En pust i bakken - på en benk av Naoto Fukasawa.<br />
<i>Foto: Elisabeth Dalseg.</i> Foto: Elisabeth Dalseg
En pust i bakken - på en benk av Naoto Fukasawa.
Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Skandinavias største møbelmesse

STOCKHOLM/OSLO (DinSide): Møbelmessen i Stockholm er den største og viktigste i Norden. DinSide tok turen over til vårt kjære naboland for å ta tempen på skandinavisk møbeldesign. Vi fant det høyglansede svarte, side om side med det knæsjgrønne og det grafiske mønsteret. Dette, og mer til, er hot i år.

Man kan bli ør i hodet av mindre: Stockholmsmessen strekker seg over fem haller, som en speiling av verdens fem kontinenter. Hver hall er nemlig som en egen verden, hvor alle kjenner sin plass og alle vet hva de får.

Her finner vi de unge, nye designerne som stiller ut sine ferske prototyper, kanskje for første gang, i hallen som for anledningen var døpt Greenhouse. I hallen ved siden av suser Dressmann-kledde forretningsmenn rundt og kjøper inn møbler til de store varehusene. Neste hall byr på en blanding av lamper, møbler, badestamper, puter og knagger. Og i sin egen hall finner vi de store designerne, hvis eksklusive møbler, stoffer og lamper mange bare kan drømme om. I tillegg stiller æresgjest Naoto Fukasawa ut høydepunkter fra sin karriere i inngangshallen, Entretorget.

Vi er her for for å finne møblene og interiøret som setter trendagendaen i 2006.

Detalj fra svart høyglanset skjenk fra svenske Voice.
Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Vis mer


Høyglanset svart - med innslag av hvitt

Svart-hvitt trenden er ikke helt ny. Svarte og hvite mønstre, gjerne i barokk-stil, har vi sett en stund nå. Det vi ser i år er en videreutvikling av denne trenden. I år har svart hovedrollen: Det skal være svart som ibenholt - og gjerne høyglanset, som den nye kolleksjonen Glossy Black fra Artek, som blant annet består av gode, gamle Alvar Aalto klassikere i ny, skinnende drakt.

Ispedd det svarte så vi mye elfenbenshvitt, og noe hvitt tonet ned mot beige. Innimellom hadde det grå tatt plassen ved siden av de store, sorte flatene.

Grønt og naturlig fra svenske Moltex.
Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Vis mer


Hagetrend

Hagetrenden så vi klare tendenser til, i alle former og varianter. Vi så en vegg tapetsert med bilder av hvitveis, vi så utstillere som hadde pyntet standen sin med falske trær. Hennie Interiors for Slettvoll hadde pyntet med små busker. Man kan ta den helt ut, slik som Finn Schjølls oppdiktede Else-Berit, eller man kan pynte med puter, lamper eller andre dekorative elementer som tar naturen inn i stuen.

Så lenge det er grønt, er det greit.

Grønt er skjønt med svenske Offecct.
Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Vis mer


Grønt i alle varianter

For var det en farge som gikk igjen i Stockholm, så var det grønt. Overalt hvor vi snudde oss så vi grønne stoler, tepper, vegger, lamper, puter... gjerne ispedd en dæsj sjokkrosa eller ekte magenta.

Svenske Offecct, som blant annet produserer stolen Spline, fra Norway Says, viste frem produkter både på messen og i en leilighet inne i byen - i samarbeid med Bang & Olufsen. I visningsleiligheten The Residence var alle rommene i forskjellige farger - ett av rommene var selvfølgelig grønt. På bildet til høyre ser du stolen Zero, designet av Marre Moerel.

Grønt mønster hos danske Montana.
Foto: Montana. Foto: Montana Vis mer


Kule mønstre

På messen traff vi Knut Skoe, direktøren i Møbelrådet. Han påpekte at det var kommet mye mer mønster, overalt: ikke bare på tekstiler, men også på tepper. Og ganske riktig - på messen var vi omgitt av mønstre, alt fra stiliserte grafiske mønstre på tapeter og vegger, til små og store blomster og avantgardistiske mønstre. Et mønster som gikk igjen på en rekke møbler fra ulike produsenter, var et blomstrete stoff Tord Boontje har designet for den danske produsenten Kvadrat.

