Solgte du bolig med tap i fjor kan du trekke fra tapet på skatten, under visse forutsetninger. (Vi gjør oppmerksom på at dette er en fiktiv selvangivelse fra skatteetaten med ugyldige personnummer) Foto: Per Ervland
Solgte du bolig med tap i fjor kan du trekke fra tapet på skatten, under visse forutsetninger. (Vi gjør oppmerksom på at dette er en fiktiv selvangivelse fra skatteetaten med ugyldige personnummer) Foto: Per ErvlandVis mer

Skattefradrag etter samlivsbrudd

Kan du få fradrag for tap etter salg av bolig som eksen har bodd i?

Reglene for om du kan trekke fra tapet på skatten dersom du selger boligen med tap, er klare: Har du bodd i boligen mindre enn 12 måneder i løpet av de siste 24 månedene, kan du trekke fra tapet på skatten. Har du bodd i boligen 12 måneder eller mer i løpet av de siste to årene, må du ta tapet selv.

Les mer: Få fradrag når du selger boligen med tap

Men hva om dere er to som eier boligen som skal selges, og bare en av dere har bodd der den siste tiden?

En av våre lesere har sendt oss følgende spørsmål:

- Jeg og min eks-samboer kjøpte leilighet i 2005. I mai 2008 gikk vi fra hverandre, og jeg flyttet ut, men vi fikk ikke solgt boligen før juni 2009, og da med tap. Med andre ord har jeg bodd i boligen mindre enn 12 måneder i løpet av de siste 24 månedene.

Vil dette da være fradragsberettiget? skriver han i en e-post til DinSide.

Levere selvangivelsen? Her er punktene "alle" retter.

Tidligere samboere vurderes separat

Gry Nilsen er advokat og avdelingsleder i Skattebetalerforeningen.  Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen er advokat og avdelingsleder i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


- Som hovedregel vurderes hver av samboerne separat, sier advokat og skattefaglig ansvarlig i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, til DinSide.

Så, som utgangspunkt vil vår leser kunne trekke fra tapet på skatten. Det er imidlertid ett, viktig spørsmål som må besvares: Har de barn?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I lovteksten står det at dersom man har eller har hatt felles barn, vil man godskrives botid, sier Nilsen.

Dette er en regel som er laget til skattebetalerens fordel - ettersom det er mest vanlig at man tjener på salget. Så snur man på det, og de tjener på å selge boligen, vil han slippe å skatte av gevinsten om de har felles barn, selv om han selv ikke har bodd i boligen.

I situasjonen som er beskrevet over er det altså en skattemessig fordel å ha barn om man tjener på salget, og at man ikke har barn dersom man taper på salget.

Alt om Skatt på DinSide finner du her