Skanska dobler reklamasjonsfristen på nye boliger

Garanterer for skader som oppstår som følge av byggefeil i opp til ti år.

<b>REGLENE:</b> Kjøper du ny bolig, kan du kun klage på feil som oppstår som følge av byggeslurv i fem år.  Foto: Per Ervland
REGLENE: Kjøper du ny bolig, kan du kun klage på feil som oppstår som følge av byggeslurv i fem år. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi bor i boligene våre i flere år. Ja tiår. Og noen bor i mer enn hundre år gamle boliger. Likevel er ikke reklamasjonsfristen på en bolig lenger enn for en mobil eller vaskemaskin: fem år.

Dette gjelder også dersom du skal kjøpe en splitter ny bolig. Feil ved overtakelse, eller feil som oppstår som følge av dårlig konstruksjon eller feil i byggingen, må oppdages innen fem år, dersom du skal kunne få kompensasjon.

Men burde ikke boliger som bygges for å vare i generasjoner holde i mer enn fem år? Jo, mener Forbrukerrådet, som lenge har kjempet for å øke reklamasjonsfristen. Og 1. juli i år innførte Skanska Bolig ti års reklamasjonsfrist på sine nye boliger.

- En seier for fremtidens boligkjøpere, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Les også: Skjerper straffen for byggeslurv

Tryggere å kjøpe

Randi Flesland i Forbrukerrådet roser Skanska for å doble reklamasjonsfristen. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no
Randi Flesland i Forbrukerrådet roser Skanska for å doble reklamasjonsfristen. Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


- Ti års reklamasjonstid gir en betydelig større trygghet hos boligkjøperen ved at mangler vil bli rettet opp også dersom de oppdages først etter mange år, sier administrerende direktør i Skanska Bolig, Magnus Hvam til Forbrukerportalen.

Randi Flesland roser utbyggeren, og oppfordringen til andre selskap er klar:
- Vi forventer at også andre kvalitetsbevisste boligbyggere kommer etter. Det er ingen grunn til at boliger som skal stå i 100 år, ikke skal tåle 10 års reklamasjonsfrist.

Flesland peker på at regjeringen nå bør komme på banen og styrke forbrukervernet for norske boligkjøpre:

- Kjøp av bolig er den største investeringen de aller fleste gjør i løpet av sitt liv. Loven gir likevel like lang reklamasjonsfrist ved kjøp av en mobiltelefon som en ny bolig.

Bygge nytt? Dette er nytt fra 1. juli i år.