Vask av gulv

Skal du rengjøre gulvet? Da bør du la vaskebøtta stå

Vann er egentlig en av gulvets verste fiender. Her får du vite hvordan gulvet faktisk bør rengjøres.

GULVVASK: Vann er egentlig gulvets største fiende. I artikkelen under får du vite hvordan du bør rengjøre gulvet - uten vann. Foto: Linn Merete Rognø.
GULVVASK: Vann er egentlig gulvets største fiende. I artikkelen under får du vite hvordan du bør rengjøre gulvet - uten vann. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er tiden inne for å ta en real julevask nå - vi gjør det vi kan for at huset skal være skinnende rent før jula setter inn.

Men trodde du at varmt vann og grønnsåpe er det som skal til for en skikkelig rengjøring?

Da får du deg mest sannsynlig en overraskelse her.

Les også: Fem lure ting du kan bruke oppvaskmiddelet til

- La vaskebøtta stå

- Mitt råd er: la vaskebøtta stå og bruk minst mulig vann.

Det sier Tale Henningsen, Kreativ leder i Fargerike.

Årsaken er at vann løser opp smuss som deretter fordeles utover gulvet ved gulvvask, ifølge Henningsen.

En vanlig misforståelse hos svært mange er at man skal bruke vann og såpe når man vasker gulvene hjemme. Men på sikt vil dette gjøre mer vondt enn godt:

- Parkett, laminat eller fliser skal ikke vaskes med grønnsåpe. Dette er fordi det ødelegger lakken, og etterlater et klebrig fettlag på overflaten som er vanskelig å fjerne, sier hun.

30 sekunders regel

TALE HENNINGSEN: Kreativ leder i Fargerike. Foto: Fargerike
TALE HENNINGSEN: Kreativ leder i Fargerike. Foto: Fargerike Vis mer

Har du fått kliss og tøffe flekker på gulvet, må du naturlig nok vaske disse bort. Det beste da er å bruke lunkent vann og tørke over på selve flekken med kluten, tipser eksperten.

- Ved rengjøring med vann, brukes et PH- nøytralt vaskemiddel i små doseringer, med godt oppvridd klut eller mopp, sier Henningsen.

For å unngå å bruke for mye vann, tipser Henningsen om følgende regel:

- Gulvet skal være tørt innen 30 sekunder etter vask. Vask alltid i lengderetning av bordene.

Men generelt holder det med tørrmopping og støvsuging, mener hun.

- Har du hardvoksoljet parkett skal du bruke vaske- og pleiemiddel spesielt egnet for dette.

Forskjell fra gulv til gulv

Har du ulike overflater på gulvene i huset, er det samtidig viktig å vite at du skal rengjøre disse på ulike måter.

Les også: Middelet er beregnet på noe helt annet, men gjør badekaret skinnende rent

Henningsen tipser:

  • Laminat: Tørrmopping og støvsuging anbefales, men dersom du absolutt må vaske, kan du bruke PH-nøytralt rengjøringsmiddel. Dette står alltid i innholdsfortegnelsen til produktet. Vær sparsom med vannbruken.
  • Linoleum: For mye vann kan ødelegge det naturlige voksbelegget på lineoleumsgulvet. Også her må du være svært sparsommelig med vann.
  • Vinylgulv: Vinylgulv kan vaskes med litt grønnsåpe, men her bør du alltid støvsug alltid først. Unngå å «drukne» gulvet i vann. Vannet vil fordampe, mens såperester vil bli værende og absorbere skitt og møkk.
  • Tregulv: Ifølge Jifrent.no må de ulike typene gulv med trestruktur behandles på ulike måter. På et oljet tregulv bør vannsøl unngås, og derfor må du tørke raskt opp dersom du søler på det. Rengjør deretter med en godt oppvridd mikrofibermopp slik at det ikke trenger væske ned i sprekker og ødelegger gulvet. Tørk eventuelt over med en tørr mopp dersom det ligger igjen vannrester etterpå. Lakkerte tregulv tåler mer enn den oljede varianten. Lakken fungerer som en robust beskyttelse mot væske og smuss, slik at det ikke trenger ned i trestrukturen.
  • Fliser: Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder ved Flisekompaniet AS, har tidligere uttalt til DinSide at grønnsåpe har ingenting å gjøre på fliser: - Vasker du med et såpeprodukt som ikke er tilpasset fliser, vil dette etterlate seg et fettlag på flisene, og de vil bli enda mer skitne og flekkete med én gang de har tørket etter vask, sier Kragtorp.

Les mer om hvordan flisene skal vaskes her.

Flekker på gulvet

Er du så uheldig å få flekker på gulvet, gjør du best i å fjerne dem direkte.

Dette skriver IFI på sin side.

Deres tips er følgende:

  • Tørk med en fuktig klut, men ellers bør du du bruke så lite vann som mulig. Ved behov kan en dusjflaske brukes for å fukte moppen litt før den brukes.
  • Hvis du trenger rengjøringsmidler, er det viktig å velge et nøytralt og mildt rengjøringsmiddel som er tilpasset overflatebehandlingen ditt tregulv har.
  • Det er ikke farlig å rengjøre gulvet ukentlig, hvis du passer på å bruke en godt oppvridd og mest mulig tørr klut og en egnet såpe. Men hvis du tømmer en bøtte med vann utover gulvet og svaber det, kan du ødelegge gulvet veldig fort.

Les også: Trenger du vaskehjelp? Slik unngår du å bli lurt

Fjerne støv

Hvis det hovedsakelig er støv som skal fjernes fra gulvene, er det selvsagt bra å støvsuge, men Henningsen mener at det er mest effektivt å bruke en syntetisk mikrofibermopp:

- Men ikke bruk samme mopp til alle gulv i huset. Bad og ulike typer gulv bør ha forskjellig mopp, anbefaler hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!