Om du bruker vår liste, eller lager din egen - det er smart å ta notater om du skal på mange visninger.  Foto: PER ERVLAND
Om du bruker vår liste, eller lager din egen - det er smart å ta notater om du skal på mange visninger. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Sjekklisten når du skal på visning

Det kan bli trangt om plassen på visning i helgen, så det lønner seg å være forberedt.

Publisert
Sist oppdatert

Etter en rolig sommer, med labert salg og et boligprisfall på 1,2 prosent, justert for sesongvariasjoner, er det duket for en av årets største visningshelger. Ifølge Finn.no skal hele 1.300 visninger gjennomføres, melder Dn.no.

Med så stort tilbud er det viktig å være godt forberedt, og ikke minst at du tar gode notater på visning. For hvilket hus var det som bar preg av dårlig håndverk, og hvilken leilighet var like fin i virkeligheten som på bilder?

Det er mye å sjekke på visning. Her er våre beste tips.

Ikke legg igjen hodet hjemme

Det aller viktigste når du er på boligjakt er at du kjøper en bolig du kunne tenke deg å bo i. Men i tillegg til den viktige magefølelsen er alle de kjedelige detaljene man ikke tenker på når de stemmer og virker, men som kan bli problematisk når de ikke virker. Vi har gjort jobben enklere for deg:

Ønsker du å være på den sikre siden kan du også ta en titt på denne sjekklisten, som ikke bare tar for seg de mest tekniske spørsmålene. Her kan du se Sintef Byggforsk sine beste tips til visningen.

Det er imidlertid ikke bare det bygningstekniske som er avgjørende for om du bør kjøpe boligen: Ikke glem å spørre om dette!

Sett på dusjen

<strong><b>SMART:</strong></b> Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL
SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL Vis mer


Dersom noe skulle gå galt med en bolig, er baderommet et av de aller dyreste å fikse. Noen har en fuktmåler i lommen, mens andre velger å ta med en fagmann på visning. En viktig detalj på baderommet er at gulvet faller riktig mot hovedsluket. Dette kan du sjekke på flere måter, for eksempel med et vater (det finnes også vater-apper til smartmobiler) eller med klinkekuletrikset. Eller du kan gå rett på sak, og sjekke om vannet renner dit det skal.

Du trenger jo ikke ta en dusj, men ta ned dusjholdet fra veggen, og skru på kranen slik at det kommer litt vann på gulvet slik at du kan se hvilken vei det renner.

Les mer og se video der rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL viser oss hva han selv ville sett etter på visning

Ring en venn

Akkurat som på spørreprogrammet Vil du bli millionær, lønner det seg å ha en venn i bakhånd som du kan ringe. Den smarteste mobilsamtalen boligkjøpere tar, er ikke når de ringer rundt til bankene for å sammenligne boliglånsrenter, selv om vi selvfølgelig også vil anbefale dette. Nei, den viktigste mobilsamtalen du tar er den du tar når du er på visning, for å sjekke at du faktisk har dekning.

Det er nemlig store lokale variasjoner på mobildekning, så at du har god dekning på gaten betyr ikke at du kan snakke i mobilen fra stuen. Så plukk opp mobilen fra vesken, ring en venn, og snakk deg gjennom hele boligen.

Les mer: Ikke glem å sjekke dekningen på visning

Smarte visningsverktøy

Du skal kunne stole på boligens prospekt, men erfaring viser at ikke alle detaljer stemmer hundre prosent i taksten eller boligsalgsrapporten. Det er heller ikke alltid at den som holder visningen og ivrig svarer på dine spørsmål er så godt informert om hvilken forfatning boligen er i. Så hvorfor ikke stille godt forberedt?

Det finnes en rekke smarte dingser som kan hjelpe deg å sjekke at boligen virkelig er så bra som den fremstår som på papiret.
Her er fem av dem: Se dingsene som gjør deg til en proff på visning

Hva følger egentlig med boligen?

Bedre føre var:

Med en boligforsikring tar andre klagejobben om noe ikke stemmer med din nye bolig:

Camilla Ursin og Stian Aasebø kjøpte bolig med parkeringsplass, men endte opp med gateparkering. Deres råd til alle som skal kjøpe bolig er klart: - Vil anbefale alle å ha boligkjøperforsikring


Når du er på visning kan det også lønne seg å tenke over hva som faktisk følger med boligen. Veggfast interiør og lyspunkter skal som hovedregel følge med, men det er ikke sikkert at den fantastiske lysekronen eller designlampen henger der den dagen du skal flytte inn.

Meglerbransjen har laget en oversikt over hva som bør følge med boligen, som er gjeldende for de aller fleste boligsalg, med mindre noe annet står i prospektet. Denne listen endres fra 1. februar, så kjøper du bolig nå, er det denne listen som er gjeldende.

Skulle du være i tvil, og er det noe som er avgjørende for om du vil kjøpe boligen eller ikke: spør. Og be om å få det skriftlig bekreftet fra megler/selger.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide. Artikkelen er siste gang oppdatert i august 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer