<B>SMAKFULLT:</B> "Tastee" er navnet på kokeskjeen som lover å fortelle deg hva matretten mangler.
SMAKFULLT: "Tastee" er navnet på kokeskjeen som lover å fortelle deg hva matretten mangler.Vis mer

Skjea som gir deg smaken

Ambisiøst prosjekt fra dansk ingeniørstudent.

Det er enklere å løse tunge, diplomatiske, internasjonale storkonflikter enn det er å bli enig om hva som er god mat, det vet alle som har forsøkt å overbevise enkelte mennesker om at, joda, du kan spise sushi uten at kvernet kjøttdeig er involvert. Noen skal alltid ha kjøttdeig i alt. Galninger.

Den danske ingeniørstudenten Christopher Holm-Hansen som ifølge danske Jyllandsposten har klart å komme seg til finalen i det som heter Electrolux Design Lab, en årviss konkurranse arrangert av den velkjente hvitevareprodusenten med samme navn. Bidraget hans har fått navnet "Tastee", og er i utgangspunktet noe så enkelt som en kokeskje.

Les også: En veldig smart komfyr

Fem sanser

Navnet gir likevel bort at dette handler om noe mer. Skjeen skal fortelle kokken om retten han eller hun tilbereder mangler noe for å bli enda bedre, først og fremst ved å analysere rettens innhold av bittert, salt, søtt, surt og den ikke fullt så kjente og femte smakssansen umami.

Opphavsmannen har selv begrenset erfaring på kjøkkenet, og det skal ha vært sterkt medvirkende til at ideen ble virkelighet.

- Jeg liker å lage mat, men jeg har ikke den store kunnskapen om hvordan man får den til å smake det ene eller andre. Jeg bruker veldig sjelden noe annet enn de tradisjonelle krydderne som salt, pepper, basilikum og oregano, og på den måten ender gjerne maten opp med å smake det samme hver gang - selv om det er forskjellige retter en tilbereder, sier Christopher Holm-Hansen til den danske avisen Jyllandsposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse lokkene hindrer at det koker over

- Ingen formel

Skjeen er utstyrt med sensorer som ifølge avisa blant annet måler om "biffen er tilstrekkelig krydret, om sausen står i fare for å bli brent, eller generelt hjelpe til med å gi tips om hvordan en bestemt rett kan smake bedre".

Hvor magisk "Tastee" faktisk er vil vise seg, og Holm Hansen sier det er grenser for hva en kan forvente av skjeen.

- Skjeen gir deg ikke en formel på hva som smaker godt og hva som ikke gjør det. Smak er jo subjektivt. Det Tastee gjør er å fange opp nyansene i retten din, og deretter visualisere dem for deg. På den måten kan du se hvordan retten din utmerker seg i forhold til menneskenes fem smakssanser, sier han til Jyllandsposten.

Mer enn 1.200 studenter sendte inn sine bidrag til Electrolux Design Lab, og Holm-Hansens skje er altså ett av 10 bidrag som kjemper om 5.000 Euro (rundt 37.000 kroner med dagens kurs) og et praktikantopphold hos Electrolux i premie.

Tre norske bidrag ble nominert til finalen, og for første gang har vi en norsk finalist! Se alle bidragene, og stem på din favoritt til folkets pris.

Du kan se en kort video av Tastee her: