Sjekk de tapetene

Her har tiden nesten stått stille fra 70-tallet.

Gang, soverom og kjøkken har tapeter i tre ulike stiler, klassisk ornamenttapet på soverom, grafisk 60-tallsmønster i gangen og arabiskinspirert på kjøkkenet. Foto: Eie Eiendomsmegling
Gang, soverom og kjøkken har tapeter i tre ulike stiler, klassisk ornamenttapet på soverom, grafisk 60-tallsmønster i gangen og arabiskinspirert på kjøkkenet. Foto: Eie Eiendomsmegling Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-leiligheten som nå er til salgs er kanskje ikke stor, men til tross for at den er ribbet for møbler og alt løst inventar, finner vi stadig noe nytt å se på.

Årsaken? Alle vegger i alle rom er tapetsert i en mønstermiks vi ikke har sett maken til.

– Dette er som et lite museum, man kunne flyttet det rett ut til Folkemuseet på Bygdøy, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder i fargehandelkjeden Fargerike, til DinSide.

Finner du ikke noe du liker? Nå kan du designe din egen tapet.

Velholdt oppussingsobjekt

Fliser, vinyl og to typer tapet, i skjønn forening. Foto: Eie Eiendomsmegling
Fliser, vinyl og to typer tapet, i skjønn forening. Foto: Eie Eiendomsmegling Vis mer


"Boligen ble antatt oppusset på 70-tallet i datidens psykedeliske farger og mønstre. Veggtapet og fliser holder en god stand, og dette er en perfekt bolig for 70-talls nostalgikeren. Et rent oppussingsobjekt for mange andre," heter det i boligannonsen.

Men standarden skal være grei, ifølge Knut Rickoff Christensen, megler og partner i Eie Eiendomsmegling.

– Jeg ble overrasket over hvor god stand den var i, sier Rickoff Christensen til DinSide.

Tapetene er så godt som fri for hull og veggene er rette og fine, så det skal være lett å beholde de mønstrete tapetene, om man ønsker et mønstrete rom eller en fondvegg. Samtidig er det greit å male over. Boligen har hatt samme eier siden 60-70-tallet, som har visst å ta vare på boligen sin. Men Rickoff Christensen presiserer at alt ikke er i tipp topp stand.

– Det er jo et oppussingsobjekt, og bad og kjøkken holder ikke dagens standard, men for resten av boligen er det bare små grep som må til.

Ifølge Thurmann-Hoelseth flørter de yngste voksne med tapeter med geometriske former, som her i gangen, mens de på 35-40 + gjerne velger mer ornamenterte tapeter, som sett på stue og soverom. Foto: Eie Eiendomsmegling
Fliser og tapet på kjøkkenvegger, samt vinyl på gulv. Foto: Eie Eiendomsmegling
- Denne leiligheten viser to forsjkellige grupper av mønstermiks som er veldig relevant i dag, sier Thurmann-Hoelseth. Fargeskalaen blir nok likevel litt for voldsom for de fleste. Foto: Eie Eiendomsmegling
Medaljongtapetet i stuen er fortsatt akutelt, men fargene er daterte. For en gjennomført stil, kan man kombinere med brente høstfarger, som grønt, orange og cognac, mens for et mer oppdatert uttrykk kan du kombinere med klare og friske nyanser, som for eksempel fuchsia eller gult, foreslår Thurmann-Hoelseth. Foto: Eie Eiendomsmegling
Fliser på vegger og gulv, samt litt blomstrete baderomstapet. Foto: Eie Eiendomsmegling
Gang, soverom og kjøkken har tapeter i tre ulike stiler, klassisk ornamenttapet på soverom, grafisk 60-tallsmønster i gangen og arabiskinspirert på kjøkkenet. Foto: Eie Eiendomsmegling

Se bilder her:

Inspirert? Det er ikke umulig å legge tapet selv, men du må være tålmodig og nøyaktig. Slik tapetserer du, trinn for trinn

60- og 70-talls

Dagny Thurmann-Hoelseth er kreativ leder i Fargerike.  Foto: Elisabeth Dalseg
Dagny Thurmann-Hoelseth er kreativ leder i Fargerike. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det er lett å omtale boligen som "retro", men interiøret er mer sammensatt enn som så.

Ifølge Thurmann-Hoelseth er det en blanding av flere stiler og tiår, hovedsakelig 60- og 70-talls; både i fargeskala og mønster. Og selv om fargeskalaen kan virke litt fremmed på noen, er flere av mønstrene høyst aktuelle, for eksempel tapetene i stuen og på soverommet.

– Medaljong- og ornamenttapeter er de tapetene som selger mest i Norge, det står for hoveddelen av tapetomsetningen vår, sier Thurmann-Hoelseth, og legger til at dette er et klassisk kommersielt mønster som ikke har så mye med trender å gjøre.

Fargeskalaen er imidlertid en helt annen nå, det er mest populært med tapeter med hvit eller lys bakgrunn, med mønster i sølv eller grått. Mens fargeskalaen i de fleste rommene er tydelig 70-talls, er gangen mer tidstypisk for 60-tallet, med stramme geometriske former og en dusere fargepalett.

– Dette er et veldig spennende tapet jeg tror kunne solgt i dag.

Det samme går for kjøkkenet, med klassiske arabiskinspirerte mønstre både på fliser og tapet. Slike fliser selges i dag av blant annet Historisk design, Ulfven og Far-far

– Dette er også noe vi har resirkulert fra 70-tallet, men i dusere farger, og det kommer til å være populært i lang tid fremover.

Ifølge Thurmann-Hoelseth henter mange mønstre som er populære i dag inspirasjon fra arabisk arkitektur. Det ble for alvor introdusert for det vestlige markedet av den britiske interiørarkitekten David Hicks på 60-tallet, og hans barn igjen relanserte David Hicks-merkenavnet tidlig på 2000-tallet.

Tapetguide: Se hvilken type tapet som passer hvor

En eller fire vegger?

I tillegg til at fargeskalaen nok slår litt i enkelte øyne, er det heller ikke like vanlig å tapetsere hele rom lenger. Vi er litt mer forsiktige og tapetserer én vegg, gjerne kalt fondvegg. Dette har lenge vært populært, og selv om noen trendanalytikere hevder at fondveggen er på vei ut, henger trenden fortsatt i.

– Det så nok ikke så voldsomt ut før de tømte leiligheten, med møbler og bilder på veggene, sier Thurmann-Hoelseth.

Med flere ting å hvile øynene på, vil ikke tapetet ta fullt så mye oppmerksomhet. Men hva med flere rom.


– Det er ikke for alle det funker å ha tapet i alle rom, det krever litt ekstra av den som skal innrede. Du må ha mønstre som harmonerer, og da er det en del huskeregler.

Få noen tips i faktaboksen til høyre, eller søk råd hos fagfolk - fargehandler eller interiørarkitekter.

Leiligheten legges ut for salg 27. desember, med visning tidlig i januar.