Sjekkliste for boligjakt

Før du kjøper bolig er det mange ting du bør gå nøye gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For mange foregår den avsluttende fasen i en boligjakt ofte i så raske vendinger at de aller viktigste tingene ikke blir sjekket. I siste ende kan det bli dyrt.

image: Sjekkliste for boligjakt

Ifølge avhendingsloven har selger streng opplysningsplikt. Vel og bra er det. Men du som kjøper har også streng undersøkelsesplikt. Det betyr blant annet at du ikke kan klage på åpenbare feil og mangler i ettertid.

Vi har sammen med en takstmann satt sammen en liste som kan hjelpe deg som ønsker å kjøpe bolig. Listen kan også skrives ut, og tas med når du går på visning.

VIS MEG HELE SJEKKLISTEN

Sol og lys

Ut over de tekniske tingene er det selvsagt også andre ting som er viktige å være observant på før du kjøper bolig.

For er det egentlig sol på terrassen, og hvordan er lysforholdene i leiligheten? Er planløsningen som den skal være? Og er det like kort vei til postkontor, skole, barnehage og matbutikk som selger lover i boligannonsen?

Hvordan er naboene? Er de ryddige, eller ligger det søppel og gamle hvitvarer og flyter utenfor døren deres? Og ønsker du å ta med kjæledyret, bør du sjekke om borettslaget aksepterer det.

Dette er alle ting du selv kan sjekke. Enten ved at du spør selger/megler, tar en liten prat med naboene eller beveger deg litt omkring i nabolaget.

Ny motorvei

En telefon til kommunen kan fortelle deg om det er reguleringsplaner for området du kommer til å bo i.

For er det eksempelvis planer om ny motorvei eller togbane utenfor kjøkkenvinduet, er det jo ikke usannsynlig at du velger å se deg om etter noe annet.

Det kan også være lurt å sjekke om naboene har planer om utbygging, eller kanskje oppdeling av tomt. Eller kanskje det naturskjønne området på den andre siden av veien skal bli til boligblokker. Også her kan kommunen opplyse deg om hvilke regler som gjelder i ditt nye område.

Du bør også tenke på om du i fremtiden skulle få lyst til å bygge ny garasje eller utvide huset. Regler for dette kan du også få opplyst av eiendomsmegleren/huseieren eller kommunen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!