<strong><b>UTFORDRENDE:</strong></b> Pass på så du ikke stenger fukten inne når maler huset i sommer. Foto: NTB SCANPIX
UTFORDRENDE: Pass på så du ikke stenger fukten inne når maler huset i sommer. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Skal du male huset i sommer?

Regnvær kan gjøre det utfordrende, men det finnes råd.

Publisert
Sist oppdatert

Sommermånedene, som normalt sett bringer meg seg mye fritid og pent vær, er også høysesong for maling av hus.

Samtidig er det en kjent sak at norsk sommer kan være ganske så skiftende i været.

Så hva gjør du når mørke skyer truer i horisonten akkurat den dagen du skal sette i gang med malejobben?

LES OGSÅ: Lei av å lakke og male?

Dekk til i forkant

Kjedeleder hos boligbyggeren Mesterhus, Raymond Myrland, forklarer i en pressemelding at det finnes råd hvis du ikke har tid til å vente til regnværet har passert.

<strong><b> ADVARER:</strong> </b> Raymond Myrland, kjedeleder for Mesterhus Norge, advarer mot fuktskader hvis du ikke er nøye nok med å sjekke om veggen er tørr før du maler.   Foto: MESTERHUS
ADVARER: Raymond Myrland, kjedeleder for Mesterhus Norge, advarer mot fuktskader hvis du ikke er nøye nok med å sjekke om veggen er tørr før du maler. Foto: MESTERHUS Vis mer


- Hvis veggen ikke er fuktig, kan du lage ditt eget malevær ved å dekke veggen med en presenning. Heng den ned fra taket hvis det stikker litt ut, eller fra stillas hvis du bruker det. Da er du ikke avhengig av flere regnfrie dager for å få unnagjort malingen, råder Myrland.

Trikset er altså å følge med på værmeldingen, og dekke til området du ønsker i forkant, slik at det er tørt når du skal sette i gang med malingen.

LES OGSÅ: Det er ikke sikkert du trenger å male hele huset

Stopp i tide

Skulle du likevel stå med malingskosten i hånden når himmelen åpner seg, har du kun ett valg.

- Maler du når det regner, kan du få trøbbel med stygge striper i malingen. Det er ingen vits i å fortsette hvis det først har begynt å regne, slår Kristian Sørli, markedssjef i Fargerike, fast.

Videre forteller han at det kan oppstå blærer på veggen når regnværet har gitt seg, men at de forsvinner med de fleste nye malingstypene.

- Vi vil alltid anbefale akryl- og hybridmaling så lenge grunnarbeidet er godt nok. De moderne malingstypene er rett og slett mye bedre. I regnvær tørker disse raskere, samtidig som oljemalingen kan stå imot fukt lenger, sammenligner han.

Stenger fukten inne

Maler du huset med en eksteriørmaling som er laget for å holde fuktighet ute, kan du risikere å stenge fukten inne hvis grunnflaten er fuktig før du maler.

Myrland forteller at de har sett flere skrekkeksempler på dette opp gjennom årene. I de verste tilfellene må hele kledningen skiftes ut.

- Dette er en av de vanligste feilene vi ser. I beste fall hefter malingen dårlig og du må male på nytt neste år. I verste fall får du kostbare fuktskader, forklarer Myrland videre.

- Så hvor lenge må du vente før veggen er tørr nok til at det er greit å male?

- Det kommer an på. I hovedsak avhenger det av veggen og været. En grunnet vegg tørker raskere enn en ubehandlet vegg, og alt tørker raskere i sol og vind enn i overskyet vær. Jeg pleier å si at hvis det duskregner, må veggen få stå én dag i fint og varmt vær. Hvis det høljregner, eller du har vasket veggen, trenger den tre til fire dager, sier Myrland.

<strong><b> MÅL FUKTEN:</strong> </b> Du kan spare mye på å måle fuktnivået før du setter i gang med å male. Foto: ARKIVFOTO
MÅL FUKTEN: Du kan spare mye på å måle fuktnivået før du setter i gang med å male. Foto: ARKIVFOTO Vis mer


Mål fukten

For å være på den sikre siden, kan du måle endeveden med en fuktmåler.

- En fuktmåler koster maks 200 kroner og bør ligge i verktøykassene i alle norske hjem. De kan brukes i alle rom i huset, understreker markedssjef Kristian Sørli i Fargerike ovenfor Dinside.

Fargerike råder sine kunder til ikke å male hvis det er en restfukt i treverket på mer enn 15 prosent. Er den over 20 prosent bør du definitivt legge fra deg malerkosten, mener kjeden.

LES OGSÅ: Kun 4 av 45 malingsprodukter får godkjent i test

Bruk nok maling

Sørli mener den største feilen folk gjør når de maler, er å bruke for lite maling.

- Nordmenn tror de har vært flinke til å male når de bare måtte male ett strøk. Det bør alltid være to strøk. Du gjør deg selv en bjørnetjeneste hvis du ikke maler to strøk. Du ender opp med å måtte male igjen mye raskere enn hvis du hadde malt to, understreker markedssjefen.

Sørli anbefaler at en person går over med rulle først, mens en annen kommer etter med pensel.

LES OGSÅ: Se hvordan fargen kan se ut på din egen vegg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer