Sjekkliste for dårlig Digital-TV

Leverandørene svikter, men har du en del av skylden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brukerundersøkelsen fra Medietilsynet viste at svært mange er misfornøyd med de nye digitale TV-tjenestene. Likevel er det ikke så mange som klager, som man skulle tro. Mange av klagerne er til gjengjeld svært høyrøstede.

For å unngå å bli tatt med buksa nede når du klager, kan det være verdt å gå over apparatene og koblingene først. Det er faktisk en del blundere man selv kan gjøre, som gir minst like dårlig resultat som leverandørens blundere.

Spesielt hvis du kobler nytt utstyr på gammelt anlegg er det noen feller. Det gjelder både kabelTV ved overgang til digital tuner og RiksTV koblet til gammel antenne.

(Og husk, det er ikke grenser for hvor dumme feil man kan gjøre, selv om man har gode kvalifikasjoner og lang erfaring. De mest banale feilene gjøres ofte av de mest kompetente...)

Her er vår lille sjekkliste med fem enkle, men viktige punkter:

1: Sjekk at kablene er i orden.

Det følger gjerne med en kabel for tilkobling av den nye boksen, men det er ikke sikkert at den er lang nok. Hvis du da bruker den nye kabelen mellom dekoder og TV og bruker den gamle kabelen som satt i TV-apparatet mellom veggen og dekoderen, kan det hende at du får problemer. Den gamle kabelen kan være morken, og skjermingen kan henge i noen tynne tråder. Så snart du begynner å bevege på den kan den svekkes enda mer eller bryte helt av. Dette kan skje inne i pluggen, spesielt hvis det er den gamle typen plugg med skruer som fester kabelendene.

Kabelen har sett sine beste dager...
Kabelen har sett sine beste dager... Vis mer


Nye kabler med riktig lengde sparer deg uansett for problemer.

2: Har du en gammel antenneforsterker?

Mange hus har TV-kabler rundt i huset, gjerne med en antenneforsterker koblet til hvis det er lange ledninger. Med digitale TV-signaler kreves det mer av antenneforsterkeren, den gamle kan vise seg å rett og slett ikke virke på digital-TV.

Kanskje du har lagt opp en ny, lang kabel til den nye flat-TVen, men får i beste fall bare hakkete bilde og lyd. Da må du oppsøke en faghandel og kjøpe en antenneforsterker som dekker hele frekvensområdet som kreves.

Denne antenneforsterkeren gjør jobben!
Denne antenneforsterkeren gjør jobben! Vis mer


De billige du har kjøpt på Clas eller Biltema fungerer nok ikke lenger.

Dette gjelder både RiksTV og kabelTV, signalene er de samme.

3: Antennen peker ikke i riktig retning

Har du kjøpt dekoder fra RiksTV bør du sjekke den senderen du tidligere brukte, som antennen er rettet mot. Det er ikke alle sendere som gir deg alle frekvensene du trenger, og nye sendere har kommet til. Sjekk derfor signalstyrken ved å endre plasseringen av og retningen på antennen, og velg senderen der du får alle kanalene du har bestilt.

Forsiden av antennen ser ok ut, men da får vi ikke noe signal
Forsiden av antennen ser ok ut, men da får vi ikke noe signal Vis mer
image: Sjekkliste for dårlig Digital-TV
4: Du har ikke valgt RGB utgangen på SCART

Hvis bildet er dårligere enn du hadde ventet deg må du sjekke om TVen din kan motta TV-signalet som RGB på SCART-kontakten, og velge dette på dekoderen. Det
kan også hende du må velge en annen SCART-kontakt bak på TVen.

Velg riktig signaltype
Velg riktig signaltype Vis mer


Har du en ny flat-TV og en dekoder med HDMI bruker du selvfølgelig denne i stedet. Forskjellen på RGB og HDMI er ikke alltid synlig på standard TV-signal.

5: Brumming i lyden

Hvis det brummer i høyttalerne, kan dette skyldes at det er en jordsløyfe eller forskjellige jordpotensial på strømnettet og kabel/antenneanlegget.

Galvanisk skille er viktig!
Galvanisk skille er viktig! Vis mer


Løsningen på dette er å koble et galvanisk skille på antennekabelen. Det ser som regel ut som en dobbel plugg, og skal settes i veggkontakten. Da vil du sitte igjen med selve signalet, men ingen felles jordforbindelse via kabelskjermen og jordingen på stikkontakten til TV eller andre apparater som er koblet sammen (opptaker eller forsterker).

De fleste nye produkter er dobbeltisolerte, og har ingen jording på nettkabelen. Innebygd galvanisk skille er også blitt vanlig.

Fremdeles ikke fornøyd?

Hvis du har sjekket alt dette og fremdeles ikke er fornøyd, er det bare å ringe forhandler eller signal-leverandør. Med god samvittighet.

De som har flere tips må gjerne dele disse med oss i forumet under.