Sjekk dette punktet i leiekontrakten ekstra godt

Det varierer enormt hvor stort ansvar du har for vedlikehold av boligen du leier.

Det er smart å sjekke leiekontrakten godt - blant annet kan krav til vedlikehold variere mye, ifølge advokat i Leieboerforeningen. Foto: PantherMedia
Det er smart å sjekke leiekontrakten godt - blant annet kan krav til vedlikehold variere mye, ifølge advokat i Leieboerforeningen. Foto: PantherMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan sies mye om det å leie i forhold til det å eie. De månedlige faste utgiftene kan i mange tilfeller være omtrent det samme, men det er én vesentlig forskjell: Som boligeier har du ansvar for at ting er i orden. Både praktisk og økonomisk. Som boligleier, kan du ringe til utleier om det er lekkasje fra taket, eller varmtvannstanken ryker.

Her er huskelisten ved leie av bolig

Må ta noe vedlikehold selv

Det er i hovedsak utleiers ansvar å sørge for vedlikehold av boligen, men enkelte vedlikeholdsplikter faller også på leietaker. Hvem som har ansvar for hva reguleres gjennom husleieloven, men siden vi har avtalefrihet i Norge er det fullt mulig å avtale seg bort fra dette. Og det er det mange utleiere som gjør.

– Jeg pleier å råde alle til å lese leiekontrakten nøye. Det er variasjoner også i de såkalte standardavtalene, eller standardkontraktene, og det gjelder særlig dette med vedlikeholdsplikter, sier Anne Mette Hårdnes Skåret, advokat i Leieboerforeningen, til DinSide.

Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt

Husleieloven i bunn

Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger: Husk å skrive leiekontrakt!, sier Anne Mette Hårdnes Skåret, advokat i Leieboerforeningen. Foto: Leieboerforeningen
Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger: Husk å skrive leiekontrakt!, sier Anne Mette Hårdnes Skåret, advokat i Leieboerforeningen. Foto: Leieboerforeningen Vis mer


Dersom det ikke står noe om vedlikehold i kontrakten, er det husleieloven som gjelder, ifølge Hårdnes Skåret.

– Det kan være litt vanskelig å holde styr på, men ifølge husleieloven har utleier ansvar for vedlikehold større faste installasjoner, og leietaker har ansvar for å sørge for vedlikehold av for eksempel brytere, kraner, dørlåser, toaletter, et cetera.

Det gjelder også små reparasjoner av disse.

Vedlikeholdsplikt av toalett betyr for eksempel at man har ansvar for å skifte setet om det skulle være nødvendig og bruke for eksempel avløpsåpner om man trenger det. Det samme gjelder for varmtvannsbereder. Det er leietakers ansvar å sjekke varmtvannsberederen. Og her kan du se hvordan du gjør det.

Er det en liten reparasjon som skal til, så er det leietakers ansvar. Er det gammelt og må byttes ut, er det utleiers ansvar, sier Hårdnes Skåret.

Ikke gå i disse leiefellene: Her er sjekklisten

Leietaker må skifte lyspæren selv ...

Standard: Kjøkkeninnredningen er utleiers ansvar, knotten er leietakers. Foto: Ikea
Standard: Kjøkkeninnredningen er utleiers ansvar, knotten er leietakers. Foto: Ikea Vis mer


En av våre lesere kontaktet oss i sommer, og lurte på om hennes leietaker virkelig kunne kreve at hun dro hjem til henne og skiftet lyspæren. Siden leiekontrakten ikke hadde noe spesifisert, er det hovedregelen som gjelder:

– Det er definitivt leietakers ansvar. Lyspæren må man skifte selv, akkurat som batterier i røykvarsler.

Ifølge Hårdnes Skåret hører det til sjeldenhetene at kontraktspesifisert vedlikehold går i leietakers favør. Det er sjelden utleier tar på seg en større andel av vedlikeholdet. Når det er sagt: Det er ikke uvanlig å få prisavslag på husleien mot at man påtar seg ekstra vedlikeholdsoppgaver, som for eksempel snømåking, trappevask og lignende.


Leier du ut? Råd til deg som skal ha leietaker