Sjekk den kjempegrillen

Bjørn Tore Teigen griller som amerikanerne i sin 1,7 tonns kjempegrill.

Bjørn Tore Teigens barbeque er spesialprodusert for ham i USA. Med denne kan han mette 250 mann. Foto: Elisabeth Dalseg
Bjørn Tore Teigens barbeque er spesialprodusert for ham i USA. Med denne kan han mette 250 mann. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Den vekker oppsikt, grillen til Bjørn Tore Teigen, og det er kanskje ikke så rart. Det er den største grillen vi har sett i hele vårt liv. Men ifølge Teigen, som har fått grillen spesialbygget til seg i USA, er den mastodonten av en lokomotivlignende grill vi har foran oss ikke spesielt stor. Den er størrelse medium. Sine fem meter og 1,7 tonn til tross.

– Dette er min tredje grill. Og nå er en ny på vei, sier Teigen til DinSide. Den nye står imidlertid fast i havnebassenget grunnet losstreiken.

Den nye er på drøye 2,2 tonn, opp et halvt tonn fra den forrige. Et halvt tonn er forøvrig de enorme grillenes svar på tifotssyken. Teigen har hatt tre, og han går opp omtrent et halvt tonn i størrelse for hver gang.

Shannon Ford og Bjørn Tore Teigen er to av medlemmene på the Norwegian Barbeque Team. Foto: Elisabeth Dalseg
Shannon Ford og Bjørn Tore Teigen er to av medlemmene på the Norwegian Barbeque Team. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Jeg startet med 700 kg, så 1,2 tonn, så 1,7 tonn ... forteller Teigen. Teigen er pølsemakermester, og jobber til daglig med å lære det norske folk om kjøtt i Opplysningskontoret for kjøtt, gjennom Matprat.no. Han er også med på the Norwegian barbeque team, som konkurrerer - og tidligere har vunnet - flere priser i VM i bbq i USA.

Men mens han venter på det nye vidunderet, har han stor glede av denne grillen, som han forøvrig har kalt Helge.

– Jeg bruker den jo mest i helgene, ler Teigen.

Les også: Slik bygger du din egen kjempegrill

Ikke grill. Barbeque.

Du tror kanskje at når amerikanerne snakker om barbeque, at det betyr grill, slik vi er vant til: Kull eller gass, med en rist over. Det stemmer ikke. Så vi får unnskylde om vi ikke har holdt tungen helt rett i munn, hittil. Kjempegrillen er nemlig en barbeque eller en smoker, som de også kalles. Den har forøvrig en relativt stor grill på baksiden, som kan brukes om ønskelig.

Amerikanerne griller de også, slik vi vanligvis griller, men det er langt vanligere med barbequing. Forskjellen er forsåvidt enkel: Det handler om tempo og varme. Grilling er en relativt rask form for matlaging (når grillen først er varm); man griller matvarene raskt direkte over varmen, ved høye temperaturer.

Barbequing er grilling over lang tid, temperaturen er lavere, og varmen er indirekte. Man legger altså ikke maten direkte over varme grillkull eller glør, men i et lukket rom som er oppvarmet. Noen ganger tilsettes ulike spon, for å få røyksmak.

– Barbequing, eller smoking, som det også kalles, er spesielt vanlig i midtvesten og sydstatene i USA, der de flytter kjøkkenet ut så ofte de kan, forteller Anne Mari Halsan, direktør for Opplysningskontoret for kjøtt.

Når du griller er det gjerne 220-250 grader, mens en barbeque typisk holder mellom 100 og 130 grader, forteller Bjørn Tore Teigen.

Å bruke lavere temperatur har noen klare fordeler: Du kan blant annet bruke de søte amerikanske grillsausene, -marinadene og -glazene som tar fyr og forkuller om du prøver dem på en vanlig kulegrill. I tillegg har du har bedre kontroll med råvarene, og det er lettere å få dem jevnt stekt.

