Forbrukerøkonom i Nordea, Silje Sandmæl.  Foto: Nordea
Forbrukerøkonom i Nordea, Silje Sandmæl. Foto: NordeaVis mer

Skuffet over videreførte BSU-satser

Full BSU-konto holder ikke for å komme inn i boligmarkedet.

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen. Foto: DnB NOR
Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen. Foto: DnB NOR Vis mer


I regjeringens forslag til nytt statsbudsjett er det foreslått at satser og beløpgrenser i boligsparing for ungdom (BSU) videreføres nominelt.

Det betyr at satsen forsatt vil ligge på 20 prosent. Maksimalt årlig sparebeløp er på 20.000 kroner og maksimalt sparebeløp på 150.000 kroner.

Det er to år siden regjeringen økte den maksimale innskuddsgrensen fra 100.000 til 150.000, men før det hadde grensene stått stille i ti år.

DinSide har vært i kontakt med to forbrukerøkonomer etter at forslaget til Statsbudsjettet ble lagt frem, og begge hadde forventet en økning i disse satsene. Men det kom altså ikke.

Sentralbanksjefen ber bankene stramme inn utlånspraksisen: Har vi lånt for mye?

Ungdom er dårlig på sparing

– Siden kravene til egenkapital har blitt strengere i forhold til unge som vil inn i boligmarkedet, ville dette ha vært tiden til å øke det, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun mener utfordringen i dag er å få ungdom til å spare til egen bolig.

– Jo flere skattemotiverte produkter man har, jo bedre er det å få flere unge til å spare. Det er helt klart at regjeringen må få motivert de unge til å spare mer, forteller Sandmæl.

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjed Jørgensen, mener også at myndighetene bør kunne gi mer på dette området, men stiller spørsmål til hvor mye en ungdom egentlig klarer å spare.

– Sparer du 1667 kroner i måneden, har du fått inn 150.000 kroner i løpet av 7,5 år. Men det er mange ungdommer som synes at 1667 kroner i måneden er veldig masse penger, sier Sodefjed Jørgensen.

Ber bankene stramme inn: Blir det vanskeligere å få lån?

33 år er for lite

Hun forteller at det er svært mange ungdommer som ikke bruker BSU-kontoen sin fullt ut, som fører til at noen må kanskje vente lenger enn før på å komme inn i boligmarkedet.

Et annet problem, ifølge Sodefjed Jørgensen, er at mange ikke får begynt å spare før de er ferdig med å studere og begynner å jobbe. Det er nemlig ikke alle studenter som har råd eller mulighet til å spare 1667 kroner i måneden.

Dersom du begynner med BSU-sparing når du er 28 år, vil det være for sent å få med seg alt, siden du bare kan spare til og med det året du fyller 33 år. Det mener Sodefjed Jørgensen er for kort tid.

– Jeg tenker ikke bare på få øke BSU-taket, men å forlenge muligheten slik at flere kommer i mål, påpeker hun.

BSU-kontoer har gunstige renter, men det er store forskjeller:
Finn beste BSU-rente her.

Derfor bør du spare

En ny undersøkelse fra Nordea viser at det kun er 1 av 10, mellom 18-29 år, som kjøper bolig når de flytter hjemmefra. Dette kan gi en pekepinn på at ungdommer ikke er flinke nok til å tenke framover og spare til bolig.

– 55 prosent sier de sparer nå og da, fire prosent sparer regelmessig, mens 11 prosent sparer ikke i det hele tatt, forteller Sandmæl.

Ettersom boligprisene er såpass høye, mener Sandmæl at ungdommer blir nødt til å spare på en annen konto i tillegg til BSU-konto for å kunne kjøpe en bolig. 10 prosent i egenkapital vil rett og slett bli for tøft for enkelte.

DnB NORs forbrukerøkonom er helt enig i at ekstra sparing er den beste løsningen.

– Det er kraftig sparing som skal til for å kunne kjøpe bolig i dag. Du har tre muligheter: du kan enten spare alt selv, få hjelp av foreldrene dine, eller få et startlån, forklarer Sodefjed Jørgensen.

Hvor mye kan du låne?

Finn ut med vår kalkulator