Skift filter på støvsugeren

Du bør bytte filter jevnlig, men det er det få som gjør.

<b>BYTT FILTER NÅ:</b> Hepa-filteret filtrerer det fine støvet, og bør byttes én gang i året. Men 1 av 4 har aldri byttet dette filteret. Foto: KRISTIN SØRDAL
BYTT FILTER NÅ: Hepa-filteret filtrerer det fine støvet, og bør byttes én gang i året. Men 1 av 4 har aldri byttet dette filteret. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av fire bruker støvsuger som er over ti år gamle, og like mange har aldri byttet filter på støvsugeren sin - som vil si at mange har et ti år gammelt filter i støvsugeren sin.

Eksperter anbefaler at du bytter filter som filtrerer utblåsningsluften regelmessig.

- Du bør bytte Hepa-filteret cirka én gang i året, og i alle fall sjekke om det bør byttes, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, til Dinside.

Les også: EU stiller nye krav til støvsugere

Motoren får ikke luft

De fleste støvsugere har to filter: Et «grovfilter» som sitter inne ved støvsugerposen, og Hepa-filteret som er et «finfilter» som skal filtrere finstøvet - før luften slippes ut i huset ditt.

BYTT! Noen støvsugere varsler når du må bytte filter. Men én gang i året er et fint intervall. Foto: KRISTIN SØRDAL
BYTT! Noen støvsugere varsler når du må bytte filter. Men én gang i året er et fint intervall. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
GROVFILTER: Det følger alltid grovfilter med når du kjøper nye støvsugerposer. Da bør du bytte dette. Foto: KRISTIN SØRDAL
GROVFILTER: Det følger alltid grovfilter med når du kjøper nye støvsugerposer. Da bør du bytte dette. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer–Filterets oppgave er å rense den innkommende luften for støvpartikler og pollen. Uten en slik rensing vil konsentrasjonen av forurensing øke inne i huset. Filteret blir etter hvert fylt med skitt og effektiviteten avtar på samme måte som kjøkkenviften over komfyren, sier Nina Lorentzen, kategorisjef for småprodukter hos Electrolux.

Hepa-filteret bør byttes en gang om året, eller etter behov - avhengig av hvordan og hvor mye du støvsuger. Mens grovfilteret inne ved støvsugerposen bør byttes oftere, cirka etter hver fjerde eller femte bytte av støvsugerpose.

- Når du kjøper nye støvsugerposer, følger det med et filter. Da er det lurt å sette inn det nye, for hvis du dropper å bytte, kan du risikere at støv og mikropartikler fra støvsugerposen blåses ut i oppholdslufta, så bytt dette når du kjøper nye poser, oppfordrer Gustavsen.

Hepa-filter må du kjøpe separat. Dette får du kjøpt der du kjøper støvsugere eller støvsugerposer. Det koster rundt 100 kroner for et nytt Hepa-filter.

– Når et filter går tett vil ikke luften komme så raskt gjennom filteret og motoren får ikke luften den trenger for å avkjøles. Jo finere støv, jo raskere tettes filteret, sier Lorentzen.

Hvor ofte bytter du filter og støvsugerpose? Stem i avstemmingen til høyre.

Les også: Her er snarveiene til helgevasken

Hva med deg?

Hvor ofte skifter du Hepa-filter? (Avsluttet)
Har aldri byttet(54%) 657
Hvert 2. eller 3. år(15%) 186
En gang i året(13%) 159
Flere ganger i året(10%) 122
Sjeldnere(7%) 86
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kan ødelegge motoren

Dropper du å bytte filter og poser regelmessig, vil du heller ikke få full effekt av jobben du gjør.

- Da vil du bare høre en motoren som sliter med å trekke luft gjennom støvsugeren. Du gjør da en jobb som ikke er god nok - du bruker altså tid på noe som ikke gir et godt resultat, sier Gustavsen.

Du bør heller ikke bruke den overalt.

- Har du støvsugd bilen, kan bilstøvet og støv fra skitne gulvmatter med sand og veistøv forurense støvsugeren. Velg en støvsuger til innebruk og en som brukes kun til bil og andre forurensede områder. Det er viktig at støvsugeren du bruker i boligen din ikke forurenser innelufta med uønskede partikler, sier han.


Og husk: Støvsugeren bør ikke brukes på fint støv som mel, aske og sot. Dette kan føre til tett filter - og i den ultimate konsekvens en ødelagt motor.

Likevel bruker 44 prosent av oss støvsugeren nettopp til dette formålet, og her er det de mellom 18 og 29 som synder mest, ifølge en undersøkelse fra Electrolux.

Skal du bruke støvsugeren til for eksempel aske, finnes det ekstrautstyr til dette formålet.

Les også: Se vår test av robotstøvsugere

Gustavsens støvsugertips

  • Ikke bruk støvsugeren kun på gulvet, men på alle horisontale flater
  • En bolig med liggende panel er mange hundre meter med med små «hyller» som samler støv. Bruk støvsugeren også der
  • Støv som blir liggende, akkumulerer pollen og annen kjemi fra inneluften - og dette gir dårlig inneklima for pollenallergikere.
  • Tørr luft? Støv som blir liggende, vil oppfattes som tørr luft av slimhinner og øyne. Du må fjerne støvet - ikke fukte lufta
  • Lufteventilene over vindu og i yttervegg samler også støv: Bruk støvsugeren der også - spesielt viktig i pollentida
  • Gardinene samler også støv: Bruk støvsugeren til å støvsuge gardinene
  • Husk å rengjøre munnstykket på støvsugeren regelmessig for hår og støv slik at den suger støv effektivt