MinStrøm.no styrer ikke unna tvilsomme avtaler som Forbrukermyndighetene advarer mot.  Foto: MinStrøm.no
MinStrøm.no styrer ikke unna tvilsomme avtaler som Forbrukermyndighetene advarer mot. Foto: MinStrøm.noVis mer

Skeptisk til slike tjenester

MinStrøm.no lovet å finne billigste strømleverandør. Så kom sjokkregningen.

NB. Deler av artikkelen er oppdatert etter tilbakemelding fra MinStrøm. Selskapet har imidlertid ikke ønsket å kommentere ytterligere.

Det finnes mange ulike nettjenester som skal hjelpe deg å ta gode valg som forbruker. Også vi i DinSide har kalkulatorer og prislister som skal hjelpe norske forbrukere å ta bevisste og gode valg.

Men noen tar det enda lenger.

Tjenesten MinStrøm.no skal ikke bare hjelpe deg å finne billigste strømleverandør. De bytter også for deg. Gratis.

Alt du må gjøre er å melde deg inn. Så fikser MinStrøm resten.

Men her gikk det galt

I vinter var strømleverandøren Vitel blant Norges rimeligste strømleverandører i flere perioder, og dette gjorde også at MinStrøm-kunder ble overflyttet til Vitel.

MinStrøm gir beskjed til kundene når de har funnet billigste leverandør, og kundene må selv godkjenne bytter. Med forsikringer om at man alltid skulle ha billigste strømleverandør, var det nok ikke så mange som tenkte over hvilken leverandør de hadde, eller hvilke type abonnement. For hvilken rolle spilte det, når det var den billigste?

Men så avviklet Vitel strømdelen av virksomheten, og da kom sjokkregningen.

Etter at strømdelen av Vitel var avviklet sendte de nemlig ut en sluttfaktura til sine kunder, og denne opererte med en helt annen pris per kWh enn det kundene hadde blitt lovet.

Her kan du lese mer om de skyhøye prisene på sluttfakturaene fra Vitel, og hva du bør gjøre dersom du har fått en: Klag, ikke betal.

En ting var kunder som selv aktivt hadde valgt sluttfaktura fra Vitel. Men hva med dem som hadde blitt overflyttet automatisk av MinStrøm?

- Forskuddsbetaling er et problem

Frode Elton Haug, seksjonssjef i Forbrukerombudet er skeptisk til måten MinStrøm.no velger ut strømleverandørene på. Hovedankepunktet er at Vitel tar forskuddsbetalt for strømmen, en type strømavtale Forbrukerombudet og Forbrukerrådet gjentatte ganger har advart mot. At disse er med i den automatiske tjenesten fra MinStrøm, ser han på som problematisk.

- De kundene som inngikk avtale gjennom MinStrøm har fått en dårlig avtale med forskuddsbetaling fra Vitel. Nå som Vitel har problemer med å betale kundene tilbake, risikerer de å tape forskuddet, sier Elton Haug til DinSide.

Han mener tjenester som MinStrøm er risikable:

- MinStrøm tar på seg rollen som et mellomledd og kommuniserer at de vil hjelpe folk å spare penger. Men i stedet risikerer de å tape flere tusen på grunn av innbetalt forskudd, sier Elton Haug og legger til:

- Da er dette en tjeneste som virker fullstendig mot sin hensikt.

Forbrukerombudet har gjentatte ganger advart mot strømleverandører som tar seg forskuddsbetalt, og Elton Haug setter spørsmålstegn ved at det ikke har vært gjort en bedre jobb for å luke ut risikable strømavtaler under utviklingen av tjenesten.

DinSide har gjentatte ganger vært i kontakt med MinStrøm.no for å høre om deres praksis: Både i forhold til å luke ut slike avtaler i dag, og om de eventuelt vurderer dette i fremtiden. Vi kommer snart tilbake med svar fra dem.

Når det gjelder etterfakturaen kan imidlertid ikke MinStrøm belastes for dette - men er du Vitel-kunde kan du puste lettet ut: Du skal heller ikke betale denne regningen.

Problemet er ifølge Elton Haug forskuddsbetaling.

- I stedet for at man har en situasjon der mange kunder sitter og venter på penger, har Vitel smelt til med skyhøye prisberegninger for januar og februar, og fått det til å se ut som om forbrukerne skylder Vitel penger.

DinSide: Hvordan bør forbrukere gå frem for å finne billigste strømleverandør?

- Vårt råd er at alle forbrukere kan gå inn på Konkurransetilsynets prisoversikt. Sjekk prisen - men velg en leverandør som tar betaling etterskuddsvis. Da unngår du denne situasjonen.

Du kan også bruke vår strømkalkulator, som henter priser fra Konkurransetilsynet.

Minstrøm.no er et samarbeid mellom Nettavisen, Klikk, BA og NA24.