Skrubber du badet ditt gammelt?

Skrubber du for godt og med feil vaskemiddel kan du skade baderommet mer enn du hjelper.

Skrubber du for godt, kan du ødelegge baderomsinnredningen din. Foto: Newswire
Skrubber du for godt, kan du ødelegge baderomsinnredningen din. Foto: Newswire Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rengjøringsmidler med slipeeffekt forkorter levetiden til moderne bad, advarer rørleggere.

– Mange moderne bad er laget av materialer som er enkle å holde rene. Likevel gyver folk løs på dem med skuremidler som kan lage stygge riper og flekker, og kluter som er så skitne at de omtrent fungerer som sandpapir, sier Kristian Hansen i Varme & Bad Svolvær i en pressemelding.

Takstmannens beste råd mot fuktskader: Bruk nalen i dusjen, hver dag

Nye materialer som kunstmarmor og akryl er stadig vanligere i moderne baderom.

– Kunstmarmor har et gelcoatbelegg som ikke tåler sterke rengjøringsmidler. Men den godt voksne generasjonen har en tendens til å holde på gamle forestillinger om at badet må skrubbes for å bli helt rent, sier Hansen.

Også porselen, glass i dusjer og armatur kan få riper hvis man skurer løs med rengjøringsmidler med slipeeffekt, sier markedsansvarlig Anne Holm Ersnes i Porsgrund Bad.

– Ripene som oppstår vil være et tilholdssted for skitt og bakterier, og du får faktisk et mindre rent bad. Dessuten er noen produkter såpass sterke at de kan matte ned porselen og dusjglass, sier Ersnes.

Så lenge skal badet ditt vare

Dette bør du styre unna

Merkevare mot original:

>> Hva virker best: Cilit bang eller zalo? Vi har testet.


Mange er ikke klar over at noen toalettartikler kan etterlate skjemmende spor på badet.

– Ubehandlede baderomsflater som skifer, marmorfliser og kunstmaterialer, kan suge til seg både fuktighet og farge. Søler du neglelakk på en kunstvask, får du sannsynligvis en flekk som ikke går bort. På en porselensvask kan du skrape neglelakken forsiktig av, sier Kristian Hansen i Varme & Bad.

Hårfarge og farge til øyevipper og bryn, er andre produkter som kan sette flekker på kunstmarmor.

– Vær obs på at du ikke skal legge fra deg en varm krølltang på en kunstvask, da kan den lage permanent merke. Og hold metallbeholdere med barberskum og lignende unna dusjen. Slike stålbeholdere kan etterlate rustringer på baderomsflisene som er vanskelige å fjerne, advarer Hansen.

Pusse opp? Her er de verste baderomsfellene.

Utstyret som kan lette

Så lenge varer det:

Vanlig vannklosett: 50 år
Vegghengt toalett: 15 år
Servant: 50 år
Servantarmatur: 15 år
Badekar: 50 år
Badearmatur: 15 år
Dusjkabinett: 20 år
Plastsluk: 50 år
Varmtvannsbereder i rustfritt stål: 20 år
Vannmåler: 25 år
Kilde: Sintef Byggforsk


– Styr unna produkter som inneholder grove slipemidler, sterke syrer, klor eller ammoniakk. Er man uheldig og får riper i baderomsmøbler av kunstmaterialer, kan man polere med bilpoleringsmiddel. Våtslip med et svært finkornet sandpapir kan fjerne riper i akryloverflater, sier Anne Holm Ersnes i Porsgrund Bad.

Rødbrune striper i klosettskålen skyldes kalk og rust i vannet og kan fjernes med oppvaskmaskinpulver eller spesialmidler du får hos din lokale rørlegger.

Mye kalk og humus i vannet, blandet med såpe og shampo, kan feste seg på dusjglass og pakninger, og etter en tid blir det nesten umulig å få bort.

– Det finnes spesialmidler som er effektive mot slike belegg, men jevnlig rengjøring er hovednøkkelen for å forebygge kalk- og såpeavleiringer. Skyll av såperester etter hver dusj, og gå gjerne over med en nal. En gammel tannbørste kan med hell brukes til rengjøring av trinser og profiler, sier Ersnes.

Les også: Slik bør du rense dusjslange og dusjhodet, fire ganger i året

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer