Det er viktig å sjekke at alt fungerer, før du fyrer opp grillen. Foto: Per Ervland
Det er viktig å sjekke at alt fungerer, før du fyrer opp grillen. Foto: Per ErvlandVis mer

Sjekk gassgrillen

Etter en lang vinter bør du ta et par forholdsregler før du fyrer opp gassgrillen.

Våren er på vei i rykk og napp, og når solen titter frem, er det på tide å finne frem grillen. Ifølge en undersøkelse fra grillprodusenten Weber, er det stadig flere nordmenn som velger gass.

Før du fyrer opp gassgrillen bør du imidlertid sjekke at alt er som det skal.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at grilleiere kontrollerer at alle slanger og koblinger er tette, og rengjør brenneren godt før de innvier grillsesongen.

Klar, ferdig, grill! Finn grillen for deg

Unngå ulykker

Det er ikke bare for syns (eller hygienens) skyld du bør rengjøre grillen godt før sesongen. Det blir ofte mye fettsøl på en grill, og fett brenner som kjent godt, dersom det skulle ta fyr.

Du bør sjekke at tilkoblingen er helt tett når du skifter flaske. Illustrasjonsfoto: DSB
Du bør sjekke at tilkoblingen er helt tett når du skifter flaske. Illustrasjonsfoto: DSB Vis mer


- Fettoppsamleren under selve grillen er veldig viktig å rengjøre. Der kan det lett skje noe, for eksempel ved at man man kan få en overoppheting, sier Ørjan Svendsen, overingeniør i DSB til DinSide.no.

- Tatt i betraktning alle de grillene som finnes i dag, er det heldigvis veldig få ulykker, legger han til.

Har du en slik en? Disse gassbrennerne er farlige

Slik sjekker du:

For å sjekke at alle slanger og koblinger er tette kan du påføre en spesiell type spray som vil begynne å boble dersom det er lekkasje. Slangene som brukes på gassgrill er svake punkt og bør sjekkes jevnlig, gjerne gjennom hele sesongen.

Lekkasjespray fås kjøpt i velassorterte jernvare- eller byggevarehus og koster fra rundt 50 kroner.

Tips: En rimeligere variant er å bruke såpevann - Zalo, eller andre typer såpe. Varianter som lett skummer, egner seg best.

Oppdager du noe feil, eller er du i det minste tvil, bør du ikke bruke grillen før du har fått rettet opp feilen, eller byttet ut delen.

Når det skiftes flaske, skal tilkoblingens gasstetthet kontrolleres nøye. Sørg i den sammenheng for at regulatoren er korrekt montert og fastlåst på flasken før ventilen åpnes.

Les også: Dekker innboforsikringen grill og hagemøbler?

I bruk: Pass på varmen

En test av utepeiser og griller DSB utførte i 2007 avdekket svakheter ved alle apparater. Den vanligste feilen var at det ble registrert for høye temperaturer.

DSB har vært i kontakt med importører og forhandlere, slik at dette nå forhåpentligvis skal være i orden. Men det kan likevvel være greit å huske på, dersom du har en grill som er et par år gammel.

- I tillegg understreker vi kravet om at det skal følge med en utfyllende, lett forståelig og lesbar bruksanvisning på norsk, sier avdelingsleder Gunnar Wold i DSB i en pressemelding.

Bruksanvisningen bør blant annet omfatte montering, oppstilling, type og mengde brensel, tenning, sikker bruk, sikkerhetsavstander, krav til underlag, kun for utendørs bruk, krav om tilsyn, tilgang til slokkemiddel, tømming, samt at brukeren må undersøke om det foreligger restriksjoner for bruk av apparatet i nærmiljøet.

Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide