Sirkelsagens beste venn

Sage lange plater med sirkelsag? Denne er til stor hjelp

Elektriske sager kommer i mange varianter, til forskjellig bruk. For privat bruk har vi bajonettsag og stikksag til åpninger og figurer (og alt annet hvis du er stødig på hånden), kapp/gjærsag til lister, plank og parkett, og vibrasjonssag til gerikter, lister og alt annet som sitter vrient til.

Også har vi sirkelsaga, som kan være litt av et problembarn. Proffene har løst dette på en praktisk måte:

Vidundersaga

Alle sirkelsagers mor kommer fra Festool, og hun kommer ikke alene. Det geniale med denne saga er føringsskinnen som hører til. At saga er av industriell kvalitet og beregnet på daglig bruk i årevis er heller ikke noe minus. Det som derimot fort går i minus er kontoen. En TS55 sag koster 6.825 kroner pluss 1400mm føringsskinne til 1.500 kroner. Men vi har også sett kampanjetilbud med begge deler samlet til ca 5.500 kroner.

Uansett er det kostbart, og skal du ikke bruke verktøyet i jobbsammenheng, eller bygge hele huset ditt selv, kommer du unna med langt rimeligere løsninger.

Les også: De fem smarteste verktøyene

Wolfcraft for hobbybruk

Problemet med å sage i store plater er å få det rett. Selv om du spenner fast et bord som du støtter saga mot, så skjer det at den tar seg andre veier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Festools skinne løser dette problemet på en enkel og genial måte. Du måler opp og merker av, og spenner fast skinnen. Så setter du saga i skinnen og sager. Og det blir rett.

Wolfcraft har kopiert prinsippet med en styreskinne av aluminium som festes med tvinger, men har laget en glider som du stiller inn slik at den passer til den stikksaga du allerede har - eller kjøper i samme slengen (du får dem fra noen hundrelapper og oppover).

Klar til bruk Foto: Brynjulf Blix
Klar til bruk Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les også: Smart sagfører for stikksag

I bruk

Vi skulle sage plater i tykk kryssfinér til nye bakvegger i noen kabinetter og disse måtte ha nøyaktige mål. Vi skulle også lage en lang og solid trilleplate for flytting av tunge gjenstander.

Vi har vanligvis vår sirkelsag montert i et sagbord med anlegg, men bordet var ikke stort nok til at vi kunne bruke anlegget. Å føre plata på frihånd er ikke stort bedre enn å føre saga på frihånd, derfor anskaffet vi styreskinnene fra Wolfcraft. Samtidig kjøpte vi en liten batteridrevet sirkelsag, kjekt å ha.

Vi kjøpte først hoveddelen FKS 115 på Clas Ohlson til 598 kroner, men de hadde ikke ekstra skinner. Det fant vi hos Jula som har begge deler i sortimentet. Ekstra skinne kostet 499. (Nå har Clas Ohlson også fått varenummer på ekstra skinne).

Løsningen er enkel å bruke. Først justerer du støttene i glideren slik at sirkelsaga står riktig og rett. Det er gjort i en håndvending.

Så fester du styreskinnen til platen du skal sage i med tvingene som følger med. De har en fasong som gjør at de glir i sporet på undersiden av skinnen og kan skrus fast i platen.

Tvingene i sporet på undersiden av styreskinnen Foto: Brynjulf Blix
Tvingene i sporet på undersiden av styreskinnen Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Styringsskinnen er 115 cm lang. Er platen lengre enn dette bruker du en eller to ekstra skinner, de settes sammen med en enkelt mellomstykke inne i profilen som tvingene sitter i, og festes med settskruer. Du kan feste så mange skinner etter hverandre som du har behov for. 2 eller 3 holder til det meste.

Skinnene er enkle å skjøte Foto: Brynjulf Blix
Skinnene er enkle å skjøte Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Så er det bare å sette i saga, starte opp og føre den framover i passende tempo.

Svært fornøyd

Vi må si oss svært fornøyd med denne løsningen. Det ble snorrette kapp uten slinger.

Glideren til sirkelsaga Foto: Brynjulf Blix
Glideren til sirkelsaga Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Systemet er raskt å montere og gummibelegget under styreskinnen gjør at skinnen sitter godt på platen.

Nå kan vi splitte plater på langs og tvers, og dessuten skjære store plater på skrå med perfekt resultat.

Les også: Jeg - en håndverker

TIPS: Sørg for å kjøpe et par arbeidsbukker i samme slengen, hvis du ikke allerede har slike. De finnes med gummibelegg på toppen, det er en stor fordel.