Den danske møbelprodusenten Montana, som nærmest er dansk for oppbevaring, kombinerte grønt med grafisk, og viste frem fronter og bakvegger i glass med silketrykk i fargene Organic Green og Opal. Mønstrene, som er designet av Victor Ash, beskrives av Montana som en direkte henvisning til naturen, med hentydninger til teknikk, kommunikasjon og strømninger i tiden.

Den enorme lampen Zeppelin, fra Flos.
Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Store lamper

Skal det være, så skal det være. I år er lampene store - i underlige fasonger, satt sammen av flere små kuler eller laget av utradisjonelle materialer: la det bli lys og la det være stort.

Lampeprodusenten Flos, mest kjent for klassikeren Arcos, viste frem et stort monster av en lampe, Zeppelin av Marcel Wanders, på hele 180 cm i diameter. Det så ut som om en edderkopp hadde spunnet et tykt, hvitt nett rundt en lysekrone. I tillegg så vi de små sopplignende Gatto-lampene av Achille Castiglioni og Pier Giacomo Castiglioni, satt sammen til en hel liten skog. Jo flere, jo bedre.

Alvar Aalto stol - nå i høyglanset svart.
Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Gammelt nytt, på nytt

Selv om man vandrer rundt, fra den ene designstanden til den andre, fra det ene nybakte vidunderet til det neste, så er det allikevel ikke alt som er like flunkende nytt. Heldigvis - det hadde blitt dyrt.

Designklassikerne, de helt store, stiller i en egen klasse, og dem er det svært få av. For oss vanlige dødelige er det beroligende å se at designerne finner frem produkter fra i fjor, eller rett og slett henter frem de gode gamle møblene vi har kjent - og vært glad i - i mange år.

Møblene blir gitt en aldri så liten vri, noen ganger så liten at selv et øvet øye ikke kan se det nye i det gamle. Slik kan klassikeren presenteres som en nyhet på messen. Som hos Artek, produsenten av finnen Alvar Aaltos klassiske møbler.

Scandia Senior har vært på slankekur.
Foto: Elisabeth Dalseg. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


DinSides utsendte hadde vanskelig for å se hva som var nytt - omgitt som hun var av kjente former - og fikk til svar at det var den nye, høyglansete svarte finishen på møblene som var nytt av året. Kunne hun ikke se det? Norske Fjord Fiesta relanserte Scandia Senior, en av de mest internasjonalt kjente, norske stolklassikerne, minus én spile i stolen. For oss som ikke har tid, penger eller energi til å ommøblere hele huset for å følge hver eneste nye trend, er det absolutt ikke en ulempe at designerne trekker frem det gamle, i ny drakt.

Mer om de norske designnyhetene på Stockholmsmessen kan du lese om her: Nytt og norsk i Stockholm.

Pust ut - rosa er lov. Her fra The Residence.
Foto: Camilla Ursin. Foto: Camilla Ursin Vis mer


Frihet til å velge, til å blande

Om du velger grafiske, grønne vegger, eller om du sverger til svart - valget er ditt. Til og med rosa er lov, så lenge det er i den sjokkerende enden av skalaen. På The Residence var alt i det ene rommet sjokkrosa, fra tapeten på veggen til lenestolen Woob, designet av Eero Koivisto.

Du kan også trygt ta frem det gamle, og kombinere farger og møbler selv. La deg ikke blende av alt det nye - se på trendene i et langtidsperspektiv og sett sammen det som passer for ditt behov. La deg inspirere av de store interiørtrendene, men ikke vær redd for at det ikke blir akkurat slik som du ser på bilder. For som Finn Schjøll sa på Gave & Interiørmessen på Lillestrøm i januar:
- Ytterkantene av galskapen skal inspirere oss, ikke alt vi ser er sant.

Mer fra Stockholmsmessen på DinSide:
Nytt og norsk i Stockholm
Fytterakker'n for en stol!
Svensk designhåp
Gjenkjennelsens kunst

Lurer du på hva som var trendy i fjor - og som kanskje ikke er det lenger? Les hva vi skrev om messene i fjor:
Stol på farger i 2005
Svensk stormønstring
Humoristisk plæstikk