Skjerper kontroll med nye boliger

Hvor lenge skal en bolig vare?

<B>ENDRINGER:</B> Nye boliger er underlagt strengere kontrollkrav fra og med 1. januar 2013. Foto: colourbox.com
ENDRINGER: Nye boliger er underlagt strengere kontrollkrav fra og med 1. januar 2013. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen mot slurv og kostnadskutt som går utover kvaliteten i byggebransjen fortsetter, og fra nyttår skal alle nye norske bygg kontrolleres av et uavhengig foretak. For hvor utrolig det enn høres ut: Til og med 31. desember i fjor hadde utbygger selv ansvar for å kontrollere at selskapet hadde gjort godt nok arbeid.

Den nye ordningen innebærer at et profesjonelt og uavhengig foretak skal kontrollere fuktsikring og lufttetthet i småhus, samt brann- og konstruksjonssikkerhet, grunnforhold og bygningsfysikk i større bygg.

Byggeslurv koster milliarder hvert år

Hvem har ansvaret?

Det er ikke lett for deg som privatperson å se om utbygger gjør en god eller dårlig jobb. Nå skal uavhengige kontrollører gjøre det tryggere å kjøpe nye hus. Foto: Ifi.no/Photo.com
Det er ikke lett for deg som privatperson å se om utbygger gjør en god eller dårlig jobb. Nå skal uavhengige kontrollører gjøre det tryggere å kjøpe nye hus. Foto: Ifi.no/Photo.com Vis mer


At egenkontroll erstattes med uavhengig kontroll er et skritt i riktig retning for sikkerheten for boligkjøpere, men det er fortsatt noen svakheter, skriver advokatfirmaet Grette i en pressemelding.

– Både prosjektering og utførelse skal kontrolleres. Kontrollforetaket skal bekrefte at den kontrollerte virksomheten har tilfredsstillende systemer og rutiner, og at kvalitetssikring er utført og kan dokumenteres, sier Harald Fosse, partner i Grette.

Byggherren har ansvar for å sørge for at kontrollen blir utført, kontrolløren har ansvar for å påpeke feil, og utbygger skal utbedre dem.

– Men hvis kontrolløren overser noe og feilene ikke rettes, er den senere ansvarsfordelingen etter vår mening ikke tilstrekkelig klarlagt ennå, sier Fosse.

Enn så lenge er det imidlertid byggherren du som forbruker må forholde deg til. Synes du det virker som risikosport også å kjøpe en ny bolig, kan du vurdere en boligkjøperforsikring. Skulle det vise seg å være feil ved boligen du kjøper, vil forsikringsselskapet ta arbeidet og utgiftene med en rettssak, uansett utfallet.

Boligens fem verste fiender

Boligkjøper ikke uten ansvar

Selv om kravene økes til utbyggerne, betyr ikke det at du som boligkjøper ikke er uten ansvar. Ingenting varer evig, og jo bedre du tar vare på boligen din, dess bedre holder den. Dette gjelder alt fra fukt- og lekkasjeproblemer på baderommet (bruk for eksempel nalen i dusjen hver dag om du dusjer rett på flisene), til å vaske huset, utvendig for å motvirke sopp- og råteangrep.

Alt om vedlikehold av boligen din på DinSide.

Hvor lenge skal en bolig vare?

 Foto: colourbox.com/Kristin Sørdal
Foto: colourbox.com/Kristin Sørdal Vis mer


Det høres utrolig ut, men det er fortsatt slik i 2013 at du ikke har lenger reklamasjonstid på en bolig enn en mobiltelefon. Fem år er tiden du har på å reklamere på en ny bolig.

Enkelte utbyggere har utvidet denne fristen. Først ute var Skanska, som innførte ti års garanti ved kjøp av ny bolig i 2011.

– Vi forventer at også andre kvalitetsbevisste boligbyggere kommer etter. Det er ingen grunn til at boliger som skal stå i 100 år, ikke skal tåle ti års reklamasjonsfrist. Kjøp av bolig er den største investeringen de aller fleste gjør i løpet av sitt liv. Loven gir likevel like lang reklamasjonsfrist ved kjøp av en mobiltelefon som en ny bolig, sa Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet da Skanska doblet garantien på sine boliger..

Flere utbyggere uttrykte interesse for å følge etter Skanska, blant annet Selvaag, Veidekke og NCC, men ingen av disse har oss bekjent innført dette drøye ett år senere. Du kan imidlertid få ti års garanti fra flere kjøkkenprodusenter, og enkelte leverandører har for eksempel ti års garanti på tett bad dersom du pusser opp baderommet ditt.

Les også: Hvor lenge skal et baderom vare?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!