvis skal bakterienivåene være ufarlige for mennesker ved riktig tilberedning.

Visste du at ... du må vaske hendene i 30-40 sekunder for å bli helt ren?

For noen betyr det å alltid sørge for å ha et beskyttende lag mellom seg og det rå kyllingkjøttet. Du får kjøpt tynne engangshansker på apoteket, lik dem som brukes i butikkenes ferskvareavdelinger.

I tillegg bør du alltid følge disse rådene når du tilbereder og behandler rått kjøtt:

Tørk, ikke skyll kjøttet:

Endel oppskrifter anbefaler å skylle kjøttet før du bruker det, dette er spesielt vanlig i fjørfeoppskrifter. Det bør du imidlertid ikke gjøre.

Å skylle kjøtt uten å søle, hverken store sprut eller mer mikroskopiske dråper, er så godt som umulig. Så når du skyller kyllingen ren, risikerer du at hele området rundt vasken blir infisert. Inkludert kranen som du tar på hver gang du vasker deg på fingrene.

I stedet for bør du tørke av kjøttet med kjøkkenpapir. Det er her du ser nytten av å velge et kjøkkenpapir som ikke loer.

Pass på rekkefølgen

Det er viktig å passe på rekkefølgen når du lager mat. Redskap du har brukt på rått kjøtt må ikke brukes på matvarer som ikke skal varmebehandles på samme måten.

Det går selvsagt fint å kutte en løk etter biffen om det skal i samme gryte og koke i flere timer. Men hvorfor ikke innarbeide gode rutiner først som sist?

Med mindre du er tidenes mest organiserte kokk, går det gjerne litt om hverandre og hulter i bulter på kjøkkenet, så vi vil anbefale å bruke en egen kniv og skjærebrett til kjøtt og fisk.

Du kan selvsagt kutte alle grønnsaker først, før du kutter kjøttet, men det passer ikke alltid med rekkefølgen du skal lage maten. Du kan også vaske skjærefjøl og kniv etter du har kuttet kjøtt, før du går i gang med grønnsaker.

Her er det ekstra viktig å passe på: Skjærefjøler er kjøkkenets bakterieversting, og det hjelper ikke å gå for spesialfjøler med sølv og triklosan: Antibakterielle skjærefjøler virker ikke.

Pass på temperaturen

TA TEMPERATUREN Lar du kjøttet hvile på benken, kan du ta det ut av ovnen når steketermometeret viser et par grader lavere temperatur. Foto: ELISABETH DALSEG
TA TEMPERATUREN Lar du kjøttet hvile på benken, kan du ta det ut av ovnen når steketermometeret viser et par grader lavere temperatur. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er ikke farlig å spise kylling om du varmebehandler den nok. For mange kjøttstykker sitter bakteriene på utsiden, men det holder ikke for alle. Det er derfor viktig å passe på at kjernetemperaturen er høy nok, og at kjøttet er varmt lenge nok.

Les mer: Så varmt må kjøttet være

Alt du trenger for å finne kjernetemperaturen er et steketermometer. Husk at dersom du lar kjøttet hvile og ettersteke litt på benken kan du gjerne ta det ut litt før det når anbefalt kjernetemperatur.

Mange kaster det beste stykket på kyllingen: Slik finner du kyllingøstersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!