Mange glemmer å sjekke hvordan håndtaket virker. Dette er spesielt viktig for dem med små barn, eller dem som har nedsatt bevegelighet eller styrke i armene. Disse bør velge fast dørhåndtak. Foto: Per Ervland
Mange glemmer å sjekke hvordan håndtaket virker. Dette er spesielt viktig for dem med små barn, eller dem som har nedsatt bevegelighet eller styrke i armene. Disse bør velge fast dørhåndtak. Foto: Per Ervland Vis mer

Sjekklisten når du skal kjøpe nytt kjøleskap

Her er rådene som gjør valget ditt enklere. Av: Helen Wille

I jakten på nye hvitevarer er det lett å gå til nærmeste elektrokjede og la det bli opp til selger å avgjøre hva du ender opp med. Men det er ikke alltid de har den kunnskapen du egentlig trenger og kan veilede deg frem til rett valg ut fra dine behov.

For at du ikke skal bli villedet i mylderet av alternativ, har vi laget en guide til hva du bør se etter og være ekstra oppmerksom på når du skal investere i et nytt kjøleskap. At du bør unngå et kjøleskap som durer eller må fryses av rett som det er, er eksempler på detaljer som er lette å overse. For at du skal bli fornøyd med kjøpet er det mer å ta stilling til enn det du kanskje tror. Her er sjekklisten.

Nå kan du styre kjøleskapet med mobilen!

Mindre strøm

Gamle hvitevarer trekker langt mer strøm enn nye. <b>NB!</b> Husk å levere dem til el-retur for forsvarlig søppelhåndtering. Foto: Elretur
Gamle hvitevarer trekker langt mer strøm enn nye. NB! Husk å levere dem til el-retur for forsvarlig søppelhåndtering. Foto: Elretur Vis mer

Først og fremst bør du tenke på energibruken.
Den varierer veldig for hvite- og brunevarer, og til tross for at det er ett av de viktigiste kriteriene å være oppmerksom på, er det lett å glemme når vi skal velge. Faktorer som funksjonalitet og utseende blir gjerne automatisk mest avgjørende for hva vi ender opp med. Å investere i et produkt som gir størst mulig energiffektivitet, sparer deg imidlertid både for penger og miljø. Det kan derfor være lurt å bytte ut gamle hvitevarer med nye modeller som er mer energieffektive. Det kutter strømregningen, samtidig som du gjør miljøet en tjeneste.

Kjøleskap står på hele tiden. Det er et godt påskudd for å investeer i et nytt dersom det har begynt å dra på årene. Bytter du ut et tjue år gammelt kjøleskap eller kombiskap, kan du ende opp med å bruke 65 - 70 prosent mindre energi, noe som tilsvarer 400–500 kWh per år. Gitt en gjennomsnittlig strømpris på en krone, kan du altså kutte strømregningen med rundt 500 kroner i året. Å produsere ett kjøleskap eller én vaskemaskin krever rundt 100 kWh. Har du et eldre kjøleskap, vil det ikke ta mange måneder før du har spart inn den energien som ble brukt til å produsere det nye apparatet.

Gamle hvitevarer sluker strøm: Her er verstingene

Sjekk energimerket

Du bør generelt velge et produkt med lavt energiforbruk. Det gjør du ved å sjekke energimerkingen. Produktene deles inn i energiklasser fra A til G, hvor A er minst energikrevende og G bruker mest. Merket er påkrevd på kjøle- og fryseapparater, tørketromler, vaskemaskiner oppvaskmaskiner, kombinerte vaske- og tørkemaskiner, lyskilder og stekeovner. Alle nye hvitevarer skal være energimerket per idag, men vær oppmerksom på at en av tre hvitevarer er feilmerket i butikk.

Etter at ordningen ble innført, har produktene ifølge NVE blitt mye mer energieffektive. På kjøleskap, frysere og kombiskap er skalaen hevet til A++. Hvitevarene bør generelt være energimerket med A eller A+. Produkter i denne klassen bruker 40 prosent mindre strøm. Utgiftene til strøm vil stige noe ettersom kjøleskapet blir eldre og isolering og lister begynner å gi etter litt. Derfor kan du trygt regne med noen kilowatt ekstra i året i løpet av apparatets levetid. At strømprisene forventes å stige i kommende år, er i segselv god nok grunn for å kjøpe et kjøleskap med en høyere energiklasse.

