VELG RIKTIG: IF mener pulverapparater er mye bedre enn skumapparater.    Foto: IF
VELG RIKTIG: IF mener pulverapparater er mye bedre enn skumapparater. Foto: IFVis mer

- Skumapparater er for dårlige

Får støtte av Brannvernforeningen.

Kravene til slokkeutstyr i bolig ble endret 1. juli 2010, og innebærer at det ble tilltatt med skumapparater på seks liter som eneste håndslukker. Forsikringsselskapet If mener det ikke er tilstrekkelig med kun ett skumapparat i boligen, med bakgrunn i tester de har utført.

- En ny test utført på vårt sikkerhetssenter viser at pulver slukker brannen fire til fem ganger raskere enn skum, sier konserndirektør Ivar Martinsen i If Skadeforsikring, som opplever at stadig flere bytter fra pulverapparat til skumapparat.

- Vårt råd er klart og tydelig: Skal man bare ha ett brannslukningsapparat, bør man velge pulver, sier Martinsen.

Det er ikke bare med brannslukkingsapparatet vi bommer: Se de vanligste feilene vi gjør med røykvarslere.

Brannvernforeningen enig med If

Norsk Brannvernforening er enig med If i valg av brannslokkeutstyr..

- Vi anbefaler sterkt at man beholder pulverapparatet heller supplerer med skum. Er du utrent med slukkeapparater, har du større sjanse til å slukke et branntilløp hvis du bruker pulver. Du kan stå lenger unna brannen enn med skum, og pulveret har en konsistens som bidrar til å kvele flammene selv om du ikke treffer brannen direkte, i motsetning til skum, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim.

I tillegg til bedre slokkeevner, går et skumapparat ut på dato raskere enn pulverapparatene. mens førstnevnte må på service etter fem år, er det ti år som gjelder for pulverapparatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagsjef ved If Sikkerherhetssenter Ronny Tande,anbefaler likevel skumapparatene til små branner.

- Skum kan for eksempel være en fordel hvis du har en svært liten brann som er enkel å slukke, sier han.

Det var også det importøren av de små brannskumsprayflaskene sa da slukkeskummet ble tillatt 1. juli i fjor

Alle er gode nok

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som er nasjonal brannmyndighet og som har ansvaret for Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn. Det er denne som regulerer krav til manuelt slokkeutstyr i norske boliger.

Senioringeniør Lars Haugrud i DSB mener både skumapparater og pulverapparater er gode nok som brannslukninigsutstyr i norske boliger.

- Pulver kan kanskje være enklere å bruke for noen, men alle disse apparatene oppfyller minimumskravet i forskriften og er derfor gode nok, sier Haugrud.

Forskriftsendringen som ble gjort i 2010 skyldes blant annet en endring i produktutvalget på markedet, men også at minimumskravet som før sto i lovens veiledning, nå er gjort gjeldende som forskrift.

Les også: Slik sjekker du om pulverapparatet er godt nok