Forbrukerombudet har i høst oppdaget at meklere prøver å skjule informasjon om fellesgjeld i boligannonser. Foto: Finn.no
Forbrukerombudet har i høst oppdaget at meklere prøver å skjule informasjon om fellesgjeld i boligannonser. Foto: Finn.noVis mer

Skjuler info om fellesgjeld i boligannonser

Les ekstra grundig om de økonomiske forpliktelsene før du slår til.

Den siste tiden har Forbrukerombudet, som passer på at markedsføringsloven blir fulgt slik den skal, oppdaget at flere boligannonser presenterer salgsobjektet som om boligen ikke har fellesgjeld.

Dette kommer først frem lenger nede i annonsene.

– Dette er villedende markedsføring, sier Ida Torgersdotter Øygard, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet i en pressemelding.

Klassiker: Ser du hva som er feil med denne boligannonsen?

Skjuler fellesgjelden langt nede i annonsen

Torgersdotter Øygard sier til DinSide at dette er en form for markedsføring som de i løpet av relativt kort tid i høst har sett flere eksempler på, fra ulike meglerfirmaer.

Ida Torgersdatter Øygard i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Ida Torgersdatter Øygard i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


– Det er ikke noe vi tidligere har sett eksempler på. Vi antar at det ikke gjelder et stort antall annonser, men vi har ikke foretatt noen systematisk gjennomgang av boligmarkedet for å sjekke dette, påpeker hun.

Boligannonsene dreier seg om borettslagsleiligheter med fellesgjeld og IN-ordning - som krever at hver leilighet betaler ned sin del av fellesgjelden.

Det Forbrukerombudet reagerer på, er at det øverst i annonsen står at det ikke er fellesgjeld når det virkelig er det, og at de månedlige felleskostnadane ser ut til å være mye lavere enn i virkeligheten.

Les også: Boligsalgsrapporten blir obligatorisk - men er den verdt den ekstra kostnaden?

Har sagt i fra til meklerne

Forbrukerombudet har kontaktet eiendomsmeklerne dette gjelder, og bedt dem endre annonsene sine - også de fremtidige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper nå å ha stanset dette, men ber om tips fra forbrukere som ser lignende, sier Torgersdotter Øygard til DinSide, og ber de på boligjakt om å lese boligannonsene nøye.

Ikke minst gjelder dette de økonomiske forpliktelsene knyttet til boligen. Man bør også be om prospekt før man skal på visning, slik at man har mulighet til å forberede seg godt i forkant, sier Torgersdotter Øygard.

Les også: Informasjonen du bør se etter i boligannonsen - kan koste deg dyrt om noen år!