Har du noen gang hatt besøk av Det lokale eltilsynet (DLE)? De kan faktisk kreve å komme inn i huset ditt og sjekke hvordan det står til med elsikkerheten din.

Advarer: Batterier kan være brannfeller
I fjor besøkte eltilsynet cirka 157.000 norske hjem. Dinside har fått noen av de verste skrekkbildene fra tilsynsbesøkene, som du kan se i denne artikkelen.
- Man burde slutte å bli overrasket, men det er en del mennesker som ikke har helt begrensninger for hva man kan gjøre eller ikke gjøre. Jeg tror det går mye på at man ikke har en forståelse for det, sier Thor Egil Johansen, rådgiver i Energi Norge AS.
Det er nettselskapene som har ansvar for å føre tilsyn med elektriske anlegg der du bor, for eksempel Hafslund Nett eller Eidsiva Nett. Nettselskapene har egne kontrollører som drar på elinspeksjon hjem til folk. Tjenesten er inkludert i nettleien du betaler.
- Informasjonen vel så viktig
Målet med eltilsynet er trygg bruk av elektrisitet.
- Det er en ganske viktig jobb tilsynet gjør, når de foretar selve kontrollen hjemme hos deg. Men like viktig er den informasjonen de gir, sier Thor Egil Johansen.
I tillegg til at kontrolløren sjekker at det elektriske hjemme hos deg er på plass, gjennom målinger av jording, kontroll av sikringer og sikringsskap og så videre, så snakker også kontrolløren mye om generell elsikkerhet - som eksempelvis om bruk av skjøteledninger, viktigheten av komfyrvakt og annet.
- Det er veldig mange feil som avdekkes ved kontroll, samtidig som man informerer folk om hva man kan gjøre selv. For eksempel at men kun lader når man er våken og til stede, sier Johansen.

- Tilsvarende om bruk av tørketromler og oppvaskmaskin, dette bør også kun skje når man er hjemme og våken. Og unngå bruk av skjøteledning til ting som trekker mer enn 1000 watt, sier Johansen videre.
Han poengterer at det ikke er en absolutt grense på 1000 watt, men sier man ikke skal bruke skjøteledning på produkter som trekker mye strøm - som varmeovner, varmtvannstanker, vaskemaskiner og liknende. Det er imidlertid ikke noe problem å bruke skjøteledning på produkter som TV, stereoanlegg eller liknende, som ikke trekker så mye strøm.

Besøk hvert 20. år
Johansen forteller at alle skal ha besøk av Det lokale eltilsyn en gang hvert 20. eller 25. år.
- Tidligere var dette veldig regelstyrt. Nå bruker de mer lokalkunnskapen sin og risikovurderer hvor de setter inn tiltakene, forteller han.
Og her er de nye automatiske strømmålerne (AMS-målere) til god hjelp.
- Vi ser at AMS-målerne er en viktig hjelp til at man kan avdekke jordfeil og overledning tidligere. Dette har allerede avverget flere branner, hevder Johansen, og legger til at informasjonen fra AMS-målerne er et viktig for å finne og avdekke feil over tid, som et tillegg til den enkle kontrollen som gjøres hjemme hos deg.
Ved endt inspeksjon får du en rapport fra kontrolløren. Der vil det stå om det er feil som må rettes, tidsfrist på å rette dette og eventuelle anmerkninger om anbefalte tiltak.

Det er kun lov til å pålegge deg å fikse det som er direkte forskriftsstridig.
- Ved veldig alvorlige feil kan kontrolløren frakoble det der og da, forteller Johansen.
- Mindre alvorlige feil, som er forskriftsstridige, blir liggende som en heftelse på eiendommen din, med den risiko det er dersom det skulle skje noe og forsikringsselskapet får nyss om det - da kan det få konsekvenser der også, uttaler Johansen og understreker at det er eier og bruker som har ansvaret for at elanlegget er i orden til enhver tid
- Men som sagt; kontrolløren kan gi deg masse anbefalinger om ting du kan gjøre for å bedre elsikkerheten hjemme hos deg, sier han.

- Kan få konsekvenser for forsikringsoppgjøret
Informasjonssjef i If, Sigmund Clementz, sier til Dinside at det selvsagt er viktig å følge opp dersom du får pålegg om å utbedre feil eller svakheter av eltilsynet..
- Husk at disse påleggene ikke blir gitt først og fremst for å oppfylle en eller annen paragraf, men fordi du og familien din skal ha det sikkert hjemme. Kontrollørene er fagfolk som er levende opptatt av at brann- og elsikkerheten hjemme hos deg skal være god, sier Clementz, og understreker at det også er viktig å utbedre feil etter elsjekker som du bestiller selv, hvis det blir oppdaget alvorlige feil som kan føre til brann eller være en risiko for boligen og de som bor der på annen måte.
If anbefaler i tillegg at du tar kontakt med elektriker for såkalt elsjekk, dersom man ikke har hatt elkontroll fra Det lokale eltilsyn hjemme hos seg på en stund, da det kan ha skjedd mye med det elektriske anlegget på noen år.
- Skjulte skader fra lynnedslag - som kan ha skjedd langt unna deg, men likevel ha rammet huset ditt uten at du har merket det - blir oppdaget da. En altfor stor andel av brannene i Norge i dag skyldes feil ved det elektriske anlegget eller det som er koblet til det, sier Clemetz.
Han bekrefter også det Johansen hevder, at en forskriftsstridig feil påpekt av eltilsynet som ikke blir rettet, kan føre til konsekvenser i forhold til forsikringsselskapet.
- Dersom det skulle oppstå en brann hvor brannårsaken kan føres tilbake til at en feil som ikke er rettet opp etter pålegg fra eltilsynet, kan det få konsekvenser for forsikringsoppgjøret hvis du har handlet grovt uaktsomt. I alle saker vil det imidlertid være detaljer og nyanser som vil spille inn. Det er sjelden saker er helt like, sier Clementz til Dinside.
Rabatt på forsikringen
Noen forsikringsselskaper gir rabatt dersom du gjennomfører en privat elkontroll. If har ikke en slik rabatt, men Gjensidige forsikring har det.
- Vi gir rabatt. Kontrollen skal utføres av sertifisert kontrollør. Alle feil og mangler skal være utbedret for å få rabatten. Rabatten varer i fem år. Deretter må ny kontroll gjennomføres for at rabatten skal fornyes, forteller Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige til Dinside.
- Størrelsen på rabatten, som gis på branndelen av forsikringspremien, vil variere veldig med hensyn til geografi og det enkelte hus, forteller han videre.
Eltilsynets kontroll kvalifiserer imidlertid ikke til forsikringsrabatt:
- Nei, det gjør det ikke. Det lokale eltilsynet utfører ikke den samme kontrollen som vår «elkontroll bolig» gjør, sier Rysstad.

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.