<strong>FLEXILARM:</strong> Hørselshemmede kan få varsel om alarmen i denne appen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FLEXILARM: Hørselshemmede kan få varsel om alarmen i denne appen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sivilforsvarets varslinger tilpasses hørselshemmede

Når Sivilforsvarets varslingssirener testes førstkommende onsdag, vil varslingen også tilrettelegges for landets hørselshemmede.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag testes landets varslingsanlegg med sirener. Da vil flyalarmen også være tilgjengelig som varsling på mobiltelefon, til stor hjelp for hørselshemmede.

Via appen Flexilarm vil varslingen gi hørselshemmede følbar (vibrering) og visuell varsling.

– Varsling via mobiltelefon er et nyttig supplement, fordi det kan brukes til langt flere typer hendelser som også hørselshemmede trenger å motta på lik linje med hørende, sier Robert Skarsbakk, daglig leder i Flexilarm i en pressemelding.

– Informasjonen som avleveres kan også være mer detaljert, og man kan avgrense varslingsområdet, sier Skarsbakk.

FLYALARM: Denne lyden kan redde livet ditt. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Tall fra Helsedirektoratet viser derimot at 14,5 prosent av landets befolkning er betydelig hørselshemmet, noe som innebærer at nærmere 700.000 nordmenn vil kunne gå glipp av samfunnskritisk varsling, som flyalarmen er.

Flexilarm kan du laste ned til Android og iPhone.

Januar og juni

Sivilforsvaret tester hvert år varslingsanleggene i januar og juni. Klokken 12:00 onsdag foregår det nettopp en slik test, for å sjekke at tyfonene virker, og reparere det som ikke fungerer.

Sivilforsvaret har tre forskjellige varslingssignaler de kan benytte: «Viktig melding - lytt på radio», «flyalarm» og «faren over». Det er førstnevnte signal som testes onsdag, som sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer