Slapp unna ekstraregning på 36.356 kroner

Beløpet var ikke spesifisert i kontrakten for installering av varmepumpe.

Det er viktig å sørge for at alle avtaler er i orden, og ikke minst forhøre seg om ekstrakostnader før du godkjenner merarbeid. Kun et lite punkt i kontrakten reddet denne kunden fra merkostnad på 36.000 kroner.  Foto: Miba AS
Det er viktig å sørge for at alle avtaler er i orden, og ikke minst forhøre seg om ekstrakostnader før du godkjenner merarbeid. Kun et lite punkt i kontrakten reddet denne kunden fra merkostnad på 36.000 kroner. Foto: Miba AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 1. september blir det ulovlig for privatpersoner å installere varmepumper. Da må også montørene være sertifiserte for å kunne installere varmepumpene og for å reparere dem. Dersom noen uten sertifisering utfører monteringsarbeidet, risikerer de bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Før du gir et firma klarsignal om å installere ny varmepumpe hjemme hos deg, er det svært viktig å lage en kontrakt som tar med alle viktige momenter. Når det er sagt, noen ganger kan det være en fordel at ikke alt er tatt med i kontrakten, slik et nylig vedtak i Forbrukertvistutvalget viser.

Skal du avtale montering av varmepumpe, er det viktig å passe på at alle viktige momenter kommer med i avtalen. Foto: ABK Klimaprodukter AS
Skal du avtale montering av varmepumpe, er det viktig å passe på at alle viktige momenter kommer med i avtalen. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer


>> Kjøpe ny varmepumpe? Denne varmer bedre enn noen annen

Beløpet var ikke avtalt

Vedtaket i Forbrukertvistutvalget viser nemlig at forhold som ikke er avtalt spesifikt, ikke nødvendigvis kan legges til prisen i ettertid.

Saken de har behandlet gjelder en avtalt fastpris på montering av ute- og innedelen av en varmepumpe. I kontrakten sto det spesifisert at elektriske arbeider ikke var med i tilbudet.

Da håndverkerne var i gang med arbeidet, dukket det opp spørsmål om anlegget skulle kobles opp slik firmaet hadde gjort det hos naboen. Dette ekstra VVS-arbeidet takket kunden ja til – og fikk en ekstraregning pålydende 36.356 kroner.

Det er denne regningen han har klaget på, først til Forbrukerrådet, og så til Forbrukertvistutvalget. De påpeker at det avgjørende spørsmålet i saken er om den opprinnelige avtalen også omfatter denne VVS-oppkoblingen, eller om dette skal regnes som en ny avtale som er inngått i ettertid.

Les også: Svært mange varmepumper er for dårlige

Slipper å betale


Forbrukertvistutvalget skriver i sitt vedtak at VVS-arbeid ikke var nevnt under noen av punktene i avtalen, slik tilfellet derimot var for det elektriske arbeidet.

Årsaken til at eieren sa ja til ekstraarbeidet, skal ha vært fordi han trodde det var inkludert i den opprinnelige avtalen. Skulle det telle som en ny avtale, måtte det involverte firmaet ha informert om at oppkoblingsarbeidet ikke var en del av den opprinnelige avtalen, og gitt kunden en skriftlig ordrebekreftelse - noe som ikke ble gjort.

Dermed slår de fast at privatpersonen dette gjaldt ikke trenger å betale for denne delen av varmepumpeinstallasjonen, altså de 36.356 nevnte kronene.

Les også: Les mer om hva Forbrukertvistutvalget og de andre klagenemndene gjør