Skyter blink!

Strever du med å finne maling i samme nyanse som den du allerede har på veggen? Denne snertne lille saken finner fargekoden for deg på en-to-tre, men det koster.

Publisert
Sist oppdatert


Standardisert fargekart

NCS Colour Scan er et elektronisk fargekart som gjenkjenner og inneholder kodene til alle de 1950 standardiserte fargene i NCS-systemet. Den lille dingsen er knapt større enn en stiftemaskin, og gir deg koden på maling som skal matche det meste - i løpet av to sekunder. Fargescanneren har et minne på 20 NCS-koder.

NCS???

En kjapp ordforklaring er kanskje på sin plass. De fleste mennesker kan oppfatte rundt 10 millioner forskjellige farger. For at det skal være lettere å både kjøpe og blande den samme nyansen flere ganger, NCS Centre plukket ut 1950 av de vanligste fargene, brukket dem ned i de forskjellige komponentene (hvor mye av de forskjellige primærfargene rødt, gult eller blått inneholder de? Hvor mye hvitt? - Og hvor mye svart?) og gitt disse kombinasjonene en kode.

Du skal altså kunne ta med deg denne koden inn i en fargehandel nesten hvor som helst i verden (NCS systemet finnes i 52 forskjellige land) og spasere ut med et spann i nøyaktig samme farge som du får i fargehandelen her hjemme.

Hvilken type maling du velger skal ikke ha noe å si for fargen, annet enn at lys vil reflekteres litt forskjellig ut ifra om du velger en matt eller blank type. Men fargen vil altså være helt lik.

For ordens skyld: Det finnes flere slike standardiseringssystemer, for eksempel Pantone.

Liten, svinedyr og nyttig.
Liten, svinedyr og nyttig. Vis mer


Trenger jeg dette?

Har du planer om å male hele stuen, trenger du den ikke - med mindre du ønsker en 100 prosent lik farge som et eller annet du har i stuen, for eksempel sofaen. Om problemet derimot er at én av tolv malte spisestuestoler har fått noen skraper, og du ikke har malingskoden vil den være til stor hjelp. For det er jo både enklere å billigere å male kun den ene og ikke alle tolv stolene.

Du kan selvfølgelig gå i en malingsforretning og låne fargeprøver. Og det vil typisk si et par turer frem og tilbake, til du finner riktig farge. Og flere som har prøvd akkurat dette, vil nok si: Det er ikke alltid du treffer blink. Det kan bli både dyrt, og tidskrevende.

Trykk her for å se bildespesialen på en - to - tre.

Prisen

NCS Colour Scan markedsføres mot interiørbransjen; interiørarkitekter, designere, malermestere og fargehandlere. Det er kanskje ikke så rart, når en ser prisen: 11.725 kroner kommer den på, inkludert moms. Frakt kommer i tillegg.

Nå er fargescanneren rimelig ny på markedet, og vi kan jo håpe at noen fargehandlere vil anskaffe seg disse og låne ut til kunder. - Eller kanskje det er verdt prisen på en konsultasjonstime med en interiørdesigner, å få målt og matchet fargen på den gamle kjøkkeninnredningen, spisestuemøblementet - eller veggen i stuen - for å få låne den lille dingsen? Og så kan du jo alltids få litt rettledning eller inspirasjon til forandring eller forbedring hjemme, med på kjøpet.

Konkurrent?

Pantone har varslet at en lignende fargemåler skal komme på markedet i høst. Etter planen skal den ikke koste mer enn omtrent en tredjedel av prisen, noe som sikkert vil glede de prisbevisste. Det har imidlertid ikke lyktes oss å få tak i eller testet denne - men vi håper å komme tilbake med mer!

Eksterne lenker:
NCS Colour
Pantone

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer