Du skal ikke bare tjene penger på leieboeren, du skal bo sammen med ham også. Foto: Colourbox.com
Du skal ikke bare tjene penger på leieboeren, du skal bo sammen med ham også. Foto: Colourbox.comVis mer

Sjekk opp leieboeren

Slik unngår du leieboeren fra helvete.

Å leie ut deler av boligen din, er en smart måte å spe på økonomien på. Men det kan også være en risikosport. For når du leier ut boligen din, inviterer du også noen til å bo nært innpå deg. Og hvem er det du skal bo sammen med?

Dette bør du sjekke

Ifølge Peter Batta, leder i Huseiernes Landsforbund, er det viktigste du gjør før du leier ut å sørge for at dere tegner en leiekontrakt.

- En god leiekontrakt er helt avgjørende, sier Batta til DinSide.

Hos DinSide Bolig kan du laste ned husleiekontrakt - helt gratis! Medlemmer av Huseiernes Landsforbund får gratis leiekontrakt fra dem. Det går også an å kjøpe til en billig penge.

Peter Batta er administrerende direktør i Huseiernes landsforbund.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
Peter Batta er administrerende direktør i Huseiernes landsforbund. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer


Huseiernes Landsforbund har utarbeidet en tipunkts sjekkliste for deg som skal leie ut. I tillegg til kontrakt trekker Batta frem to andre punkter du ikke bør glemme.

- Det er viktig å be om depositum, for å sikre deg økonomisk, i tilfelle leietaker ikke betaler, sier Batta. Han anbefaler å be om minimum tre måneders depositum.

Kan leietaker betale?

Et alternativ for å finne ut om en potensiell leieboer er en god betaler, er å få utført en kredittsjekk. Ifølge Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund, er det et par vilkår som må være oppfylt for at du som privatperson kan få utført en kredittsjekk på andre privatpersoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Leisner er advokat i Huseiernes landsforbund.  Foto: Nina Granlund Sæther
Anders Leisner er advokat i Huseiernes landsforbund. Foto: Nina Granlund Sæther Vis mer


- Du må ha et "saklig behov", det vil si - du må yte kreditt, så det er forutsatt at leietaker betaler leien etterskuddsvis, sier Leisener til DinSide. - Dersom man betaler 1. i hver måned, så er det jo ikke kreditt.

For å få noen til å utføre en kredittsjekk for deg, må du oppgi formål. Du må ikke nødvendigvis ha skriftlig tillatelse fra den det gjelder, men du trenger en del dokumentasjon, som for eksempel personnummer.

- Det innebærer jo et visst samtykke, sier Leisiner, og peker på at personen uansett vil bli opplyst om at en kredittsjekk har blitt utført i etterkant.

Sjekk referanser

Det er ikke bare økonomien som kan skjære seg. Spesielt når du leier ut en del av din egen bolig, er det viktig å vite at du får et ordentlig menneske i hus. Men hvordan finner du ut det?

- Sjekk referanser. Spør om et eller to navn du kan ringe til, sier Batta.

- Har personen vært leietaker et annet sted, be om å få kontaktinformasjon til tidligere utleiere. Har han ikke det, kan du be om å få snakke med arbeidsgiver.

Batta legger til at det alltid lønner seg å ha et godt forhold til leieboere, og at du som utleier bør legge opp til dette.

- 9 av 10 leieforhold går smertefritt i all tid. Du bør gjøre mest mulig for å unngå å havne blant de 1 av 10...


Kan man be om vandelsattest fra potensielle leieboere?

- Nei, du kan ikke kreve det. Du må ha konsesjon eller spesialtillatelse for å kunne be om dette, sier Leisner.

Ti gode råd før du leier ut:

Se hele sjekklisten her

Artikkelen er tidligere publisert på DinSide, sist oppdatert i januar 2010