Samsungs 85-tommer store 4K/UHD-TV er så fin, så fin. Og samtidig så utrolig dyr, at det nesten blir komisk ... Foto: Produsent
Samsungs 85-tommer store 4K/UHD-TV er så fin, så fin. Og samtidig så utrolig dyr, at det nesten blir komisk ... Foto: ProdusentVis mer

Skyhøye priser på TV-ene med superoppløsning

Jada, også jeg har lyst på en TV med 4K/UHD-oppløsning. Men av to åpenbare grunner blir det ikke i år.

Det er gode tider for alle som er interessert i nye avanserte TV-modeller: 2013-kommer nemlig til å bli året der både Oled-TVene og de første 4K-TVene kommer i butikk.

Bilde- og designmessig synes jeg Oled-modellene er de mest spennende, men hittil stopper de på 55-tommer (se LGs og Samsungs alternativ) og ikke minst: De har fortsatt vanlig HD-oppløsning (1920/1080p).

For deg som vil ha TV-en så STOR som mulig er det derfor 4K/UHD-modellene som er mest spennende.


LGs modell er for eksempel på 84-tommer, mens Samsungs alternativer er på 85- og 110- tommer, og gullkornet er altså at de har fire ganger så høy oppløsning som i dag.

Problem 1: Alt for høye priser


Vi har allerede omtalt LGs alternativ, som i Norge vil få en pris på rundt 130.000 kroner. Det er ganske enkelt for dyrt, selv om 300 koreanere hadde bestilt den allerede i januar måned.

Sammenlignet med Samsungs alternativ blir den likevel billig.

I følge The Verge vil nemlig 85-tommeren få en pris på 39.999 dollar i USA, noe som etter dagens valutakurs tilsvarer 234.000 kroner.

Og de blir ikke alene, Sonys alternativ antas å havne et sted midt imellom de to, og da blir det hele nesten litt komisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre er ikke høy pris det eneste problemet med 4K/UHD-TVene.

Problem 2: Minimalt 4k-innhold

Sonys Playstation 4 skal kunne spille av 4K-innhold når den lanseres, så når det gjelder avspillere kan det gå bra. Per dags dato er derfor det største hinderet at det finnes minimalt med 4K-innhold.

I praksis kan du altså risikere å sitte igjen med en rådyr TV som må skalere opp Blu-ray-filmene dine i lang, lang tid framover, og det er langt fra optimalt.

Dette er forøvrig også våre kollegaer i Lyd og Bilde inne på, i sin test av LGs 4K/UHD-TV.

Vi venter, hva gjør du?

Selv om de skyhøye prisene helt sikkert vil legge en demper på salget, plager det neppe TV-produsentene.

Strengt tatt er jo ikke disse TV-ene laget for å bli solgt. Hovedmålet for produsentene er ganske enkelt å vise publikum og oss TV-testere hvor flinke de er, og å gi oss et hint om hvordan TV-framtiden vil bli. Den jobben har de allerede klart.

NB: Nå skal det sies at LG og Sony også vil lansere to rimeligere 4K/UHD-TVer i år, men siden de vil være på 55 og 65-tommer holder vi så langt en knapp på Oled-modellene.

Heldigvis er det lov å drømme, og da er det Oled-TVer med 4K-oppløsning som gjelder. Selv om både Sony og Panasonic har fungerende prototyper av disse vil de for det første neppe komme i år, og for det andre vil startprisen også her bli astronomisk.

Her er Panasonics alternativ forresten:

Panasonics Oled på 56-tommer, med 4K/UHD-oppløsning. Dessverre er den kun en prototype, og prisen vil bli skyhøy.   Foto: Øyvind P
Panasonics Oled på 56-tommer, med 4K/UHD-oppløsning. Dessverre er den kun en prototype, og prisen vil bli skyhøy. Foto: Øyvind P Vis mer