Sjekk dette før du handler

BOLIG: Ta med deg disse ekspertrådene neste gang du skal handle på Ikea.

Test: Ekspertens dom over Ikea

 1. Sjekk dette før du handler

Å handle møbler blir aldri det samme etter å ha vært på rundtur på Ikea med Per L. Brun. Han har selv laget møbler, og han vet hva han går etter når han skal ha noe nytt til stua.

- Jeg handler mest småting, og hyller på Ikea. Jeg har jobbet i så mange år med møbler, at jeg krever noe helt spesielt når jeg først gjør et innkjøp, sier bransjesjefen i Teknologibedriftenes Landsforbund.

Han ber oss sjekke dette når vi er ute og kikker på møbler:

Sofaen

 • Varetrekk eller ikke. Sjekk om sofaen er trekt med et avtakbart trekk, eller om trekket er stiftet fast. Hva som er best, kommer an på hva du er ute etter. Et trekk som er stiftet fast sitter bedre og sofaen blir mindre krøllete. Et avtakbart trekk gir et røffere utseende. Sofa med avtakbart trekk er selvsagt lettere å gjøre rent.
 • Sjekk hjørnene. Det bør være polstring/fyllstoff mellom hjørnene på sofaen og trekket. Kjenn på hjørnene, og sjekk at det ikke er noen skarpe kanter som sliter på trekket. Sjekk spesielt bakhjørnene.
 • Sjekk innholdet i sofaputene. Vis mer

 • Putene. Vil du ha faste eller myke puter? Husk at selv om det frister med myke sofaputer, så er det lett for at gjestene synker lenger og lenger ned i sofaen hvis putene er alt for myke. Hvor myk en pute er, avgjøres av innholdet puta. Er alt innholdet opprevet materiale, blir puten mer ”fluffy” enn hvis den har en fast kjerne. Ifølge Brun er den beste løsninga ofte en fast kjerne med løst materiale rundt. Sjekk også om puten har innertrekk.

Spisebordet

 • Solid bordplate. Regelen her er at jo tykkere bordplaten er, jo mer stabilt er bordet. Og heltre er som regel mer solid enn kunstige varer.
 • Sjekk kvisten! Bordplater med svart kvist er billigere enn de med lys kvist. Svart kvist er død kvist, og den kan løsne og dette ut av bordplata.
 • Velg riktig materiale. Eksperten vår vil ikke anbefale et spesielt materiale, men han ber kundene lese deklarasjonen for å finne ut hva de kjøpe. Er bordet merket ”massiv furu”, betyr det at det er furu tvers gjennom. Furufinér betyr at finér er limt opp på en sponplate.

  - Undersøk også hvordan materialene er behandlet. Personlig foretrekker jeg ubehandlet furu fremfor lakkert furu, fordi plater av lakkert furu ofte kan få hakk eller sprekke, sier Brun.

 • Stø på beina Kjøp ikke bordet dersom beina virker løse.

Skinnmøbler

Her kan kvalitets- og prisforskjellene være svært store. Er sofaen mistenkelig billig, bør du sjekke om hele sofaen faktisk ER laget av skinn. Kanskje er baksiden av putene laget av kunstskinn eller skai?

Virker skinnet stivt, kan det tyde på at det har fått mye farging. Skinnsofaer er ikke vedlikeholdsfrie. De må holdes rene, hvis ikke kan de faktisk begynne å råtne.

Holder bokhylla?

 • Sponkjerne Bli ikke lurt til å tro at bokhylla er av heltre selv om det ser slik ut. Mange har sponkjerne.
 • Bredden. En hylle med sponkjerne bør ikke være bredere enn 70 cm. for å unngå at den gir etter. Er hylleplata i heltre, kan den være 90 cm.
 • Foliebelagt? Møbler av sponplater belagt med folie varer sjelden lenge.
 • Sjekk skuffene Skal du kjøpe et møbel med skuffer, bør du sjekke at skuffene kan dras ut og inn lett. Tenk på at i butikkene er skuffene tomme, men hjemme er de tyngre.

Bra på badet

Sjekk kantene på badskapet! Vis mer

Unngå fuktskader på møblene på badet. Sjekk over- og undersidene av dørene til badskapet. Noen produsenter unnlater å legge kledning der for å spare penger. Faren er da at fuktighet kan trekke inn i dørene, og dørene kan ”svelle” opp og bli ødelagt.

Sjekk også at alle kanter/plater mot tak eller gulv ikke består av ubehandlede sponplater, men at de er finerte. Spon trekker vann og støv, og det er upraktisk.