Fjerne riper i tallerken

Sjekk den forskjellen!

Slik kan du fjerne stygge striper i tallerkenen lekende lett.

<b>SE FORSKJELLEN!</b> Så hvit kan den bli, etter en lett polering med MrMuscle keramikkrent. Vi har testet tre ulike midler for å fjerne bestikkmerker, men dette fungerte desidert best. Foto: KRISTIN SØRDAL
SE FORSKJELLEN! Så hvit kan den bli, etter en lett polering med MrMuscle keramikkrent. Vi har testet tre ulike midler for å fjerne bestikkmerker, men dette fungerte desidert best. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen typer bestikk kan lage mørke riper på tallerkner. Dette kan skyldes både selve metallet, innholdet av nikkel samt utformingen av knivens skjæretagger - alt dette kan lage sorte streker på porselenet.

Men alt håp er ikke ute selv om serviset ditt har fått svarte bestikkstreker.

Vi har testet tre ulike råd for fjerning av bestikkmerker på tallerkenen, og det er én som skiller seg ut!

Les også: Ikke alle serviser tåler like mye juling - her er de beste!

Anbefaler Jif

- Stål som er for mykt, kan gi en stripe på tallerkenen. Når man gnir to ting mot hverandre, som stål og porselen, er det slik at den som er svakest vil gi seg. Om stålet da er mykere enn overflateporselenet, kan man få en stripe. Men om stålet er hardere enn overflateporselenet, kan du få en klar ripe i overflateporselenet, forteller produksjonssjef Floyd Malek hos Porsgrunsd Porselænsfabrik til Dinside.

Bestikkets legering vil påvirke hvor lett det kan bli riper i porselenet.

- Vi ser at det som er solgt som legering 8 til 10 i enkelte tilfeller kan gi bestikkmerker. Jeg vil anbefale 10, da er man veldig sikker på at det ikke setter slike striper i porselenet, sier Malek.

Bestikk og andre kjøkkenartikler er ofte laget av det man kaller 18/8-stål. Dette referer til stål legert med 18 prosent krom og 8 prosent nikkel. 18/10-stål har altså 10 prosent nikkel, og vil være mindre tilbøyelig til å lage bestikkmerker i porselenet.

Dersom du har fått slike svarte bestikkstriper på tallerkenene dine, anbefaler produksjonssjefen å bruke Jif skurekrem.

- Selv om slipestoffer ikke er noe vi egentlig vil ha på glasuren, kan man bruke en dråpe Jif. Er det en virkelig stålavsetning av en kjip kniv, må du over på saltsyre - men det er ikke noe som hvem som helst kan gjøre, sier Malek til DinSide.

Les også: Kutt ned på vaskemiddelet når du skal vaske penserviset

ALT VIRKER: Alle disse midlene virker, men MrMuscle virker desidert best! Foto: KRISTIN SØRDAL
ALT VIRKER: Alle disse midlene virker, men MrMuscle virker desidert best! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

MrMuscle vinner kampen

Vi har tidligere testet Jif skurekrem på våre tallerkener som var fulle av bestikkmerker - og det med stort hell. I mellomtiden har vi også fått tips fra lesere om to andre midler for å løse samme problem: MrMuscle keramikkrent - og tannkrem.

Vi har derfor funnet frem tre tallerkener med rikt monn av bestikkmerker, og testet disse tre midlene mot hverandre.

Konklusjonen er at alle tre midlene virker, men MrMuscle viser mest krefter og er både mest effektiv og fjerner desidert mest av bestikkmerkene.

Resultat etter polering med Colgate tannkrem: Tannkremen tar en god del av ripene, men det skal endel gnikking til. Foto: KRISTIN SØRDAL
Resultat med Jif skurekrem: Jif tar også en god del av ripene, og er litt bedre enn tannkremen, men krever også endel gnikking. Foto: KRISTIN SØRDAL
DEN STERKESTE VINNER: MrMuscle Keramikkrent er det som gir desidert best resultat, og det med på langt nær så mye gnikking som de to andre metodene krever. Foto: KRISTIN SØRDAL
Før start. Foto: KRISTIN SØRDAL
Etter behandling. Foto: KRISTIN SØRDAL

Slik har vi testet - og slik gjør du

Vi har ganske enkelt tatt tre like tallerkener og påført en liten mengde av de ulike rensemidlene på hver sin tallerken. Deretter har vi benyttet en vaskesvamp (ikke med skrubb) til å gnikke med.

Alle midlene tar en god del av bestikkripene, men både Jif og tannkremen krever endel mer gnikking før merkene svinner, enn tilfellet er med mrMuscle.

DEN STERKESTE VINNER: MrMuscle Keramikkrent er det som gir desidert best resultat, og det med på langt nær så mye gnikking som de to andre metodene krever.  Foto: KRISTIN SØRDAL
DEN STERKESTE VINNER: MrMuscle Keramikkrent er det som gir desidert best resultat, og det med på langt nær så mye gnikking som de to andre metodene krever. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Muskelmiddelet tar alle bestikkmerkene lekende lett - her kreves det på langt nær så mye gnikking som med de to andre midlene - og resultatet blir attpåtil mye bedre også. Den delen av tallerkenen som vi har vasket med svamp og MrMuscle, blir nesten som ny.

Husk at dette skal brukes med den ytterste forsiktighet - og i alle fall på penserviset ditt. Som Malek hos Porsgrunds Porselænsfabrik sier: Det er slipemidler, og de vil du egentlig ikke ha på glasuren på porselenet ditt!

Pass på dette ved vask

Som Malek hos Porsgrunds Porselænsfabrik også sier, er det forskjell på i hvor stor grad ulike bestikk setter merker i porselenet. Det er også andre aspekter som kan spille inn.

- Hvis man har vasket porselenet i for sterke vaskemidler, så vasker man bort glasset i glasuren. Da er du nede på leira og får en matt overflate - og da kan til og med et bra bestikk sette merker, forteller Malek.

- Noe mange også gjør feil, er å skylle porselenet i for varmt vann, før de setter det i oppvaskmaskinen. Da vil eggehvitestoffer feste seg i overflaten, og man får en grå og matt overflate, forteller han.

Og ja, dette er noe du kan oppleve også hjemme på kjøkkenbenken - det er ikke kun et storkjøkkenproblem.

- Dette kan også være hjemme på kjøkkenbenken. Dersom du har bånn gass på varmt skyllevann, og dette er noe du gjør gang på gang, over tid, kan du akkumulere eggehvite i overflaten, forteller Malek.

Artikkelen har vært publisert tidligere.