De blå merkene indikerer sofaer som gis bort - akkurat nå. Foto: Finn.no
De blå merkene indikerer sofaer som gis bort - akkurat nå. Foto: Finn.noVis mer

Skal det være en gratis sofa?

Aldri før har det blitt gitt bort så mye på Finn.no.

Det trenger ikke koste skjorten å møblere boligen. Har du flaks, og følger du godt med, kan du gjøre det helt gratis. Finn.nos rubrikkseksjon, Finn torget melder om rekordstor oppslutning: Ukentlig legger nordmenn ut 40.000 privatannonser, og størst vekst er det i gruppen "gis bort", skriver Finn.no i en pressemelding.

Hittil i år er det lagt ut hele 144.926 annonser for ting som gis bort, dette er en økning på 36 prosent i forhold til samme periode året før. Bare i september er det lagt ut 18.542 annonser for ting og tang som gis bort.

Du har åtte dager på deg ... Se hvor fort brukte varer selger unna på Finn

Enkleste utvei

Markedsdirektør i Finn-torget, Nina Sandvold Brekke.  Foto: Caroline Roka
Markedsdirektør i Finn-torget, Nina Sandvold Brekke. Foto: Caroline Roka Vis mer


Nordmenn er i full gang med høstryddingen. Og bevisste på at nettet er en fin kanal å bli kvitt skrotet på. Uten at det koster noe, og uten at du trenger å løfte en eneste finger. De fleste annonsene er nemlig merket "gis bort - mot henting".

– Det er en praktisk måte å rydde på, fordi folk gjerne kommer raskt for å hente sakene hjemme hos deg. Du slipper å kjøre på søppeldynga med det, samtidig som andre får glede av det du ikke trenger. På denne måten brukes nettet også til dugnad, sier Nina Sandvold Brekke, markedsdirektør på Finn torget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du slipper også unna kostnaden ved å leie container, eller eventuelt det smarte alternativet iSekk.

Hun tror lav rente og gode tider gjør at stadig flere velger å gi bort fremfor å selge. Men selv om du er skikkelig lei sofaen eller det gamle spisebordet, kan det være gull verdt for andre. Og selv om det er både enkelt og greit å kvitte seg med gamle ting og møbler ved å gi det bort, kan du også gi bort litt fortjeneste i samme slengen.

– Hvis du har litt is i magen, kan du ofte tjene noen hundrelapper, sier Sandvold Brekke.

Tips: Har du mye du vil bli kvitt? Vi anbefaler å sjekke hva tilsvarende produkter selges for, og at du prøver å selge varene først. Får du ikke napp, kan du alltids endre annonseteksten til "gis bort".

Skal du selge? Ikke gjør dette når du skal sette inn annonsen

Stor utskiftning av møbler


– Videre skifter vi interiør hyppigere enn før. Vi blir fortere lei av sofaen, noe som også reflekteres i søkestatistikken vår, sier hun.

Akkurat nå er nordmenn mest opptatte av å selge sofaer, klær og diverse møbler. Bøker, bilutstyr og barnevogner er også populært. Når det gjelder hva vi gir bort mest av, er det katter som topper statistikken, som du kan se til høyre, mens møbler er blant kategoriene på topplista som øker mest.


Størst interesse er det for sofa, som ifølge Sandvold Brekke befinner seg på toppen av mest søkt-lista nesten til enhver tid, for øyeblikket etterfulgt av snøfreser og iPhone. I september ble det gjort 253.074 fritekstsøk på ”snøfreser” på Finn, 40.000 søk opp fra november i fjor. Dette er enkeltordet med nest flest søk – i fjor lå dette på åttendeplass på denne tiden. Videre klatrer kommode og spisebord flere plasser oppover på topplista.

Er du på jakt etter gratis godbiter? Sjekk Finn torgets gis-bort-annonser her.