Skattesmell for 500.000 boligeiere

Forbrukerrådet frykter klagekaos.

En halv million norske boliger vil få for høy ligningsverdi.  Foto: PER ERVLAND
En halv million norske boliger vil få for høy ligningsverdi. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med i år skal alle norske boliger få ny ligningsverdi. Og boligeiere må selv bidra til dette ved å fylle ut en boligselvangivelse før 15. oktober i år. Målet er at boligers ligningsverdi skal være 25 prosent av markedsverdien.

- Formålet med endringen er å skape bedre sammenheng mellom boligeiendommers ligningsverdi og omsetningsverdi. Dette fører til en mer rettferdig formuesverdsetting av boliger, har skattedirektør Svein Kristensen tidligere sagt til DinSide.

Men den sjablongmessige fastsettelsen av boligers ligningstakst som er valgt, som kun tar hensyn til byggeår og ikke boligens stand eller beliggenhet i de ulike prissonene, kan føre til at rundt 400.000 boligeiere vil få for høy ligningsverdi.

Torgeir Øines i Forbrukerrådet frykter kaos ettersom boligselvangivelsesordningen i utgangspunktet er så generell. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Torgeir Øines i Forbrukerrådet frykter kaos ettersom boligselvangivelsesordningen i utgangspunktet er så generell. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


- Det er lite gjennomtenkt med et system som kan føre til at over en halv million boligeiere må klage på verdifastsettelsen av boligene sine, mener Forbrukerrådet, som nå frykter klagestorm.

Er ligningsverdien din for høy?
Sjekk med vår smarte kalkulator

En av tre eneboliger får for høy ligningstakst

I forrige uke meldte NRK Dagsnytt at 33 prosent av landets 1,2 millioner eneboliger kan få en for høy ligningsverdi, det vil si at ligningsverdien er mer enn 30 prosent av boligens markedsverdi. Rundt 400.000 eneboligeiere kan altså få for høy ligningstakst, og derfor ha rett til å klage. Det samme gjelder eiere av nesten 100.000 leiligheter.

Dersom man ikke uansett kommer i en formuesskatteposisjon vil ikke dette ha en umiddelbar effekt på privatøkonomien, men du bør likevel klage, slik at ligningstaksten blir korrekt for fremtiden.

Nå frykter Forbrukerrådet kaos.

- For å unngå klagekaos, bør prisstatistikken bli mer finmasket og fange opp prisvariasjoner på en bedre måte, sier fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet, som nå også forventer at det blir informert tydelig om klagemulighetene.

Han synes systemet virker lite gjennomtenkt.

- I utgangspunktet er det positivt med et system for verdisetting, basert på enkle og objektive kriterier, men det virker lite gjennomtenkt at systemet medfører at så mye som en halv million boligeiere kan komme over sikkerhetsventilen og dermed må klage på verdifastsettelsen, sier Øines.

Les også: Må du rapportere inn for lav ligningsverdi?

Dette er ikke skattedirektøren enig i. Da DinSide snakket med ham i forbindelse med lanseringen av det nye systemet, sa Kristensen at det var en forutsetning at det nye systemet skulle være enkelt.

- For at vi skal lykkes med å gjennomføre dette for alle norske boliger, kan vi ikke gå inn på detaljer for hvert enkelt bolighus, sa Kristensen.

- Sikkerhetsventilen vil uansett være den samme som før for primærboliger, så opplever man at man får for høy ligningstakst, kan man selvfølgelig klage på vanlig måte.

Les også: Får seksdoblet ligningsverdi.

Skatteetaten er klar

Skatteetaten er klar til å ta imot boligselvangivelser og eventuelle klager, forsikrer informasjonsdirektør Lise Halvorsen. Foto: Skatteetaten
Skatteetaten er klar til å ta imot boligselvangivelser og eventuelle klager, forsikrer informasjonsdirektør Lise Halvorsen. Foto: Skatteetaten Vis mer


Selv om Forbrukerrådet frykter klagekaos, er Skatteetaten klar for å håndtere både boligselvangivelsene, samt eventuelle klager.

- Vi er klar til å håndtere dette sammen med selvangivelsen, og her vil vi legge til rette for grei saksbehandling sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, til DinSide.

Hun forteller at dersom man ønsker å klage på ligningsverdien, foregår dette på samme måte som før - og som ordinære klager på andre opplysninger i selvangivelsen.

- Man må sannsynligjøre det som er feil, og sannsynliggjøre det man eventuelt hevder er riktig i stedet for.

Du trenger ikke nødvendigvis hente inn takstmann (eller megler for meglertakst, red.anm.), presiserer Halvorsen.

- Det er markedsverdi det dreier seg om. Så man kan for eksempel vise til andre boliger som er solgt i nærområdet eller ligger ute for salg, sier Halvorsen.

Du kan også bruke DinSides smarte boligtakstkalkulator for å finne markedsverdi - og hva boliger i nærmiljøet har blitt solgt for:
Hvor mye er boligen din verdt?Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!