Slapp å betale seg ut av leiekontrakt

Megler innrømmer saksbehandlingsfeil.

Det lønner seg å ha papirene i orden. Foto: Per Ervland
Det lønner seg å ha papirene i orden. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Vi har fått opplyst tre-fire forskjellige beløp i forbindelse med utløsning av leiekontrakt. Hva kan de egentlig kreve?Frustrert leietaker»


Husker du vi skrev om det unge paret Silje Ulveseth og Thoralv Tjomsland som ville løses fra en husleiekontrakt med tidsbregrensning før den avtalte perioden var omme?

I utgangspunktet krevde utleiemegleren fra M2 eiendomsmegling full leie ut leieperioden, før de la frem et tilbud om å betale 14.000 kroner for å komme seg ut av kontrakten.

Advokatfullmektig i Leieboerforeningen, Tanja Charlotte Øistad, hjalp dem imidlertid med å finne hjemmel i loven som skulle hjelpe dem ut av leiekontrakten, uten at det skulle koste dem en eneste krone: Det eneste som kreves er å finne en akseptabel leietaker som kan ta over kontrakten.

Les mer: Slik kommer du deg ut av husleiekontrakten på lovlig vis

Toralv og Silje la ut en annonse på finn.no og fant en ny leietaker som var villig til å overta leiekontrakten for den resterende perioden. Han ble godkjent av utleier, og de avtalte at han skulle flytte inn 1. april.

Toralv og Silje fikk tilslag på en av leilighetene de hadde sett på, og er snart de lykkelige eiere av en toroms på Grünerløkka.

Men historien stoppet ikke der.

Vil ha mer penger

- Nå har jeg og Toralv funnet noen som vil overta vår leiekontrakt, men utleier krever penger for det, sier Silje til DinSide.

Hvor mange penger, har det imidlertid vært vanskelig å finne ut av. I januar ville saksbehandler hos M2 ha 14.000 kroner for å legge ut en annonse på finn.no - uten noen som helst garanti for at de skulle kunne komme seg ut av leiekontrakten. Toralv og Silje gjorde jobben selv, og slapp unna med et par hundrelapper.

Så kom det en mail fra megler der de ba om i underkant av 6.000 kroner, for å dekke halve husleien i april, samt tinglysningsgebyr og grunnbok. Toralv og Silje klaget, og fikk beskjed om at de ikke ville bli avkrevd dette beløpet.

Kan utleier kreve dette? Les mer her.

Ingen aprilspøk

Paret redigerte på at beløpet på 3.125 kroner var skrevet inn i kontrakten, (ringet inn av megler) lå delvis over opplysninger de selv hadde ført inn. (Bildet er redigert, kontoopplysninger er fjernet.)
Paret redigerte på at beløpet på 3.125 kroner var skrevet inn i kontrakten, (ringet inn av megler) lå delvis over opplysninger de selv hadde ført inn. (Bildet er redigert, kontoopplysninger er fjernet.) Vis mer


Første april, ved avslutting av leieforholdet gikk leietakerne gjennom boligen med nok en megler fra M2. Det ble da utarbeidet en sluttrapport, deler av den kan du se på bildet til høyre.

Når depositumet så skulle betales tilbake, manglet det imidlertid 3.200 kroner. Ved kontakt med meglerkontoret fikk de beskjed om at dette beløpet skulle dekke utgifter ved nye leietakere.

- Vi har to måter å bryte en kontrakt på. Den ene er at leietaker sier at nå vil jeg si opp, selv om kontrakten ikke kan sies opp. Vi tar da en sum for å skaffe nye leietakere, i tillegg til et gebyr for å sjekke opp nye leietakere. Dette har med sikkerhet å gjøre, for den som eier boligen, sier Ingrid Hofsmo, ved M2s Back Office til DinSide. DinSide gjør oppmerksom på at hun jobber med oppgjør, og ikke har vært delaktig i kontraktsinngåelsene eller arbeid med sluttrapporten.

- Alternativ to er at leietaker finner ny leietaker selv. Da blir de kun avkrevd gebyret på 3.215 kroner som går til kredittsjekk på leietaker, referansesjekk og godkjenning.

Hofsmo forklarer at dette gebyret vanligvis belastes utleier, men at ved kontraktsbrudd belastes leietakere, som vil løses fra kontrakten tidligere enn avtalt.

Ifølge det unge paret var mangelfull tilbakebetaling av depositumet det første de hørte om den saken. Beløpet som er skrevet inn i sluttrapporten er delvis skrevet over kontopplysninger som de selv førte inn, hva som står der er uleselig, og det står på en ulogisk plass i rapporten. - Dette sto ikke der da vi skrev under, sier de litt oppgitt.

Leie eller leie ut? Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt

Når M2s faglige leder har sett på saken, får vi beskjed om at Silje og Toralv skal få pengene til bake.

- Vår advokat har sett på det, og her har det blitt gjort en saksbehandlingsfeil, sier Hofsmo. - Sluttprotokollen er for dårlig. De burde ha fått et oppsett på innbetalingene, som viser hva de skal betale og hvor mye.

- Vi beklager veldig, vi har her gjort en feil som ikke skal gjenta seg.

Dersom Silje og Toralv hadde fått informasjonen i riktig rekkefølge, måtte de ha betalt de 3.125 kronene. Men hadde de ikke vært våkne og stilt spørsmål tidligere i prosessen, kunne de risikert å måtte betale enten 6.000 eller 14.500 kroner.

Les også: Dette trenger du ikke betale for

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!