<b>BOLIGPRISENE</b> Sjekk hvor stort prisfall du tåler. Foto: Per Ervland
BOLIGPRISENE Sjekk hvor stort prisfall du tåler. Foto: Per ErvlandVis mer

Sjekk hvor stort boligprisfall du tåler

Vår smarte kalkulator hjelper deg å finne din smertegrense.

- Boligmarkedet er i ferd med å gå på en smell.
- Tror ikke lenger på prisfest.
- OECD spår norsk boligsprekk.
- Boligprisene vil stige

Alt dette er nettavisoverskrifter fra de siste par ukene. Og når ekspertene er uenige er det sannelig ikke så lett å vite hva en skal tro. Prisfall eller ei, det er smart å ha oversikten. Og det er slettes ikke sikkert du trenger å engste deg for et prisfall.

Vår smarte boligprisfallkalkulator hjelper deg å finne smertegrensen - hvor stort boligprisfall som må til før du har negativ boligverdi.

Sjekk når du er insolvent

Kalkulatoren er fryktelig mye enklere enn den ser ut. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut hvor mye boligen din er verdt, og hvor stort lån du har. Trykk "Beregn" og voilà: kalkulatoren viser hvor mye boligprisene må falle før du er insolvent.

For eksempel: Er boligen din verdt cirka 2,7 millioner kroner, og du har 1,8 millioner i lån, må boligprisene falle hele 33 prosent før du har mistet boligkapitalen. Er boligen verdt fem millioner og du har 4,2 millioner i lån, kan prisene falle med 16 prosent før du har tapt kapitalen.

Regn ut med vår boligprisfallskalkulator

Finn din egentlige smertegrense

Én ting er om du er insolvent på papiret. Skal du ikke kjøpe eller selge, vil ikke dette ha nevneverdig betydning for deg. Problemet oppstår om du er nødt til å selge - og ikke skal kjøpe nytt, og plutselig står på bar bakke uten oppspart kapital. Skal du selge for å kjøpe nytt, vil du kjøpe og selge i samme marked og dermed kunne bruke prisfallet til din fordel, men da er det et par ting du bør være klar over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgifter til salg og flytting: Det koster å selge bolig. Annonsering, utgifter til megler, advokat eller en selge selv-hjelp, flytting og eventuelt å fikse opp gammel bolig før salg - og ny bolig etter kjøp. Hvor mye dette vil koste vil variere, og du bør sjekke priser på både megler og eventuelt flyttebyrå der du bor, men du bør regne med et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner.

Legger du denne summen til boliglånet finner du ut når du ikke lenger har nok boligkapital til en gang å kunne finansiere boligsalget.

Nye krav til egenkapital: Dersom du ønsker å kjøpe ny bolig, bør du være klar over de nye og innskjerpete kravene til egenkapital. Fra 1. januar må du ha hele 15 prosent egenkapital, hvilket vil si at dersom du ønsker å kjøpe en bolig verdt 2 millioner, må du ha 300.000 kroner.

Legger du til de nødvendige 15 prosentene til lånesummen, finner du grensen for når boligprisfallet ødelegger for dine sjanser til å kjøpe ny bolig.

– Få ny verdivurdering av boligen

Uansett om prisene skal opp eller ned: Nå er prisene på topp, og det bør alle boligeiere benytte seg av. For du kan tjene på at boligen din øker i verdi - uten å selge. Selv om det her handler mer om å ta ut den prisveksten som har vært siden du kjøpte - og få godskrevet det du har betalt ned på lånet, slik at du får best mulig betingelser.

Selv om du er blant dem som tror at prisene skal videre oppover, vil det lønne seg å få med den prisveksten som har vært. Og skulle prisene falle, kan du dra nytte av å få refinansiert mens prisene er på topp.

Dramatisk prisfall eller ikke: Det lønner seg uansett å få verdivurdering på boligen nå