Kjøpesummen på et A+ eller A++ kjøleskap kan imidlertid ikke være mye høyere enn på A-modellen. Regner man med at det skal vare i 10 år, bør du under 700 kroner i forskjell på modellene for at det skal lønne seg å gå opp en energiklasse.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen, og undersøker hvert år hvordan butikkene følger opp merkingen. I fjor var to av tre hvitevarer korrekt merket. En vanlig feil kjedene imidlertid gjør, er å plasser merket inni produktet istedet for å ha det synlig på utsiden.

Vil du finne ut hvor mye dine gamle hvitevarer forbruker, finnes det målere man kan plassere mellom støpselet og stikkontakten.

Her er hjemmets største strømsluk

Avfrysning

Skal du kjøpe kombinert kjøle- og fryseskap kan det være lurt å spandere en ekstra tusenlapp på en fryser som er "no frost." Da sikrer du deg mot permanent avriming av fryseren. Dersom du ønsker et eget fryseskap bør du være klar over at frysebokser bruker 40 prosent mindre strøm enn fryseskap i samme energiklasse.

Hvordan skapet er innredet er en annen faktor som er lett å overse frem til det skal fylles opp. At hyllene er av glass og ikke riller - kan være en fordel, ettersom det forhindre at avfall faller ned i bunnen av skapet. At det er gode muligheter til å justere høyden mellom hyllene, er også smart. Mange foretrekker for eksempel en dyp grønnsakskuff istedet for to grunne.

Det er altså større og mindre detaljer som kan være avgjørende for hva du ender opp med. Mens mannen i huset ønsker seg isbitmaskin med kjøleskapet, ønsker kanskje kona en spesialhylle til flasker.

Sikker på at du vil ha kjøleskap? Flere produsenter tilbyr nå praktiske kjøleskuffer

Nedenfor følger en oppsummert guide over ytterligere faktorer som du bør være ekstra oppmerksom på når du skal kjøpe nytt kjøleskap. Vi har utelukket kriterier som holdbarhet og pris, ettersom hva du vil legge i investering av nye hvitevarer er indviduelt.

Også holdbarhet er vanskelig å beregne, blant annet ut i fra bruksmønster som varierer veldig. Forbered kjøpet ditt i forkant og sjekk mulige alternativer, ha alltid energieffektivitet som et viktig valgkriterium og se etter energimerket. Velg så langt det er mulig, det beste (A++ for kjøleskap)

Det britiske forbrukermagasinet Which spurte imidlertid sine lesere om å melde inn erfaringer med sine hvitevarer. Bosch, Miele og Siemens skåret bra innenfor de fleste varegruppene, og det var kjøleskap fra Bosch, Electrolux og ADG/AEG-Electrolux som varte lengst av kjøleskapene.

Her kan du se topp tre innefor hver varekategori

Sjekklisten:

Dette bør du tenke på før du kjøper kjøleskap.
Energiforbruk: Merket fra A++ til G. Kjøleskapet står på hele tiden. Bedre merking, mindre energiforbruk, og kan halvere den posten på strømregningen.
Støynivå: Enkelte kjøleskap durer i større og mindre grad. Det kan lett bli irriterende i øyeblikket du har begynt å merke deg lyden.
Renhold/vedlikehold: Er det lett å vaske innvendig ved at du enkelt kan ta ut hyllene og sette dem inn igjen? Mat kan lage gris, et kjøleskap fullt av søl er ikke apetittvekkende. Hyller av glass eller riller? Glass forhindrer at maten faller ned og er lettere å rengjøre.
Justeringsmuligheter: Hvorvidt hyllene innvendig kan justeres og flyttes på har litt å si for brukevennlighet i form av rengjøring og hva du fyller skapet med.
Volum: Hvor stort er det innvendig og hvor mye mat er det plass til?
Behov for avriming: Hvor ofte må kjøleskapet eller eventuelt tilhørende fryser avrimes? Det er stor forskjell på en gang i måneden og en gang i halvåret. Det kan være verd å investere litt ekstra for en fryser som ikke krever avriming dersom du er flittig bruker av frysern.
Åpningsmekanisme: Det er forskjell på kjøleskap og måten de åpnes på. Noen har håndtak du må dra i og det er ikke alltid like lett hvis junior skal i kjøleskapet og hente melk. Døråpner er faktisk blant de vanligste feilene vi begår ved valg av kjøleskap.
Temperaturregulering: Kjøleskap har termostat, men hvor enkelt er det å regulere? Sjekk om du kan klare det uten hjelp av ekstrautstyr, uten å måtte flytte kjøleskapet, eller uten å måtte stå på en stol.
Det lille ekstra: Utviklingen på kjøleskap har vært stor de siste årene. For eksempel kan du velge kjøleskap med ulike temperatursoner, såkalte svaleavdelinger, eller mulighet for å regulere luftfuktighet, slik at frukt og grønt holder seg lenger.
Muligheter for verksted hvis noe svikter. Husk garantien (ofte 2 år) og kjøpsloven (5 år)
Design og farve: De fleste forbinder kjøleskap med hvitt, men en stadig mer snasen design og en utvidet fargepalett har satt større fokus på hvordan kjøleskapet ser ut. Blant annet kommer retroskapene fra Smeg i en rekke farver og kan plasseres hvor som helst, også utenfor kjøkkenet.

Gjør det selv: Sett farge på hvitevarene

Klagefrist og reklamasjon

Du er fornøyd med kjøleskapet, samtidig som du er bevisst på en mest mulig energieffektiv bruk. Brått er det kanskje noe som svikter. Hva gjør du da? Undersøkelser viser at folk flest tror de har mer peiling på sine rettigheter enn de faktisk har.

Husk at du kan klage på kjøleskapet i inntil fem år ifølge forbrukerkjøpsloven. Garantitiden variere litt avhengig av hvilken individuell avtale du får med selger. Mile har blant annet utvidet sin garanti. Det hender garantien gir deg bedre rettigheter enn reklamasjonsloven. Klag så fort du kan hvis du oppdager feil. Venter du for lenge, kan selger si at du har klaget for sent.

Nytt kjøleskap? Fra 1. juli 2011 blir det påbudt med lekkasjesikring

Du har uansett ifølge loven en minimumsfrist på to måneder til å si ifra. Det betyr at selger ikke kan avvise klagen likevel, hvis du gir beskjed om feilen innen to måneder etter at den har oppstått. Ta vare på kvitteringen, selv om det ikke stilles krav til å fremvise den ved reklamasjon. Det må imidlertid sannsynliggjøres at varen er kjøpt i butikken og tidspunktet for dette. De fleste kjedene lagrer kjøpshistorikken slik at verken kjøpsdata eller historikk blir slettet. Ved at navn og adresse er lagret, forenkles kontakten mellom kjeden og kunden i etterkant av kjøpet slik at de enklere kan finne frem til rette vedkommene ved eventuell klage.. Dette gir en ekstra trygghet dersom kunden mister kvitteringener, Du har også krav på å låne produkt dersom kjøleskapet ditt går istykker og trenger to ukers ventetid på reparasjon.

Selgeren har etter forbrukerkjøpsloven kun har to sjanser til å rette samme feilen. Mislykkes dette, kan du kreve prisavslag eller å få pengene tilbake. Husk også at alle hvitevarer går innunder kategorien spesialavfall. Alle produkter produsert etter 1991 kan leveres til forhandlere av slikt utstyr uten krav om nykjøp fra samme sted. Også eldre modeller kan leveres ved nykjøp, og leveres for øvrig til kommunale mottak for EE-avfall.

Åpner døren på kjøleskapet feil vei? Det kan du enkelt fikse selv.

Kilde: Naturvernforbundet, www.energimerking.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer