Skattesjokk på boligen?

Se hva du må gjøre, om du fikk urimelig høy ligningsverdi på boligen din.

<b>Forenklet:</b> Boligens ligningsverdi er fastsatt på bakgrunn av få data. Dersom du mener at andre faktorer bør med i regnestykket er det opp til deg å gjøre Skatteetaten oppmerksom på disse.  Foto: PER ERVLAND
Forenklet: Boligens ligningsverdi er fastsatt på bakgrunn av få data. Dersom du mener at andre faktorer bør med i regnestykket er det opp til deg å gjøre Skatteetaten oppmerksom på disse. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken sender Skatteetaten ut selvangivelsene til norske skatteytere. Allerede klokken åtte i går morges åpnet Altinn for at man kunne sjekke selv på nett, men kort tid etter gikk nettsidene ned.

Siden har det vært ustabilt, men ifølge Altinn skal nå 7 av 10 få sjekket selvangivelsen på nett.

Har du ikke sjekket ennå? Slik får du lest selvangivelsen på nett.

Årets store skattenyhet

Nytt av året i selvangivelsen er den nye måten å fastsette boligens ligningsverdi på. Boligeiere har selv måttet bidra til dette, ved å fylle ut en boligselvangivelse i fjor høst, eventuelt før 1. februar i år, som en siste frist.

Målet med omleggingen er å få en mer rettferdig sammenligning mellom nye og gamle, sentrumsnære eller avsidesliggende boliger. På bakgrunn av innrapporterte data om boligens alder, areal, adresse og type har Skatteetaten beregnet markedsverdien på boligen, og ligningsverdien settes til 25 prosent av dette.

Den sjablongmessige fastsettelsen av boligers ligningstakst som er valgt, tar imidlertid kun hensyn til byggeår og ikke boligens stand eller beliggenhet i de ulike prissonene. Dette kan fortsatt føre til store ulikheter, og ifølge tidligere beregninger kan rundt 500.000 vente seg en ufortjent skattesmell som følge av det forenklete systemet.

Heldigvis går det an å klage.

Kommer du ikke inn på Altinn? Finn ut hvor stor ligningsverdi du har på boligen din ved hjelp av Skatteetatens kalkulator.

Slik klager du:

Fremgangsmåten for hvordan du får satt ned boligens ligningsverdi er imidlertid akkurat den samme som før. Du må selv bevise at boligen er mindre verdt enn det Skatteetaten legger til grunn når de har fastsatt boligens ligningsverdi.

Ifølge informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen, er det tre typer godkjent dokumentasjon. Dette kan være takst fra kvalifisert takstmann, verdivurdering av megler som har kjennskap til distriktet, eventuelt dokumentasjon fra observerbar markedsverdi.

Få oversikt over markedsprisen på tilsvarende eiendommer i ditt nabolag med vår boligtakstkalkulator

- Du trenger ikke sende inn dokumentasjonen, men du må ha den tilgjengelig slik at du kan fremlegge det dersom Skatteetaten ber om det, sier Halvorsen til DinSide.

Leverte du ikke boligselvangivelsen? Da kan du glemme skatteoppgjør i juni

Vil du få gehør for klagen?

Slik ser kalkulatoren ut.  Foto: Skatteetaten
Slik ser kalkulatoren ut. Foto: Skatteetaten Vis mer


I det nye systemet for fastsetting av boligers ligningsverdi ligger det en såkalt sikkerhetsventil. Med dette menes at at du kan klage på ligningsverdien i forbindelse med selvangivelsen, dersom den overstiger 30 prosent av markedsverdi for primærboliger, eller 60 prosent for sekundærboliger.

Dette er langt høyere enn det som er målet for selve ligningsverdien, som er på 25 prosent for primærboligen (den du bor i) og 40 prosent for sekundærboliger (eventuelle andre boliger du eier). Det er altså snakk om at det må være ganske store avvik for at din klage skal bli hørt.

Skatteetatens boligkalkulator er ikke bare et hjelpemiddel for å vise deg hvor stor boligens ligningsverdi er. Kalkulatoren viser deg også verdigrensen du må bevise at boligen din ligger under, for å kunne få satt ned boligens ligningsverdi. Dersom du kan bevise at boligen din er mindre verdt, kan du klage, men bevisbyren vil være på din side.

Er det nødvendig å klage?

Om boligen din er verdt 1,1 - 2,1 eller 2,5 millioner kroner har imidlertid ingen betydning for økonimien din dersom du ikke er i formuesskatteposisjon. Dette vil si at ligningsformuen din, inkludert ligningsverdien på boligen(e) dine, overskrider 700.000 kroner - etter at all gjeld er trukket fra.

For de aller fleste vil ikke en endring av boligens verdi på et par hundre tusen gjøre et stort utslag i dag. Men du gjør klokt å i tenke litt frem. For dersom du mener ligningsverdien er feil, men ikke gjør noe med saken før du eventuelt havner i formuesskatteposisjon, kan du få et forklaringsproblem overfor Skattemyndighetene, hvorfor du ikke har reagert før.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!