Den beste måten å sikre seg mot at barn skader seg på TV-en, er å feste den rett på veggen.  Foto: Colourbox.com
Den beste måten å sikre seg mot at barn skader seg på TV-en, er å feste den rett på veggen. Foto: Colourbox.comVis mer

Skader seg på flatTV

Klatrer barn på usikrede flatTV-er, kan det i verste fall få fatale konsekvenser.

En amerikansk undersøkelse viser at hele 17.000 amerikanske barn var på legevakten med skader de hadde fått etter at møbler hadde falt over dem i 2007. Nesten halvparten av disse tilfellene dreide seg om flatTVer, melder CNBC.

Antall barn som har blitt skadet av møbler som har falt har økt med 41 prosent siden 1990, og det er flatTV-er, spesielt de frittstående som står på smale stativer, som får skylden.

De fleste skadetilfellene gjadlt barn under seks år. Selv om heldigvis kun en brøkdel av hendelsene fikk fatale utfall, kan det likevel være smart å ta enkle forholdsregler.

Les også: 6 av 11 gåstoler for barn er ikke trygge

Ikke vanlig i Norge

Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen, gir samme rådet som møbelforhandlere: Fest TV-en til veggen.  Foto: Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen
Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen, gir samme rådet som møbelforhandlere: Fest TV-en til veggen. Foto: Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen Vis mer


Totalt er det solgt cirka 2 millioner flatTV-er i Norge. Det vil si at hver eneste norske husstand har en flatTV - i gjennomsnitt. Det finnes imidlertid ingen tilsvarende skadestatistikk for norske forhold, noe som kanskje kan tyde på at nordmenn er flinke til å sikre seg?

DinSide har vært i kontakt med legevaktene i de største byene i Norge, men ingen av de vi har pratet med, har registrert, eller lagt merke til akkurat denne type skader.

- Vi har ikke registrert noen skader som følge av flatskjermer eller TV-er, sier Marit Berg Mestanli, seksjonsleder på legevakten i Haugesund til DinSide. Hun har likevel tenkt over at flatskjermer er mye mer ustabile enn de gamle billedrørsTV-ene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror kanskje at småbarnsforeldre er oppmerksomme på dette, og sikrer hjemmene godt når de får barn. Dette gjelder både skarpe kanter, og ting som kan velte, sier Mestanli.

Slik velger du trygge leker til barna

Heng dem opp

Informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Erik Andersen, har imidlertid hørt om problemet, og har et klart tips til hvordan du kan sørge for at ikke ditt barn skal skade seg etter å ha klatret på flatTV-en: Den må sikres.

Hvordan du velger å gjøre dette kommer an på hvor du vil ha TV-en.

- En måte å feste flatskjermen på er å henge den opp på veggen. Da skal den være sikker, og ikke kunne rives ned.

Les hvordan du best fester TV-en til veggen i vår store guide: Slik henger du opp TV-en

Den største risikoen er med TV-er som står på sitt eget understell. - Vi gir de samme rådene som møbelbransjen gir når det gjelder bokreoler og hyllesystemer. Det går ut på at man fester et spesiallaget bånd til TV-apparatet og til veggen bak TV-en. Det båndet er laget spesielt for dette formålet, og det gjør at apparatet ikke skal vippe forover og ned.

Spesialbåndene fås kjøpt i enkelte møbelbutikker og elektronikkforhandlere, men Andersen forteller at du også kan bruke såkalt bendelbånd, dersom du har dette liggende. Dette fås kjøpt i tekstil- eller gardinforretninger.

- Sikkerhet er viktig over alt. Og slike skader kan være alvorlige. Det er veldig fint at du tar opp dette temaet, avslutter Andersen.

Sjekk også vår guide til fester og skruer