Grillen er stort sett vedfyrt, og det er ikke likegyldig hvilken tresort du bruker. Eik eller hickory (en type valnøtt) er vanlig, og det er også populært med ved fra ulike frukttrær som eple eller kirsebær.

Se flere bilder her:

Grillen "Helge" er spesiallaget for Bjørn Tore Teigen. Pølsemakermesteren som til daglig jobber i opplysningskontoret for kjøtt, men også er en ivrig griller som er med på det norske barbeque-laget i VM i USA. Til venstre kan du se noen av prisene laget har hanket inn. Foto: Elisabeth Dalseg
Dette er altså en grill. Det vil si: En smoker eller barbeque. Foto: Elisabeth Dalseg
Det krever sin bil å flytte rundt på Helge. Men så kan man også lage mat til 250 personer med den. Foto: Elisabeth Dalseg
All varmen sitter i enden. Man fyrer opp i et kammer på siden av grillen, og så ledes varmen innover i grillen, og opp og ut pipene på andre siden. Foto: Elisabeth Dalseg
Grillen er stort sett vedfyrt, og det er ikke likegyldig hvilken tresort du bruker. Eik eller hickory (en type valnøtt) er vanlig, og det er også populært med ved fra ulike frukttrær som eple eller kirsebær, forteller Shannon. Foto: Elisabeth Dalseg
Inne i kammerne kan kjøttet (eller fisken eller fuglen eller grønnsakene) ligge og mørne i flere timer uten å bli svidd. Dette er ikke fast-food! Foto: Elisabeth Dalseg
Steketermometeret er på plass! Foto: Elisabeth Dalseg
... og du trenger ikke slutte å bruke steketermometeret selv om kjøttet er ute av grillen. Med termometeret i kjøttet når det hviler, innpakket i aluminiumsfolie, er det lett å kontrollere at det ikke blir for varmt. Foto: ELISABETH DALSEG
Shannon Ford og Bjørn Tore Teigen er to av medlemmene på the Norwegian Barbeque Team. Foto: Elisabeth Dalseg


Du skal ikke se røyken komme ut av pipene, bare varm luft, slik som her.  Foto: Elisabeth Dalseg
Du skal ikke se røyken komme ut av pipene, bare varm luft, slik som her. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Selv om man kaller det en smoker, og kjøttet gjerne får en mild røyksmak, er ikke poenget nødvendigvis at maten skal røykes. Snarere tvert imot. Røyker det fra pipene i enden av grillen har du gjort noe feil.

- Mye røyk er dårlig. Du skal helst ikke se røyken, det skal oppføre seg som varm luft, mer enn røyk. Jo klarere røyk, jo bedre blir maten, sier Shannon Ford, grillentusiast og adoptert norsk medlem på the Norwegian Barbeque Team, til DinSide.

Du kan imidlertid også bruke den som en varmrøyker, eller tilsette fuktig spon for litt røyksmak.

Prisen på herligheten ligger tett oppunder 200.000 kroner, inkludert frakt og merverdiavgift. Selve grillen ga han rundt 140.000 kroner for, fra BBQ Pits by Klose.

Ønsker du å prøve konseptet, finnes det ekstremt mye enklere, mindre, og ikke minst rimeligere varianter til salgs i Norge. Jula fører for eksempel en liten smoker de kaller for Lokomotivgrill, som kan brukes både på vanlig måte, og som en smoker. Pris: 1.295 kroner.

Smak selv
Bor du i Oslo-området kan du ta turen til Birkelunden i Oslo i dag, og ta Helge i nærmere øyensyn. Da går nemlig NM i grill av stabelen. Bjørn Tore Teigen er hoveddommer - og i tillegg vil han ta med seg grillen sin og lage mat som besøkende kan få smake.

Deltakerne skal konkurrere i fem kategorier, og noen utvalgte publikummere vil få delta i Folkejuryen.