Sjekk opp håndverker'n

Du har funnet en håndverker med gode referanser, og fin annonse i lokalavisen. Det eneste er: Hvordan vet du at det ikke er bestekompisen hans som skryter uhemmet av arbeidet hans til deg? Og kan du finne ut om han har mange klagesaker mot seg, som resultat av dårlig arbeid?

Publisert
Sist oppdatert


Svartelistet

Det er nok mange som i frustrasjon over dårlig, forsinket eller mangelfullt arbeid fra håndverkere, har kunnet ønske å kunne svarteliste dem. For ikke å snakke om: Ønsket å kunne sjekke om andre har ønsket å svarteliste en håndverker før en hyrer ham inn.

DinSide ble denne uken tipset om det svenske Konsumentverkets (tilsvarende Forbrukerrådet) register over håndverkere og andre tjenesteytere, passende kalt: Svarta listan. En tjeneste vi mer enn gjerne skulle sett her hjemme.

Ikke lett tilgjengelig

Nå eksisterer det faktisk en lignende tjeneste i Norge. Men den er dessverre ikke like lett tilgjengelig. Om du har lyst til å sjekke om en håndverker eller tjenesteyter du skal bruke privat har mange klagesaker mot deg, kan du kontakte Forbrukerrådet og spørre etter arkivet.

De som jobber med arkivet, sitter også på all informasjon, og kan svare deg på konkrete spørsmål. Ifølge Ragnhild Tostrup hos Forbrukerrådet er disse opplysningene per i dag kun tilgjengelig på deres intranett. Ønsker du å sjekke om din forespeilete håndverker har flere klagesaker mot seg, kan du altså sjekke med dem. Du kan imidlertid ikke få printet ut en liste over tjenesteytere i din kommune du bør holde deg unna.

Men har de noen konkrete planer om å se til söta bror og lansere en lignende tjeneste? For rundt ti år siden prøvde Forbrukerrådet seg med en form for svartelisting i trykket form. Det viste seg imidlertid å være vanskelig å holde listen oppdatert, og tjenesten opphørte, for å ikke skade noen (håndverkere) unødig. På den annen side: Hvordan skal forbrukerne kunne sikre seg? Og med dagens teknologi som lett lar seg oppdatere, er det kanskje på tide å prøve en gang til?

Trykk her for å lese mer om hvordan Forbrukerrådet stiller seg til å opprette et slikt register.

Omvendt register

Om vi ikke har en lett tilgjengelig og søkbar liste over udugelige håndverkere her til lands, finnes det registre over dem som holder mål. På nettsidene til Statens bygningstekniske etat kan du søke etter sentralgodkjente foretak.

På nettstedet mesterbrev.no kan du både sjekke spesifikke bedrifter eller søke etter mestergodkjente håndverkere nær deg.

Trykk her for å lese hva lederen for Mesterbrevnemnda synes om svartelisten.

Økonomisk rot

Det finnes imidlertid et register en fritt kan sjekke: Enhetsregisteret i Brønnøysund. Her står det lite om kvaliteten på arbeidet eller ferdigstilling av arbeid innen tidsfristen - det er selskapets økonomi som står i fokus.

Du kan søke på navnet på håndverkeren din, og står han for fire konkurser det siste året, kan det være en pekepinn på at noe ikke er som det skal. Gamle opplysninger står imidlertid ikke i Brønnøysundregisterne for evig og alltid, så har du med en håndverker som slår seg konkurs over den minste klage, annet hvert år, kan det være vanskelig å finne ut av.

Det du kan finne ut av, er imidlertid firmaets organisasjonsnummer. For om ulykken skulle være ute, og du skulle behøve å klage, er det helt nødvendig at jobben er gjort hvitt.

Les mer på DinSide:

Slik sørger du for at jobben blir gjort hvitt
Kommentar: Et håndverkerdilemma i Holbergs ånd
Trykk her for å laste ned en håndverkerkontrakt

Eksterne lenker:
Forbrukerrådet
Konsumentverket

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer