<strong><b>VARMEPUMPE PÅ NETT:</strong></b> Et av flere smarthus-eksempler. Foto: PANASONIC/VERISURE
VARMEPUMPE PÅ NETT: Et av flere smarthus-eksempler. Foto: PANASONIC/VERISURE Vis mer

Sikkerhet, klima og nytte

Smarthus-tilbud i kø.

Publisert
Sist oppdatert

Smarthjemløsninger kommer i alle fasonger, og det er bare fantasien og lommeboka som setter grenser for hvor langt du skal gå i å fjern-overvåke og fjernstyre hjemmet ditt.

Her er noen av de viktigste funksjonene:

Sikkerhet:
Tradisjonelle brann- og innbruddsalarmer som styres via nett og mobil-app. I tillegg finnes det låser for inngangsdør og terrasse/balkong som kan kobles til alarmanlegg og låses opp og igjen via mobilen.

<strong><b>SIKKERHETSPAKKE:</strong></b> Dette utstyret får du med i en grunnpakke fra Sector Alarm. Foto: SECTOR ALARM
SIKKERHETSPAKKE: Dette utstyret får du med i en grunnpakke fra Sector Alarm. Foto: SECTOR ALARM Vis mer

Blant tilleggsutstyret som finnes er fuktighetsmålere (ved oversvømmelse/flom), kameraer (innendørs, aktiveres kun ved alarm) og temperaturpatermåling (frostalarm på hytte etc.).


Alarmselskapene Sector Alarm og Verisure er de to største leverandørene av slike løsninger her i landet. Men det finnes også en rekke mindre, lokale aktører som ofte er svært konkurransedyktige både på pris og kvalitet.

Klima:
Alle stikkontakter i huset kan utstyres med brytere som du stiller inn til å slå seg av og på når du ønsker det. Disse bryterne kan du kjøpe i mange elektronikk- og nettbutikker.
Energi- og miljøbevisste kan glede seg over avanserte, nettbaserte styring av varmepumpe og panelovner. Disse løsningene leveres både sammen med varmeproduktene, som frittstående produkter (for eksempel Intesis Home som i Norge selges av MPX og Komplett) eller som tilleggsutstyr fra alarmselskap.

<strong><b>UAVHENGIG:</strong></b> Intesis Home er et eksempel på et produkt som kan styre flere typer varmepumper via nett og mobil. Foto: INTESIS HOME
UAVHENGIG: Intesis Home er et eksempel på et produkt som kan styre flere typer varmepumper via nett og mobil. Foto: INTESIS HOME Vis mer


Moderne panelovner kan «snakke» med hverandre og holde temperaturen i hele huset stabil. Ovnene kan som oftest stilles inn til å senke temperaturen på natta, når du er på jobb eller på ferie i vinterhalvåret. Styring via internett og mobil har også blitt vanlig etter hvert.

Nettbaserte termostater som kan kobles på «dumme» panelovner finne også (passer ikke alle ovner, sjekk først). Den norske produsenten Nobø har slike tilbud. En annen er Micro Matic (det finnes mange flere - google det, eller snakk med en elektriker).

Nytte:
Noen vil skryte av at de er oppegående på det nyeste innen teknologi, mens andre bare ønsker å gjøre livet enklere. For begge gruppene finnes det nå et stort utvalg av smartprodukter.

Ønsker du nytrukket kaffe nøyaktig klokka sju hver morgen uten å løfte en finger selv? Ikke noe problem. Danske Scanomat har et slikt tilbud.

<strong><b>GARASJE-KOMFORT:</strong></b> GoGogate er ett av mange garasjestyringssystemer som bruker nett og app i stedet for den tradisjonelle fjernkontrollen. Foto: GOGOGATE
GARASJE-KOMFORT: GoGogate er ett av mange garasjestyringssystemer som bruker nett og app i stedet for den tradisjonelle fjernkontrollen. Foto: GOGOGATE Vis mer


Lei av å finne fram fjernkontrollen hver gang du skal åpne og lukke garasjeporten? Da kan du for eksempel sjekke tilbudene til amerikanske Postscapes eller norske Somfy, som importerer produktene til Tahoma. Sistnevnte leverer også produkter som fjernstyrer gardiner, persienner og mye annet.

Les mer om hvordan du kan styre all elektronikk i huset fra mobilen

Total-løsning uten vaktselskap
Det finnes også flere totalsystemer å få kjøpt uavhengig av alarmselskap. Men mange av disse kan nok synes dyre dersom du ikke er «frik».

Et av selskapene som i dag leverer dette på det norske markedet er xComfort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer