Sjekk fargesynet ditt

Her kan du ta testen og fjerne all tvil.

Klarer du å plassere fargeflisene i riktig rekkefølge? Får du 0 poeng har du perfekt fargesyn.
Klarer du å plassere fargeflisene i riktig rekkefølge? Får du 0 poeng har du perfekt fargesyn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fargesynet er kort sagt øyets evne til å oppfatte ulike farger. Og er du mann er sjansen temmelig stor for at du har en eller annen defekt eller svakhet i fargesynet, spesielt er evnen til å skille rødt fra grønt relativt vanlig, ifølge Wikipedia.

God indikasjon

Hvor god du er til å skille fargene fra hverandre kan du teste ved hjelp av en optisk test tilrettelagt av selskapet X-rite. Testen er basert på Farnsworth Munsell 100 Hue Test og skal gi en god indikasjon på om du har sterkt fargesyn eller ikke.

Har du dårlig fargesyn kan det forklare litt av årsaken til at du ikke har særlig innflytelse på fargevalget på vegger og interiør i heimen.

Testen består av fire linjer med en rekke fliser med forskjellige fargetoner, der flisene helt til venstre og helt til høyre er låst. Så er det din oppgave å plassere flisene i riktig rekkefølge, altså i den rekkefølgen som gir den mest glidende overgangen mellom fargene.

Dette gjør du ved å dra og slippe med PC-musen.

Ikke helt vanntett

Nå skynder vi oss å gjøre oppmerksom på at det naturligvis er noen feilkilder som må tas med i betraktningen, den viktigste er at skjermen din kan spille deg et puss. Er skjermen dårlig kalibrert, gammel og slitt, hentet fra billighylla eller har en eller annen defekt i fargegjengivelsen, kan det altså påvirke resultatet ditt negativt.

Uansett - det gjelder å komme så nært null poeng som mulig. Jeg endte på fire poeng, noe som skulle tilsi at fargesynet henger rimelig bra på greip.

Testen finner du her

Hvor bra scoret du? Del resultatet ditt med andre lesere i debatten under.